Αυτά είναι τα πιο γνωστά πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Ελλάδας!

Μάθετε την ιστορία της βασιλόπιτας, του «αμίλητου νερού» κ.α.

Η φετινή Πρωτοχρονιά σίγουρα θα είναι διαφορετική για τους περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλοι οι λαοί δε θα προσπαθήσουν να καλωσορίσουν το 2022 με ιδιαίτερα έθιμα. 

Δέκα πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ' όλο τον κόσμο

Έτσι,και οι Έλληνες σε πολλές περιοχές της χώρας θα γιορτάσουν τον ερχομό του νέου έτους τηρώντας την παράδοση. Ας μάθουμε περισσότερα για κάποια από τα πρωτοχρονιάτικα έθιμα που υπάρχουν στη χώρα μας!

Η κοπή της βασιλόπιτας

Η πασίγνωστη πίτα του βασιλιά κόβεται σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Μέσα της, υπάρχει ένα χρυσό φλουρί, και σε όποιου το κομμάτι πέσει θα έχει τύχη μέσα στο νέο έτος. Πάνω στην πίτα γράφεται με ζάχαρη άχνη ο αριθμός του νέου έτους. Ο νοικοκύρης του σπιτιού την σταυρώνει, και αφού κόψει τα κομμάτια για τον Χριστό και την Παναγία, κόβει και μοιράζει από τον μεγαλύτερο σε ηλικία προς τον μικρότερο.

Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Πώς θα υποδεχθεί ο κόσμος το νέο έτος

Πρόκειται για ένα έθιμο πολύ παλιό, καθώς προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία ελληνική εορτή των «Κρονίων» (και αργότερα των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι. Από τον Μέγα Βασίλειο προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. 

Το κρεμμύδι ως «γούρι» στην Κρήτη

Το σκυλοκρέμμυδο ή κρεμμύδα (scilla matirima) είναι συνηθισμένο άγριο φυτό της Κρήτης που μοιάζει με μεγάλο κρεμμύδι. Τα ζώα δεν το τρώνε γιατί έχει δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό από επαφή. Ακόμα και να το βγάλεις απ' τη γη και να το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη. Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμά σκυλοκρέμμυδο στα σπίτια του.

Μακεδονία: Το έθιμο των Μωμόγερων

Το μακεδονικό έθιμο προέρχεται από Πόντιους πρόσφυγες και η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις μίμος ή μώμος και γέρος. Οι πρωταγωνιστές του φορούν προβιές ζώων και μάσκες και στήνουν ένα δρώμενο στο οποίο αντιπαρατίθενται με άλλες ομάδες μωμόγερων! 

Μυτιλήνη: Παραμονή Πρωτοχρονιάς με «αμίλητο νερό»

Με το που αλλάξει ο χρόνος στην Μυτιλήνη, πολλές παρέες από όλες τις πλευρές του νησιού πάνε προς τηνμικρή εκκλησιά της Παναγιάς της Φανερωμένης, στη βόρεια πλευρά της πόλης. Οι βρύσες στο κέντρο της εκκλησιάς τρέχουν ασταμάτητα νερό, με το οποίο οι πιστοί αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγιάς με το Χριστό στην αγκαλιά που παίζει σαν τόπι τη γη, «νίβονται», βρέχουν δηλαδή το πρόσωπο τους. Στη συνέχεια γεμίζουν με «αγίασμα» το νερό, δηλαδή από τις βρύσες, το σκεύος που έχουν μαζί τους (πήλινο παλιότερα) και με ένα λιόκλαδο μέσα ή ένα κλαδί από μυρτιά οδεύουν στο σπίτι τους για το «ποδαρικό».

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει το «ποδαρικό» είναι αυτός που μεταφέρει το νερό να το κάνει χωρίς να μιλήσει. Να ‘ναι δηλαδή το νερό «αμίλητο».

Πελοπόννησος: Το σπάσιμο του ροδιού

Άλλο ένα πολύ γνωστό έθιμο της χώρας μας είναι το σπάσιμο του ροδιού, το οποίο αγιάζει ο σπιτονοικοκύρης το πρωί της παραμονής πρωτοχρονιάς στη Λειτουρία, και όταν γυρίσει σπίτι του χτυπά το κουδούνι – δεν κάνει να ανοίξει με το κλειδί του- και έπειτα μπαίνει στο σπίτι και σπάει το ρόδι στο πάτωμα. Όσα σπυριά βγάλει το ρόδι, τόσες θα είναι και οι χαρές που θα φέρει το νέο έτος!
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top