Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μόρια

Ξεκίνησε και το δεύτερο πλοίο από τη Μυτιλήνη για τη Β.Ελλάδα

Έφτασαν οι πρώτοι 640 πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από τη Μυτιλήνη και μεταφέρονται σταδιακά σε οργανωμένη δομή στη Νέα Καβάλα του δήμου Παιονίας. 

Πρόκειται για νέους, οικογένειες και παιδιά, οι οποίοι αποβιβάστηκαν χαρούμενοι από το πλοίο με την ελπίδα μιας νέας ζωής. Αρχικά η εγκατάστασή τους θα γίνει σε σκηνές και κοντέινερς για τις ευπαθείς ομάδες και στη συνέχεια, λέγεται, πως θα μεταφερθούν σε πιο οργανωμένες εγκαταστάσεις. 

Ανακοίνωση σχετικά με την εξέλιξη της επιχείρησης μεταφοράς περισσότερων από 1.400 προσφύγων και μεταναστών από το hotspot της Μόριας, εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μετακίνηση όσων προσφύγων και μεταναστών ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, με τη ναύλωση δύο πλοίων τύπου καταμαράν. 

1.000 περίπου από τους μετακινούμενους θα εγκατασταθούν στη δομή της Νέας Καβάλας, σε περισσότερες από 200 κατάλληλα διασκευασμένες σκηνές. Οι υπόλοιποι θα εγκατασταθούν σε διαφορές δομές της Β. Ελλάδας. 

Τουλάχιστον 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν με πλοία από τη Λέσβο σε καταυλισμούς στην ενδοχώρα.

Η μετακίνηση από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στις δομές φιλοξενίας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (Δ.Ο.Μ.) και στη διάρκεια του ταξιδιού, κατάλληλο προσωπικό θα παρέχει υποστήριξη στους μεταφερόμενους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου. 

Για το διάστημα της παραμονής τους στη Νέα Καβάλα, οι όποιες επιβαρύνσεις στην τοπική κοινωνία σε θέματα καθαριότητας, παροχής υπηρεσιών υγείας και νερού θα αντιμετωπιστούν άμεσα.

Ανησυχία για τις αυξημένες ροές μεταναστών 

Η ραγδαία αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τον Αύγουστο, έχει δημιουργήσει εκ νέου ασφυκτικές καταστάσεις στα Κέντρα Πρώτης Καταγραφής, 

Μόνο στη Μόρια, το περασμένο Σαββατοκύριακο, βρίσκονταν περισσσότεροι από 11.000 άνθρωποι, όταν η μέγιστη χωρητικότητα της δομής είναι 3.500 άτομα.

Οι συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να ζήσουν οι οικογένειες των προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών τουλάχιστον 4.000 παιδιά, επανειλλημένως έχουν χαρακτηριστεί απάνθρωπες. Οι ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, τουαλέτες κια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι τεράστιες.

Την ίδια ώρα τόσο οι μετανάστες όσο και οι εργαζόμενοι στη Μόρια καταγγέλουν ότι το hotspot έχει αφεθεί στο έλεος εγκληματικών συμμοριών, παρά την καθημερινή παρουσία τουλάχιστον δύο διμοιριών των ΜΑΤ εκτός του καταυλισμού.

Την ίδια ώρα οι μόνιμοι κάτοικοι των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, οι οποίοι ξαναζούν εικόνες της μεγάλης κρίσης του 2015, ζητούν από την Πολιτεία την άμεση λήψη ακόμα πιο εντατικών μέτρων για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών, δηλώνοντας πως η όποια υπομονή τους έχει απομείνει, τείνει κα αυτή να εξαντληθεί. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top