Ξεκινά η σχολική χρονιά: Όλες οι αλλαγές σε Δημοτικά και Λύκεια

Στις 09:00 ο Αγιασμός

Μαθητές στον σχολικό Αγιασμό

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς θα χτυπήσει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, με το Υπουργείο Παιδείας να δηλώνει πως όλα είναι έτοιμα για την έναρξη της. Στις 09:00 θα γίνει ο Αγιασμός ενώ τα μαθήματα θα ξεκινούν καθημερινά στις 08:15.

Τα βιβλία βρίσκονται ήδη στα σχολεία, ενώ οι αναπληρωτές που έχουν προσληφθεί σε πρώτη φάση είναι σήμερα στις θέσεις τους. 

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά και μαζί της και οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ

Υπενθυμίζουμε ότι το Υπουργείο, την περασμένη Πέμπτη, είχε ανακοινώσει την πρόσληψη 20.558 αναπληρωτών, με τις 16.191 προσλήψεις να αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 4.367 την Δευτεροβάθμια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνολικός αριθμός προσλήψεων για την πρώτη φάση θα αρκέσει για να καλύψει μεγάλο μέρος των κενών στα σχολεία, περίπου τα 2/3. Παράλληλα, η ηγεσία του υπουργείου έχει δηλώσει ότι οι πιστώσεις για τις προσλήψεις αναπληρωτών που θα χρειαστούν μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, είναι ήδη εξασφαλισμένες.

Όλες οι αλλαγές που προωθεί η Κεραμέως στα σχολεία

Οι αλλαγές τη νέα σχολική χρονιά

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το Υπουργείο Παιδείας, οι αλλαγές αποτελούν βελτιωτικές κινήσεις και όχι ριζικές αλλαγές, που θα αιφνιδίαζαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Στο δημοτικό, δεν αλλάζει κάτι, εκτός από την πρόθεση του υπουργείου να επαναφέρει το κριτήριο της βαθμολογίας για την επιλογή σημαιοφόρου στις παρελάσεις, ήδη από την 28η Οκτωβρίου.

Επίσης, θα συνεχίσει να ισχύει η δράση «Η τσάντα στο σχολείο», με βάση την οποία για τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα, οι τσάντες των μαθητών με τα διδακτικά τους βιβλία θα παραμένει στο σχολείο. 

Κεραμέως για παρελάσεις: «Ο καλύτερος θα σηκώνει τη σημαία»

Κεραμέως: Αλλαγές στην ύλη της Ιστορίας - Επανέρχεται ο Μακεδονικός Αγώνας

Δίχρονη προσχολική αγωγή

Για το σχολικό έτος 2019-20, η δίχρονη προσχολική αγωγή θα λειτουργήσει σε 103 δήμους, ενώ για 13 δήμους μετατέθηκε η εφαρμογή του μέτρου για το επόμενο σχολικό έτος (2020-21).

Τι θα γίνει με το Λύκειο και την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Για το Λύκειο και τον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το σύστημα εισαγωγής που ψηφίστηκε επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου παραμένει στους βασικούς του άξονες:

- Οι εξετάσεις θα γίνουν σε τέσσερα μαθήματα. Οι μαθητές θα εξεταστούν στα ίδια ακριβώς μαθήματα τόσο για το απολυτήριο, όσο και για τις πανελλαδικές. Αντί των Λατινικών, οι μαθητές θα εξεταστούν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας και οι ώρες διδασκαλίας των μαθημάτων θα είναι 6 την εβδομάδα.

- Οι Ομάδες Προσανατολισμού θα είναι τέσσερις, όσα και τα επιστημονικά πεδία.

Κεραμέως στο Star: Οι αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία

Ωστόσο, οι αλλαγές που φέρνει η νέα ηγεσία είναι:

  • Κατάργηση της κατηγοριοποίησης των τμημάτων σε «ελεύθερης πρόσβασης» και «κατόπιν εξετάσεων».
  • Μείωση της εξεταστέας ύλης στα μαθήματα: Βιολογία, Χημεία, Κοινωνιολογία, Οικονομία, Ιστορία και Αρχαία
  • Μείωση του συντελεστή της λογοτεχνίας στη συνεξέταση με την Έκθεση, στο 15% του συνολικού βαθμού.
  • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι όσοι απόφοιτοι του 2019 επιλέξουν να επανεξεταστούν στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση το 2020, θα εξετασθούν με το ίδιο σύστημα με το οποίο εξετάσθηκαν στις Πανελλαδικές 2019.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top