Θεοδωρίδου: Το εμβόλιο της Astra Zeneca εμποδίζει τη μετάδοση του ιού

Σε εξέλιξη η μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού

Για τη μεγαλύτερη επιχείρηση εμβολιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη, μίλησε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας, η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς διστακτικούς πολίτες σχετικά με την ταχύτητα που παρασκευάστηκαν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Όπως εξήγησε, η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας, η εμπειρία από άλλα λοιμώδη νοσήματα, η χρηματοδότηση για την παρασκευή του αλλά και ο μεγάλος αριθμός εθελοντών οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι έχουμε εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Τόνισε μάλιστα πως πάνω από 500 χιλιάδες εθελοντές έχουν συμβάλει στις κλινικές μελέτες.

Η Μαρία Θεοδωρίδου χαρακτήρισε το εμβόλιο ως το επιστημονικό επίτευγμα του 2020, που έγινε σε λίγους μήνες, σε αντίθεση με άλλα εμβόλια, όπως της ιλαράς, που χρειάστηκαν 10 χρόνια.

Μάλιστα στάθηκε σε δύο εμβόλια που είναι προς έγκριση, αυτά της Moderna αλλά και της Astra Zeneca.

Τα κριτήρια προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και οι αλλεργικές αντιδράσεις

Συγκεκριμένα για το εμβόλιο της Astra Zeneca το οποίο έχει ήδη πάρει έγκριση στη Μεγάλη Βρετανία, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε πως «είναι ένα είδος εξασθενημένου ιού, που προκαλεί την παραγωγή αντισωμάτων και πρωτεΐνης που σκοτώνει τον κορωνοϊό» και πρόσθεσε: 

«Το εμβόλιο αυτό, βάσει της αξιολόγησής του, έχει μία αποτελεσματικότητα 70% στην πρώτη του δόση. Είναι ένα διαφορετικό εμβόλιο σε σχέση με αυτό της Pfizer. Είναι ένα εμβόλιο που χρησιμοποιεί έναν ιικό φορέα, ένα ιό εξασθενημένο, ένα είδος ταχυδρόμου που μεταφέρει το γενετικό αποτύπωμα του ιού στο ανθρώπινο κύτταρο, για την παραγωγή της πρωτεΐνης».

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου, «οι επιστήμονες σκέφτονται ότι η δεύτερη δόση μπορεί να δοθεί μέχρι και μετά από 12 εβδομάδες, ενώ αρχικά είχε δοθεί ως μεσοδιάστημα των δύο δόσεων οι τέσσερις εβδομάδες. Αυτές οι μετατροπές οφείλονται στην προσπάθεια να εκμεταλλευθούμε τις ιδιαίτερες δυνατότητες κάθε φαρμάκου. Όπως φαίνεται, αυτό το εμβόλιο μπορεί να εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού, όταν αυτό το άτομο μολύνεται εκ νέου από τον ιό. Είναι ένα εμβόλιο που το περιμέναμε με μεγάλη αγωνία». 

Βρετανία: Ένας 82χρονος ο πρώτος που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca

Θεοδωρίδου: Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της Astra Zeneca

1) Είναι σταθερό στις συνήθεις θερμοκρασίες φύλαξης

2) Είναι φθηνό

3) Μπορεί να παραχθεί σε τεράστιες ποσότητες, ώστε να καλύψει μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες».

Εμβόλιο AstraZeneca: «Eίναι αποτελεσματικό και κατά των μεταλλάξεων»

Tέλος η κα Θεοδωρίδου ανέφερε πως στη χώρα μας ο εμβολιασμός εξελίσσεται κανονικά και προγραμματισμένα, καθώς η αποδοχή του εμβολιασμού έχει υπερνικήσει τη διστακτικότητα.

Διαβάστε όλες τις Ειδήσεις 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top