Φωτιά Σχίνος: Οι συνθήκες που ευνόησαν την εξάπλωση - Σε ύφεση οι φλόγες

Έχουν καεί περισσότερα από 55.000 στρέμματα γης και πολλά σπίτια

Δείτε το ρεπορτάζ του Κεντρικού Δελτίου Ειδήσεων του Star για την εξέλιξη της φωτιάς στην Κόρινθο

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στο Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της περασμένης Τετάρτης έχει κάψει περισσότερα από 55.000 στρέμματα γης και δεκάδες σπίτια. Ο άνεμος δεν ευνόησε την κατάσταση, με αποτέλεσμα η φωτιά να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές. 

Έπειτα από τρεις μέρες πύρινης κόλασης, οι φλόγες δείχνουν να μειώνονται και οι ειδικοί μελετούν τις περιβαλλοντικές συνθήκες που οδήγησαν στην πύρινη λαίλαπα.

Φωτιά Σχίνος: Σε ύφεση αφού άφησε πίσω της μεγάλες καταστροφές 

Αρχικά, η ξηρασία της περιοχής ευνόησε την πυρκαγιά, καθώς στην περιοχή δεν έχει βρέξει καθόλου εδώ και 26 μέρες. Επίσης, από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε  μόλις έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

Ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς ήταν οι ενισχυμένοι άνεμοι, οι οποίοι εμφάνισαν ριπές που καταγράφηκαν στον Ισθμό της Κορίνθου  από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Φωτιά Κορινθία: Όλα τα σενάρια στο τραπέζι για τα αίτια της πυρκαγιάς

Φωτιά – Σχίνος: Πρώτη μέρα ελπίδας- «Μάχη» με τις διάσπαρτες εστίες

Από την Πέμπτη η φωτιά κρίθηκε ως ακραίο φαινόμενο, αφού εξαπλώθηκε ραγδαία στο Αλεποχώρι, αλλά και τα Μέγαρα του νομού Αττικής. 
«Σύμμαχος» των πυροσβεστών σήμερα είναι η μείωση της έντασης των ανέμων στα 2-3 μποφόρ. Η πυροσβεστική υπηρεσία ενημερώνει πως η πυρκαγιά είναι ακόμα σε εξέλιξη, καθώς υπάρχουν «διάσπαρτες ενεργές καύσεις». 

Εικόνα από τα καμμένα δάση της Κορινθίας/ eurokinissi

Συνολικά, επιχειρούν 278 πυροσβέστες, 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, το κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ», οκτώ αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα που πραγματοποιούν ρίψεις νερού. Στην κατάσβεση μετέχουν επίσης εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η περιβαλλοντική αποτίμηση από την μεγάλη φωτιά στην Κορινθία προβλέπεται τρομακτική, ωστόσο είναι φοβερά σημαντικό το ότι η συγκεκριμένη φωτιά δε θρήνησε κανένα θύμα προς το παρόν.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top