Σήμερα η «Πανσέληνος της Φράουλας» - Ορατή και από τη χώρα μας

Θα συνοδεύεται και από έκλειψη Σελήνης

Σελήνη

Η «Πανσέληνος της Φράουλας» θα εμφανιστεί σήμερα στον ουρανό, ενώ το μαγευτικό θέαμα θα συνοδεύεται και από έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι περνάει μέσα από την παρασκιά της Γης, δηλαδή το εξωτερικό τμήμα της σκιάς του πλανήτη μας. Η πανσέληνος είναι και η τελευταία της άνοιξης πριν το θερινό ηλιοστάσιο στις 20 Ιουνίου.

Η πανσέληνος του Ιουνίου ονομάζεται «Πανσέληνος της Φράουλας» από τη σχετικά σύντομη περίοδο συγκομιδής του φρούτου στη βορειοανατολική Βόρεια Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της έκλειψης, η Σελήνη σκοτεινιάζει ελαφρά αλλά όχι τελείως όπως στην κανονική έκλειψη. Το φαινόμενο θα είναι ορατό από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και από την Ελλάδα, την Αφρική, την Ασία και την Αυστραλία, εφόσον ο ουρανός είναι καθαρός.

Πόσο θα διαρκέσει;

Η έκλειψη θα διαρκέσει συνολικά τρεις ώρες και 18 λεπτά. Στην Αθήνα θα αρχίσει στις 20:45, θα φθάσει στο μέγιστο στις 22:25, όταν δηλαδή πάνω από το 50% του φεγγαριού θα βρεθεί εντός της παρασκιάς της Γης, και θα τελειώσει λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Αυτή είναι η δεύτερη φετινή έκλειψη, καθώς είχε προηγηθεί στις 10 Ιανουαρίου, επίσης, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης.

Θα ακολουθήσουν εντός του 2020 μία δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου στις 21 Ιουνίου, μία έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 5 Ιουλίου, μία τέταρτη έκλειψη παρασκιάς Σελήνης στις 30 Νοεμβρίου και, τέλος, μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 14 Δεκεμβρίου.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top