Δέκα πρωτοχρονιάτικα έθιμα απ' όλο τον κόσμο

Παραδόσεις για να ξεκινήσει η νέα αρχή με το «δεξί»

Πρωτοχρονιά

Κάθε χρόνο, η Πρωτοχρονιά θεωρείται μια νέα αρχή! Σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχουν διαφορετικές παραδόσεις για να ξεκινήσει η νέα αρχή με το «δεξί». 

Διαβάστε παρακάτω μερικά έθιμα για την πρωτοχρονιά, από όλο τον κόσμο που υπόσχονται ότι θα εξασφαλίζουν μια τυχερή, καλή και όμορφη χρονιά!

1. Δανία: Σπάσιμο πιάτων

Οι Δανοί κάθε Πρωτοχρονιά τα άχρηστα, αυτά, σερβίτσια τα σπάζουν μπροστά από τις πόρτες φίλων και συγγενών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα έχουν καλοτυχία.

Σε κάθε νοικοκυριό, υπάρχουν μερικά πιάτα και ποτήρια που ποτέ δεν χρησιμοποιούνται. Οι Δανοί κάθε Πρωτοχρονιά τα άχρηστα αυτά σερβίτσια τα σπάνε μπροστά από τις πόρτες φίλων και συγγενών, καθώς με αυτόν τον τρόπο θεωρούν ότι θα έχουν καλοτυχία.

2. Νότια Αφρική: Πέταγμα επίπλων από τα παράθυρα

Καλύτερα να είστε πολύ προσεκτικοί αν βρίσκεστε στη νότια Αφρική την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καθώς εκεί αντί για κομφετί την πρωτοχρονιά πετούν…. έπιπλα! Με αυτή την πρακτική θεωρείται ότι το σύμπαν λαμβάνει ένα μήνυμα ότι τα παράπονα του παρελθόντος, φεύγουν κοιτώντας με αισιοδοξία το μέλλον. 

3. Εκουαδόρ: Κάψτε τις αμαρτίες σας

Οι ντόπιοι στο Εκουαδόρ γιορτάζουν το Los Anos Viejos, που σημαίνει "τα παλιά χρόνια"-μια παράδοση κατά την οποία θεωρούν ότι καταστρέφονται όλοι οι «δαίμονες» της προηγούμενης χρονιάς. Οι ντόπιοι λοιπόν δημιουργούν κούκλες - σκιάχτρα, μερικές διακοσμημένες με πινακίδες, που περιγράφουν τις αμαρτίες του.

Οι ντόπιοι στο Εκουαδόρ γιορτάζουν το Los Anos Viejos, που σημαίνει "τα παλιά χρόνια", μια παράδοση κατά την οποία θεωρούν ότι καταστρέφονται όλοι οι «δαίμονες» της προηγούμενης χρονιάς. Οι ντόπιοι λοιπόν δημιουργούν κούκλες - σκιάχτρα, μερικές διακοσμημένες με πινακίδες, που περιγράφουν τις αμαρτίες του. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα και οι εορτασμοί αρχίζουν τα σκιάχτρα καίγονται στην φωτιά, προσκαλώντας τα καλά πνεύματα τον νέο χρόνο.

4. Ισπανία: Φάτε 12 σταφύλια σε 12 δευτερόλεπτα

Οι τύχες των Ισπανών εξαρτώνται από το πόσα σταφύλια μπορούν να φάνε μέσα στα τελευταία 12 δευτερόλεπτα του έτους.

Οι Ισπανοί θεωρούν ότι τα τελευταία 12 δευτερόλεπτα του έτους μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα τους για το επόμενο έτος, όλα εξαρτώνται από το πόσα σταφύλια μπορούν να φάνε μέσα σε αυτά τα 12 δευτερόλεπτα.

