Πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού: «Είναι κάτω του κόστους των αναλώσιμων»

Αντιδράσεις και φόβοι για έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας

Το σχόλιο της Κάτιας Μακρή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star σχετικά με το θέμα, στις 27/11

Πλαφόν στις τιμές στα τεστ κορωνοϊού ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, την περασμένη Παρασκευή, με την ανώτατη τιμή στα μοριακά τεστ να φτάνει τα 40 ευρώ και στα rapid τα 10 ευρώ. 

Κορωνοϊός: Πλαφόν στα τεστ - Πόσο θα κοστίζουν μοριακό και rapid test

Μέχρι πρότινος, η τιμή για ένα μοριακό τεστ σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ήταν περίπου στα 80 ευρώ, ενώ για ένα rapid περίπου στα 30 ευρώ. Αυτή η είδηση αν και έφερε ανακούφιση στους πολίτες, που θέλουν να υποβληθούν σε έλεγχο αλλά το ταμείο ασφάλισής τους δεν τον καλύπτει, ωστόσο έφερε και αντιδράσεις που κάνουν λόγο για τιμές κάτω του κόστους αλλά και για ενδεχόμενη υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας.

Τεστ για κορωνοϊό: Πόσο κόστιζαν μοριακό και rapid πριν το πλαφόν

ΠΙΣ: Η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι η διατίμηση των ιατρικών πράξεων, που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν καλύπτει το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων, γι’ αυτό και η αποζημίωση της διενέργειας ελέγχου και ανάλυσης δείγματος από πιστοποιημένα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είχε οριστεί σε πολύ υψηλότερη τιμή. Παράλληλα, εκφράζει και τον φόβο ότι η διατίμηση μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων. 

Επίσης, θέτει ζήτημα ολιγοπωλιακών καταστάσεων σε περίπτωση συμπίεσης των τιμών, με  δυσμενή αποτελέσματα για τα μικρά και μεσαία εργαστήρια.

Ο ΠΙΣ ζητά την αναστολή της απόφασης και άμεση διαβούλευση για την αποφυγή των παρενεργειών και ανεπιθύμητων επιδράσεων αυτής της διατίμησης και προτείνει να καλύπτονται πλήρως οι εξετάσεις μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ, είτε με την χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης. 

ΙΣΘ: Διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτές

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του και ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, μιλά για διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτές.

«Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να θυμίσουμε εδώ την άρνηση τους, την άνοιξη, να επιβάλουν διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των μέσων ατομικής προστασίας όταν αυτά… ξαφνικά πωλούνταν σε τιμές δεκαπλάσιες» σημειώνει ο ΙΣΘ.

Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης με αυτή την απόφαση, πλήττεται η δημόσια υγεία, καθώς η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των δημόσιων δομών, και κατ’ επέκταση σε λιγότερα ημερήσια τεστ πανελλαδικά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top