Πρόεδρος Παιδιατρικής Εταιρίας: Τεράστιο εμβολιαστικό κενό στα παιδιά

Οι εμβολιασμοί ρουτίνας έχουν μειωθεί σημαντικά εν μέσω πανδημίας

εμβολιασμοί παιδιά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, Καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, για τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, που μειώθηκε εν μέσω πανδημίας, έχοντας  «δημιουργήσει τεράστιο κενό στους εμβολιασμούς ρουτίνας», όπως αναφέρει.

Ειδικότερα, στο πρώτο lockdown (Μάρτιος – Απρίλιος 2020) ο βασικός εμβολιασμός ρουτίνας (διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, ηπατίτιδα Β, Hib, πολιομυελίτιδα, πνευμονιόκοκκος, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα) ελαττώθηκε σημαντικά.

Στα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 18 μηνών μόνον ποσοστό 20% εμβολιάστηκε. Στα παιδιά ηλικίας άνω των 4 ετών και τους εφήβους, δυστυχώς τα ποσοστά εμβολιασμού σχεδόν μηδενίστηκαν

Μετά το πρώτο lockdown οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν εκ νέου να πραγματοποιούνται με την προτροπή των Παιδιάτρων και της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, έχοντας σαν αποτέλεσμα τον Οκτώβριο 2020 οι εμβολιασμοί να αυξηθούν σημαντικά σε όλες τις ηλικίες, φτάνοντας σε ποσοστό 80%.

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι δοκιμές των εμβολίων σε παιδιά

Δυστυχώς, με το δεύτεροlock down τον Νοέμβριο, τα ποσοστά των βασικών εμβολιασμών ρουτίνας στα παιδιά κάτω των 18 μηνών μειώθηκαν και πάλι κατά 17-20%, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά και τους εφήβους μειώθηκαν κατά 40%.

Ενδεικτικά οι μειώσεις στα ποσοστά εμβολιασμών:

  • Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας (HPV)→μείωση εμβολιασμών κατά 40-45%
  • Μηνιγγίτιδα C →μείωση εμβολιασμών κατά 30-35%
  • Μηνιγγίτιδα Β →μείωση εμβολιασμών κατά 40% κλπ.

Στο τρίτο lockdown του Φεβρουαρίου 2021 τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει σχεδόν μηδενικός εμβολιασμός στην εφηβική ηλικία.

Κορωνοϊός: Τον Αύγουστο ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών στη Μ. Βρετανία

«Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το τείχος προστασίας (ανοσία αγέλης) στα παιδιά και εφήβους έχει σημαντικά ελαττωθεί. Αυτό σημαίνει ότι αν δε δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%» σημειώνει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας.

Τέλος, ο καθηγητής παιδιατρικής αναφέρεται στις πληροφορίες που κυκλοφορούν τελευταία για δήθεν αναποτελεσματικότητα και ανύπαρκτες παρενέργειες των εμβολίων έναντι του Covid -19, χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδείς». Προσθέτει ότι δυστυχώς θα οδηγήσουν στο να χάσουν οι γονείς την εμπιστοσύνη τους σε όλα τα εμβόλια. «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην Ελλάδα δημιουργήθηκε το 2009 με την παραπληροφόρηση για το εμβόλιο της πανδημίας της γρίπης» τονίζει.

Καταλήγει ότι το Υπουργείο Υγείας μαζί με όλους τους αρμόδιους φορείς και την Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία πρέπει να προωθήσουν άμεσα τον εμβολισμό των παιδιών, με στόχο να επανέλθει η κοινωνία στα εμβολιαστικά επίπεδα προ της πανδημίας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top