5. Βραζιλία: Φορέστε λευκό

Ένα χρώμα στα ρούχα σας θα σας υποσχεθεί έναν χρόνο γεμάτο τύχη, θαύματα, και την περιπέτεια: το λευκό! Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να έχετε αξεσουάρ ή εσώρουχα με χρώματα. Κάθε χρώμα έχει μια διαφορετική έννοια. Το πράσινο, για παράδειγμα είναι για την υγεία και το κίτρινο φέρνει τα χρήματα, το κόκκινο προσελκύει τον έρωτα και το πορφυρό θα σας πλημμυρίσει με την έμπνευση.

6. Ιαπωνία: Οι καμπάνες χτυπούν 108 φορές

Η παράδοση υπαγορεύει ότι οι βουδιστικοί ναοί χτυπάνε καμπάνες 108 φορές, για να έρθει η καθαριότητα στην καρδιά, το μυαλό, την ψυχή και το σώμα. Το έθιμο λέγεται joya no kane, και το σκεπτικό πίσω από το συγκεκριμένο αριθμό αποδίδεται στους 108 τύπους γήινων επιθυμιών που πιστεύεται ότι έχουν οι άνθρωποι. Με το κουδούνισμα των καμπανών, λέγεται ότι ο λυπημένος, ή απογοητευμένος εαυτός μας μένει πίσω.

7. Ελλάδα: Σπάσιμο ροδιών

Στην Ελλάδα, σπάμε τα ρόδια στις πόρτες μας την Πρωτοχρονιά. Θεωρείται ότι η καλή τύχη μας κατά το επόμενο έτος είναι άμεσα ανάλογη με τον αριθμό των σπόρων που βγαίνουν έξω από τα ρόδια κατά το χτύπημα.

Στην Ελλάδα, σπάμε τα ρόδια στις πόρτες μας την Πρωτοχρονιά. Θεωρείται ότι η καλή τύχη μας κατά το επόμενο έτος είναι άμεσα ανάλογη με τον αριθμό των σπόρων που βγαίνουν έξω από τα ρόδια κατά το χτύπημα. Είναι ένα έθιμο που γίνεται και στην Τουρκία επίσης.

8. Φινλανδία: Ρίξτε λίγο μέταλλο

Στη Φινλανδία, οι ντόπιοι ρίχνουν λιωμένο κασσίτερο στο νερό, επιθεωρώντας προσεκτικά το σχήμα που παίρνει μόλις σκληρύνει. Ένα σχήμα ζώου μπορεί να σημαίνει ότι θα υπάρξει αφθονία τροφής, ενώ μια καρδιά θα μπορούσε να προβλέψει έναν νέο έρωτα το επόμενο έτος.

9. Γερμανία: Φάτε ζαχαρωτά γουρουνάκια

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι τα γουρούνια ισοδυναμούν με πλούτο, οπότε για την Πρωτοχρονιά, είναι σύνηθες να τρως τα glücksschwein, μια ζαχαρωτά σε σχήμα γουρουνιού

Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι τα γουρούνια ισοδυναμούν με πλούτο, οπότε για την Πρωτοχρονιά, είναι σύνηθες να τρως τα glücksschwein, ζαχαρωτά σε σχήμα γουρουνιού, για μια χρονιά γεμάτη τύχη στα οικονομικά και γενικότερα καλή τύχη σε όλους τους τομείς.

10. Ιταλία: Φάτε φακές

Οι φακές πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη για τις επόμενες 365 ημέρες, χάρη στο γεγονός ότι μοιάζουν με κέρματα.

Οι φακές πιστεύεται ότι φέρνουν καλή τύχη για τις επόμενες 365 ημέρες, χάρη στο γεγονός ότι μοιάζουν με κέρματα. Οι Ιταλοί συνδυάζουν τις φακές συνήθως με χοιρινό λουκάνικο, ένα λιπαρό κρέας πλούσιο σε γεύση που προκαλεί επίσης το συναίσθημα της ευημερίας.

Ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο .... από βιβλία

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top