Κορωνοϊός: «Kανείς δεν είναι άτρωτος» λέει στο star.gr η Μίνα Γκάγκα

Αυξήθηκαν τα κρούσματα στους νέους - 4 νεκροί σε ένα μήνα κάτω των 39 ετών

Όλα όσα είπε η Μίνα Γκάγκα διευθ. Της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία και πρ. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας

Με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να σαρώνει τον πλανήτη, γίνεται σαφές μέρα με την ημέρα ότι ο ιός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και μπορεί να πλήξει ακόμη και τους νεότερους. Στη χώρα μας το νεότερο θύμα του κορωνοϊού είναι ένας 25χρονος από τις Σέρρες, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή την περασμένη Κυριακή.

Συγκλονίζει ο αδερφός του Θοδωρή: «Θα του έκαναν εξετάσεις αλλά δεν άντεξε»

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ στις 23/11:

  • 15 συμπολίτες μας κάτω των 39 ετών νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, όταν ένα μήνα πριν όσοι βρίσκονταν σε ΜΕΘ και ανήκαν στην ίδια ηλικιακή ομάδα, ήταν μόλις δύο. 
  • Κατά 40% αυξήθηκε μέσα σε ένα μήνα και ο απόλυτος αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους από τον covid-19, ενώ ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα (18- 39 ). Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση οι νεκροί σε αυτές τις ηλικίες έφτασαν τους 10 στην Ελλάδα, όταν το ίδιο διάστημα τον Οκτώβριο ήταν 6.

«Κανένας δεν είναι άτρωτος στις λοιμώξεις. Και οι νέοι περνούν λοιμώξεις και μπορεί να τις περάσουν πολύ σοβαρά. Σε μικρότερο ποσοστό από τους μεγάλους, αλλά πάντως μπορεί να συμβεί», είπε στο star.gr η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Εμβόλιο Οξφόρδης: Αποτελεσματικό κατά 90% όταν χορηγηθεί η μισή δόση!

Όπως εξήγησε, αν υπάρξουν χίλιες μολύνσεις, τότε είναι πιθανό στις ηλικίες 80- 90 χρόνων να νοσήσουν οι μισοί, ενώ αν υπάρξουν 10.000, τότε σε ανθρώπους 20 ετών θα αρρωστήσουν οι τέσσερις.

«Αυτοί οι τέσσερις θα αρρωστήσουν και πιθανώς να χάσουν και τη ζωή τους» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό συμβαίνει με κάθε λοίμωξη και όχι μόνο τώρα με τον κορωνοϊό.

«Η λογική για τον covid είναι πάνω κάτω η ίδια. Δεν είναι ότι δεν αρρωσταίνουν από γρίπη οι νεαροί άνθρωποι ή ότι δεν έχουν πεθάνει πενηντάρηδες από γρίπη», είπε.

H Μίνα Γκάγκα διευθ. Της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Σωτηρία και πρ. του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (φωτ. αρχείου eurokinissi)

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα στους νέους στο δεύτερο κύμα

Η κατακόρυφη αύξηση του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων είναι η κύρια αιτία που βλέπουμε ολοένα και νεαρότερες ηλικίες να νοσούν από κορωνοϊό, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα.

«Είναι πάρα πολλά τα κρούσματα, όλος ο πληθυσμός είναι χωρίς εμβόλιο και άρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει κανείς και να αρρωστήσει βαριά. Είναι ένας καινούργιος ιός, ένα καινούργιο παθογόνο, το οποίο δεν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε.

Πέθανε από κορωνοϊό ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Τ. Παπαδόπουλος

Μία ακόμη αιτία που κρύβεται πίσω από τα αυξημένα κρούσματα στις νεότερες ηλικίες, όπως πρόσθεσε είναι η χαλαρότητα που παρατηρείται γενικά στους νέους.

«Οι μεγαλύτεροι άνθρωποι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας νομίζω ότι μένουν πιο πολύ στο σπίτι, προσέχουν περισσότερο και τους προσέχουν γενικά πιο πολύ. Αντίθετα δεν προφυλάσσουν τον εαυτό τους οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία, οι οποίοι πηγαίνουν στη δουλειά και βγαίνουν από το σπίτι», είπε.

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από ΠΟΥ για τρίτο κύμα στις αρχές του 2021

Ερωτώμενη αν το φαινόμενο σχετίζεται με τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα σε χώρους όπου συχνάζουν νέοι όπως οι πλατείες, η ίδια ξεκαθάρισε ότι ανεξαρτήτως τοποθεσίας παίζει ρόλο ο τρόπος της ανθρώπινης επαφής.

«Αν έχουμε επαφή με άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα χωρίς μάσκα και χωρίς αποστάσεις ή αν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός, πολύ περισσότερο μέσα αλλά και έξω, τότε η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη», εξήγησε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top