Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» 2021: Πώς θα πάρετε μέρος

Επιστρέφει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου

Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας 2021

Οι Εικονικές Δίκες «Πρωταγόρας» 2021 επιστρέφουν διαδικτυακά από τον εκπαιδευτικό, μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Afixis, ο οποίος έχει στόχο τη μεταμόρφωση της εκπαίδευσης για ακόμα μία φορά.

Η διοργάνωση του Γ´ Πανελλήνιου διαγωνισμού των Εικονικών Δικών «Πρωταγόρας», θα λάβει χώρα αποκλειστικά διαδικτυακά τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2021, λόγω της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του COVID-19.

Για τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές που θέλουν να απολαύσουν την εμπειρία που έγινε θεσμός, ο προκριματικός γύρος θα πραγματοποιηθεί 20-21 Μαρτίου 2021, ενώ ο τελικός γύρος θα πραγματοποιηθεί στις 3-4 Απριλίου 2021 και σε αυτόν θα προκριθούν οι καλύτερες ομάδες του προκριματικού. 

Εφόσον, όμως, υπάρξει μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων ομάδων, ο προκριματικός γύρος θα επεκταθεί και στις 27-28 Μαρτίου 2021 και θα οριστεί με κλήρωση ποιες ομάδες θα συμμετέχουν σε καθένα από τα δύο σαββατοκύριακα. 

Εικονικές Δίκες Πρωταγώρας 2021: Πώς μπορεί να πάρει μέρος ένα σχολείο

Εάν επιθυμείτε το σχολείο σας να πάρει μέρος, μπορείτε να συμπληρώστε τη φόρμα «Αίτηση Ομάδας» κάνοντας ένα κλικ στην αντίστοιχη επιλογή. Κάθε συμμετέχουσα ομάδα μαθητών θα πρέπει να αποτελείται από πέντε (5) μαθητές και κάθε σχολείο δύναται να συμμετέχει με περισσότερες από μία (1) Ομάδες στον Διαγωνισμό. 

Αφού συμπληρώσετε την αίτηση, η ομάδα του Πρωταγόρα θα επικοινωνήσει μαζί σας για να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή σας. Εάν είστε φοιτητής ή φοιτήτρια και επιθυμείτε να συμμετέχετε, υπάρχει θέση στο πρόγραμμα και για εσάς. Μπορείτε να λάβετε μέρος ως Κριτές, συμπληρώνοντας τη φόρμα «Αίτηση Κριτή» και ανεβάζοντας το βιογραφικό σας σημείωμα μέσω της επιλογής «Μεταφόρτωση Βιογραφικού» εντός της φόρμας. Οι αιτήσεις θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. 

Τι είναι οι Εικονικές Δίκες Πρωταγόρας

Αποτελούν ένα από τα πρότυπα προγράμματα του οργανισμού. Είναι προσομοίωση του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης προσαρμοσμένου σε επίπεδο Γυμνασίου και Λυκείου. Οι μαθητές-συμμετέχοντες καλούνται να επιχειρηματολογήσουν σε ρόλο δικηγόρων και μαρτύρων προσπαθώντας να πείσουν ένα άκρως απαιτητικό Προεδρείο.

Ποια είναι, όμως, τα οφέλη του Πρωταγόρα για τους μαθητές; Τα παιδιά χρειάζονται μία πληθώρα εμπειριών, ώστε να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους και να συνειδητοποιήσουν πως πραγματικά θέλουν να εξελιχθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα τους βοηθάει να εξασκήσουν τη λογική τους, καθώς καλούνται να σχηματίσουν την υπεράσπιση της θέσης τους και να εντοπίσουν τα λογικά λάθη της αντίπαλης ομάδας. Μέσα από αυτό γνωρίζουν τον κόσμο της Δικαιοσύνης από μικρή ηλικία, καλλιεργούν τις ρητορικές τους ικανότητες, καταπολεμούν την αγοραφοβία τους εξασκούμενοι στο να μιλούν μπροστά σε κοινό, κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν να λειτουργούν ως ομάδα.

Σημαντικό, επίσης, πλεονέκτημα των συμμετεχόντων είναι ότι διευρύνουν τους ορίζοντες τους μέσα από τη συζήτηση ποικίλων θεμάτων, από την κλωνοποίηση και τη γενετική μηχανική μέχρι τη θανατική ποινή και τα δικαιώματα της μειονότητας.

Πάνω απ’ όλα όμως, οι εικονικές δίκες ψυχαγωγούν τους μαθητές και τους χαρίζουν ατελείωτες ώρες ενασχόλησης, συζητώντας και ανακαλύπτοντας το που στέκονται πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν ως αυριανοί πολίτες της χώρας. 

Ποιος είναι ο οργανισμός Afixis

Παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα λόγω της εξάπλωσης του ιού, ο Afixis, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, παραμένει αφοσιωμένος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση πρωτοποριακών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές και φοιτητές. 

Αποστολή του αποτελεί η αναδιαμόρφωση της εκπαίδευσης και η φιλοσοφία του συνοψίζεται στη σκέψη ότι η εκπαίδευση πρέπει να καλύπτει τις εξειδικευμένες ανάγκες των μαθητών και των φοιτητών και να τους παρέχει τα μέσα για να καλλιεργήσουν τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top