Σύψας: «Όλα στο τραπέζι. Το ολικό lockdown ήταν το μόνο που δούλεψε»

«Καταστροφικά τα στοιχεία για την Αττική- Δεν έχουμε πολλές επιλογές»

Τα νέα δεν είναι ευχάριστα στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας, με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Νίκο Σύψα, να χαρακτηρίζει τα στοιχεία στην Αττική «καταστροφικά», σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Σύψας για μεταλλάξεις: Είναι πιθανό ο ιός να παρακάμψει την ανοσία

Ο ίδιος διαβεβαίωσε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, πως στην αυριανή σύσκεψη της Επιτροπής «θα μπουν στο τραπέζι όλα τα θέματα».

Προτεραιότητα είναι οι ζωές των ανθρώπων, η οικονομία ξαναφτιάχνεται

Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων, είπε πως το άνοιγμα των γυμνασίων είχε προαποφασιστεί για τις κόκκινες περιοχές, όπου θα παρέμεναν κλειστά τα λύκεια, μετά από δύσκολη συζήτηση στην Επιτροπή και με τη «ρητή αναγραφή ότι μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή η απόφασή μας». Επίσης, πρόσθεσε πως τα κρούσματα στα σχολεία αντανακλούν την πανδημία στην κοινότητα.

Κορωνοϊός: Τα σενάρια για μετακινήσεις και σχολεία

Ο καθηγητής Σύψας αναφέρθηκε ακόμη στο γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν πολλές αναφορές για συρροές κρουσμάτων σε σχολεία και προειδοποίησε ότι η βρετανική μετάλλαξη ενδεχομένως να μολύνει περισσότερο τα παιδιά, βασιζόμενος σε κάποια στοιχεία.

«Δεν μπορώ να προκαταλάβω τις αποφάσεις, αλλά όλα θα συζητηθούν», ανέφερε ερωτηθείς αν θα προταθεί το κλείσιμο των σχολείων.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 και στην Αττική, είπε πως τα στοιχεία από τους συγκοινωνιολόγους, έδειξαν ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλο συνωστισμό.

«Το ολικό lockdown ήταν το μόνο που δούλεψε»

Ερωτηθείς για το αν θα εισηγηθεί η Επιτροπή ολικό lockdown, τύπου Μαρτίου, είπε ότι, «η εμπειρία μας λέει ότι ήταν το μόνο που δούλεψε, όλα τα υπόλοιπα απλά βοήθησαν. Είναι η πιο δραστική λύση που έχουμε, αλλά βεβαίως η οικονομική απώλεια είναι τεράστια» και συμπλήρωσε πως «είναι στο τραπέζι και θα συζητηθεί», επισημαίνοντας πως «δε λύνεται το πρόβλημα, απλώς μεταφέρεται χρονικά».

Σχετικά με τη μέθοδο του «ακορντεόν», ξεκαθάρισε πως όλον τον χειμώνα θα είμαστε με το «ακορντεόν», γιατί αυτό υπαγορεύει ο ιός.

Για ρωσικό εμβόλιο και εμβόλιο AstraZeneca

Αναφορικά με το ηλικιακό όριο στον εμβολιασμό των πολιτών με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής έκανε λόγο για «απόρροια ενός ακόμα ευρωπαϊκού λάθους», αφού όπως είπε, «από τη στιγμή που εγκρίθηκε από τον ΕΜΑ,  δεν μπορεί να βγαίνει η κάθε κυβέρνηση και να λέει δεν το κάνω. Μπερδεύεται ο πολίτης». Όσον αφορά στο ρωσικό εμβόλιο, εξήγησε πως το μέχρι τώρα πρόβλημα δεν είχε να κάνει με το ποιόν του, αλλά με το γεγονός ότι δεν είχε δοθεί καμία μελέτη για το εμβόλιο και ξαφνικά υπήρξε μία πολύ καλή δημοσίευση στο Lancet.

Τέλος, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο αν τα εμβόλια σταματούν τη μετάδοση του ιού. Υπάρχουν πολλές ενθαρρυντικές μελέτες, όμως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν τηρούμε τα μέτρα» είπε. Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που δίνει ένα «φως στο τούνελ» κατέληξε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top