Πέτσας: Εντός των οικογενειών η εξάπλωση του ιού

«Ελαχιστοποιήστε τις επαφές με τους μεγαλύτερους»

Έκκληση στους πολίτες να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές με τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειάς τους απηύθυνε ο Στέλιος Πέτσας.

«Ο ιός, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πέρασε στις αρχές του Νοέμβρη από την ομάδα των 20άρηδων, 30άρηδων στις μεγαλύτερες γενιές και η εξάπλωσή του συντηρείται στους κόλπους τον οικογενειών. Τώρα, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ είναι ανάγκη να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με τους μεγαλύτερους των οικογενειών μας και να τους βοηθήσουμε να περάσουν την περίοδο του lockdown με μεγαλύτερη ασφάλεια», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Όπως τόνισε, «είναι στο χέρι κάθε Έλληνα να γίνει ήρωας».

«Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας να γίνει ήρωας, απλά τηρώντας τα μέτρα των ειδικών. Αυτός είναι ο πόλεμος της γενιάς μας. Αυτός είναι ο πόλεμος που δίνουμε αυτή τη στιγμή. Να στηρίξουμε τα μέτρα, ας μην βιαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Κοντοζαμάνης: Είμαστε σε πόλεμο – Και επίταξη γιατρών, εάν χρειαστεί

Ο κ. Πέτσας είπε πως σε ολόκληρη την Ευρώπη τα συστήματα Υγείας αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις, φέρνοντας το παράδειγμα της Ελβετίας, η οποία στέλνει ασθενείς στα γειτονικά κράτη.

«Σε μεγάλη πίεση το ΕΣΥ»

«Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στη χώρα μας, γεγονός που προαναγγέλει άλλη μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη εβδομάδα», σημείωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση περιμένει τις επόμενες μέρες μείωση των κρουσμάτων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει το ΕΣΥ, το οποίο σήμερα διαθέτει πάνω από 1.230 κλίνες ΜΕΘ.

«Ήδη, ωστόσο, μετά τη ραγδαία αύξηση των εισαγωγών τόσο τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης όσο και το υγειονομικό προσωπικό τους άγγιξαν τα όριά τους. Κρίθηκε έτσι απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια. Καταβλήθηκε προσπάθεια, για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης και όταν αυτό δεν κατέστη εφικτό, ακολούθησε η επίταξη δύο ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με 200 απλές κλίνες για κορωνοϊό και τέθηκε το προσωπικό τους στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ. Ήταν, άλλωστε, κάτι που είχε ενταχθεί από την αρχή στον εθνικό σχεδιασμό και είχε προβλεφθεί με ΠΝΠ που έγινε νόμος του Κράτους», σημείωσε.

Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν

Ο κ. Πέτσας είπε πως το υπουργείο Υγείας έχει εκπονήσει ένα πολυσύνθετο σχέδιο για τον εμβολιασμό όλων των Ελλήνων και συνεχίζει την προετοιμασία για την άμεση εφαρμογή του από την πρώτη μέρα που θα φτάσουν τα εμβόλια στη χώρα μας.

«Το εμβόλιο, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός, θα είναι δωρεάν», επεσήμανε.

«Δυναμική επιστροφή σε ανάπτυξη το 2021»

Ο κ. Πέτσας είπε πως ο προϋπολογισμός του 2021 καταρτίστηκε σε περιβάλλον πρωτοφανούς αβεβαιότητας, λόγω απροσδιόριστου σε διεθνές επίπεδο τελικού χρόνου λήξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Όπως είπε, η ύφεση στην Ελλάδα για το 2020 αναθεωρείται επί το δυσμενέστερο, στο 10,5%, ωστόσο για το 2021 «εκτιμάται δυναμική επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακή τροχιά, με σημαντικό ρόλο σε αυτή να διαδραματίζουν οι ευρωπαϊκοί πόροι που διασφάλισε η χώρα μας στη διαπραγμάτευση του Ιουλίου του 2020».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top