«Αγία Σοφία»: 41 εγκαταλελειμένα παιδιά κλεισμένα σε μία «αποθήκη» ψυχών

«Υπάρχει παιδί που ζει 10 χρόνια μέσα σε έναν θάλαμο»

Δείτε στο video τι δήλωσε στο star.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Τα 41 εγκαταλελειμμένα παιδιά του «Αγία Σοφία» που είναι από 8 έως 17 ετών, βρίσκονται εκεί μετά από εισαγγελικές εντολές.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως έχουν «λιμνάσει» στο νοσοκομείο, καθώς η Πολιτεία δεν έχει δώσει λύση και έτσι δεν υπάρχουν κατάλληλες προνοιακές δομές, ώστε να τα φιλοξενήσουν. Τα παιδιά παραμένουν έγκλειστα για χρόνια σε ένα νοσοκομείο με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν παραβατική συμπεριφορά. Το ιατρικό προσωπικό καταγγέλει πως έχει δεχτεί αμέτρητες φορές επιθέσεις από κάποια παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλσιτα, χρειάστηκε και η επέμβαση της αστυνομίας. 

Μέσα στη δομή, όπου ζουν τα παιδιά 

«Η κατάσταση έχει ξεφύγει»

«Έχουν γίνει πολλές επιθέσεις σε νοσηλευτές, σε γονείς αλλά και σε άλλα παιδιά. Χθες συγκεκριμένα χτύπησαν μία κοπέλα σεκιούριτι, δύο νοσηλεύτριες και είχαν μπαλόνια με νερά που τα πετούσαν» δήλωσε στο star.gr η Αναστασία Μανούκα,Προϊσταμένη της Παιδιατρική Κλινικής.

Όπως εξηγεί, πολλά από αυτά τα παιδιά «είναι χρόνια κλεισμένα εδώ μέσα. Έχουν και αυτά το δίκιο τους. Νοσοκομείο είναι εδώ, όχι φυλακή».

Παιδικές ψυχές παρατημένες από μήνες έως και χρόνια μέσα στο νοσοκομείο

Περιγράφοντας την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί, η κυρία Μανούκα τονίζει πως τα πράγματα είναι πλέον εκτός ελέγχου:

«Σπάνε, είναι επιθετικά και φωνάζουν. Δημιουργούν προβλήματα και σε μας και στα άλλα νοσηλευόμενα παιδιά. Χτυπάνε πόρτες, δε σέβονται. Πιάνουν τα κρεβάτια που δικαιούνται κάποια νοσηλευόμενα παιδιά. Δεν υπάρχουν δομές και έχουν λιμνάσει εδώ. Έχουν γίνει πολλές επιθέσεις σε νοσηλευτές, σε γονείς αλλά και σε άλλα παιδιά» εξηγεί η κα Μανούκα.

Δείτε στο video του star.gr πώς περιγράφει την κατάσταση η κυρία Αναστασία Μανούκα

«Δάσκαλοι έχουν φάει ξύλο»

Παρά το γεγονός ότι μέσα στο νοσοκομείο λειτουργεί δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, «ελάχιστα παιδιά δέχονται να συμμετάσχουν. Μάλιστα έχουν συμβεί και επιθέσεις σε βάρος δασκάλων και καθηγητών. Δάσκαλοι έχουν φάει πολλές φορές ξύλο» δηλώνει στο star.gr ο Δήμος Κωνσταντόπουλος πρόεδρος νοσοκομείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Αγία Σοφία».

Τονίζει δε, πως υπάρχει παιδί που είναι 10 χρόνια κλεισμένο μέσα σε έναν θάλαμο, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση ως ένα «απέραντο hot spot αποθήκευσης παιδικών ψυχών». Εύλογα αναρωτιέται κανείς, πώς είναι δυνατόν να μην έχουν επιθετική συμπεριφορά αυτά τα παιδιά; 

Δείτε στο video του star.gr τι λέει ο  Δήμος Κωνσταντόπουλος

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα την οποία στηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ, προτείνοντας τα «εγκαταλελειμμένα παιδιά να φιλοξενούνται σε Προνοιακές Μονάδες και οι εισαγγελικές παραγγελίες για φύλαξη των εγκαταλελειμμένων παιδιών να απευθύνονται προς τις εν λόγω Μονάδες και όχι τα Παιδιατρικά Νοσοκομεία».

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top