Κορωνοϊός: Έρευνα για τον τρόπο μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο από τον ΠΟΥ

Δ. Παρασκευής στο star.gr: Δε μεταδόθηκε ο ιός από κατανάλωση νυχτερίδας

Όλα όσα είπε ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

Στη διερεύνηση της προέλευσης του κορωνοϊού προχωρά συντεταγμένα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή που ο πλανήτης πλήττεται σφοδρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για το πλάνο της σχετικής έρευνας, όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Νature, αλλά και τη σημασία των μελλοντικών πορισμάτων της, μίλησε στο star.gr o Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.

«Στόχος του προγράμματος είναι να εντοπίσουμε την ακριβή προέλευση του ιού, το ζώο δηλαδή από όπου έχει προέλθει η μετάδοση στους ανθρώπους», είπε.

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Όπως διευκρίνισε, αν και οι αρχικές έρευνες δείχνουν ότι τα γεννητικά πιο ομόλογα στελέχη του covid αντιστοιχούν στον ιό που μολύνει τις νυχτερίδες, άγνωστος παραμένει ο ιός που προκάλεσε την αρχική μετάδοση στους ανθρώπους.

Ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας - Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ

«Σαν να ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα»

Σύμφωνα με το πλάνο της έρευνας, το πρόγραμμα θα εστιάσει στα ζώα τα οποία υπάρχουν στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας. Ωστόσο, όπως σχολίασε ο κ. Παρασκευής πρόκειται για ένα πόνημα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο.

«Η εύρεση ενός ζώου με λοίμωξη SARS-CoV-2 είναι σαν να ψάχνoυμε ψύλλους στα άχυρα» είπε, επαναλαμβάνοντας αυτολεξεί όσα αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό.

Όπως εξήγησε, είναι πιθανό να μην καταλήξει πουθενά η έρευνα και να μην καταφέρει τελικά να εντοπίσει το ζώο το οποίο ευθύνεται για τη μετάδοση του κορωνοϊού στον άνθρωπο.

Ο βουλευτής που ζήτησε άδεια να εργαστεί ως γιατρός κατά του κορωνοϊού

Πρώτη στάση η Ουχάν

Η έρευνα θα ξεκινήσει από την Ουχάν και τη γύρω περιοχή, όπου αναμένεται να γίνει μία εκτεταμένη ιχνηλάτηση του παρελθόντος, προκειμένου να εντοπιστούν τόσο η περιοχή όπου έγιναν οι πρώτες μεταδόσεις, όσο και οι πιθανές πήγες του ιού.

«Η έρευνα θα εστιάσει στα ζώα που μπορεί να μολύνει ο κορωνοϊός ή αυτής της κατηγορίας. Θα γίνει μία εκτεταμένη δειγματοληψία σε ζώα της περιοχής, αλλά και σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στα πρώτα περιστατικά», εξήγησε ο κ. Παρασκευής.

Σε κάθε περίπτωση, όπως επανέλαβε πρόκειται για ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

«Υπάρχει περίπτωση το συγκεκριμένο στέλεχος να εντοπίζεται σε άλλη νυχτερίδα ή σε κάποιο άλλο ζώο ενδιάμεσο, το οποίο να έχει μολυνθεί είτε από τη νυχτερίδα, είτε από άλλα ζώα όπως τα μινκ ή τα παγκολίνο, τα οποία πάσχουν από κορωνοϊό και μπορεί να είναι αυτά οι πηγές μετάδοσης στους ανθρώπους», είπε.

Ο παγκολίνος μπορεί να αποτέλεσε ενδιάμεσο ξενιστή του ιού, ανάμεσα στις νυχτερίδες και τον άνθρωπο (φώτογραφία αρχείου unsplash.com)

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο ιός να βρισκόταν στις νυχτερίδες και το άλλο ζώο να λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής.

«Δεν θεωρείται πολύ πιθανό οι ιοί αυτοί να υπάρχουν για πολλά χρόνια ή να είναι πολύ συχνοί σε ένα άλλο είδος ζώου», πρόσθεσε.

