Συγκίνηση: Θεοφάνεια μετά από 5 χρόνια στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας

Κλίμα συγκίνησης στα Τζουμέρκα

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε ο αγιασμός των Υδάτων στον ποταμό Άραχθο και το Γεφύρι της Πλάκας, το οποίο στέκεται και πάλι όρθιο μετά την κατάρρευσή του 2015.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η τελετή, που έγινε στις 11.00 το πρωί στο σύμβολο των Τζουμέρκων, που στέκει και πάλι όρθιο στην Πλάκα.

Αναστηλώθηκε το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας στα Τζουμέρκα

Τα απρόοπτα των Θεοφανείων: Το άκυρο από τον παπά και ο «χαμένος» Σταυρός

Έπειτα από πέντε χρόνια, ο ιερέας έριξε ξανά τον σταυρό στα παγωμένα νερά του Αράχθου, δίπλα από τα θεμέλια του γεφυριού.

Το γεφύρι, με χρηματοδότηση από τις τοπικές κοινότητες και τον Ιωάννη Λούλη, κατασκευάστηκε από τον πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη του 1866. Ήταν το μεγαλύτερο πέτρινο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Ήταν ένα κατασκευαστικό θαύμα για την εποχή.

Είχε μήκος 72 μέτρα, άνοιγμα τόξου 40 μ. ύψος 18,5 μ., ελεύθερο πλάτος 2,5 μέτρα. Το 1881 μετά τη Απελευθέρωση της Άρτας, ο Άραχθος ήταν το σύνορο της ελεύθερης Ελλάδας με την υπόδουλη Ήπειρο. Στο γεφύρι υπήρχε συνοριακό φυλάκιο, όπου έως το 1912 λειτουργούσε τελωνειακός σταθμός, με μόνιμη στρατιωτική φρουρά.

Την αναστήλωση ανέλαβε με δικά της έξοδα η εταιρεία «Μύλοι Λούλη Α.Ε.» και ο ιδιοκτήτης της Νίκος Λούλης, γιος του Κώστα Λούλη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top