Πίεση στο σύστημα υγείας: Μόλις μία κενή ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

«Δεν ευσταθεί το σενάριο με τον άνθρωπο που έφαγε νυχτερίδα και κόλλησε η ανθρωπότητα»

Αναφερόμενος στον τρόπο μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο, ο κ. Παρασκευής εκτίμησε ότι έγινε πιθανότατα κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν επαφές με τα ζώα. 

«Με τον ίδιο τρόπο που μπορεί να εκτεθεί κάποιος στον ιό που μολύνει έναν άνθρωπο, μπορεί να εκτεθεί και στους ιούς που μολύνουν τα ζώα», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, τα συγκεκριμένα ζώα που θα ερευνηθούν είναι κοινά στο περιβάλλον, ενώ η μετάδοση, εφόσον γίνεται μέσω των σταγονιδίων του αναπνευστικού, καθίσταται εύκολη.

Πέτσας: Μη ρεαλιστική η άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου!

Την ίδια ώρα, ο κ. Παρασκευής έβαλε τέλος στα σενάρια σύμφωνα με τα οποία ο ιός μεταδόθηκε στον άνθρωπο μετά από κατανάλωση μολυσμένης νυχτερίδας. 

Προφανώς το σενάριο ότι κάποιος έφαγε νυχτερίδα και κόλλησε όλη η ανθρωπότητα κορωνοϊό δεν ευσταθεί και δε θα πρέπει να το έχουμε κατά νου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, χαρακτηριστικό παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αποτελούν τα μινκ, όπου όπως ισχύει με τους ανθρώπους, αρκεί η πολύ κοντινή φυσική επαφή με το ζώο για να μολυνθεί κάποιος, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσει το κρέας του.

«Βλέπουμε ότι συμβαίνουν πολύ συχνά μεταδόσεις μεταξύ ανθρώπων και μινκ και το ανάποδο. Άρα μπορούμε να καταλάβουμε ότι αυτό είναι αρκετά εύκολο και αρκετά συχνό φαινόμενο», σημείωσε.

Κοντοζαμάνης: Είμαστε σε πόλεμο – Και επίταξη γιατρών, εάν χρειαστεί

Πού θα βοηθήσει η έρευνα για τον εντοπισμό της μετάδοσης του covid

Αναφερόμενος στη σημασία της έρευνας, ο κ. Παρασκευής, τόνισε ότι εάν καρποφορήσει τότε αναμένεται να προσφέρει χρήσιμη γνώση στην ανθρωπότητα, ώστε να αποφύγει παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Μπορεί να αποκαλυφθεί η ύπαρξη άλλων ζώων, πέραν των νυχτερίδων τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πηγή για τον ιό.

Όπως πρόσθεσε, στόχος της έρευνας είναι μελλοντικά να αποφύγουμε τυχόν ανάλογες εκθέσεις, να μάθουμε πώς πρέπει να διαχειριζόμαστε τα ζώα και τι πρέπει να αποφεύγουμε.

Πέτσας: Εντός των οικογενειών η εξάπλωση του ιού

Αν εντοπίσουμε το μολυσμένο είδος, θα μπορούσαμε να το εμβολιάσουμε;

Απαντώντας σχετικά ο κ. Παρασκευής είπε, ότι αν και θεωρητικά θα μπορούσε να γίνει εμβολιασμός του μολυσμένου είδους ώστε να αδρανοποιηθεί ο ιός, στην πράξη κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.

«Αφενός στη φύση υπάρχουν πολλά άγρια ζώα ή τουλάχιστον ζώα τα οποία δεν μπορούμε να ελέγξουμε εύκολα και αφετέρου υπάρχουν χιλιάδες ή και εκατομμύρια παθογόνα. Θα μπορούσαμε να εμβολιάσουμε τα ζώα για ένα ιό, αλλά από κει και πέρα θα υπήρχε η απειλή εκατομμυρίων άλλων παθογόνων στα οποία ο εμβολιασμός δε θα μας κάλυπτε», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top