Θερμικό στρες: Όλο και πιο επικίνδυνη η Αθήνα το καλοκαίρι

Τι αναφέρει έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου

Αθήνα καύσωνας

Αποκαλυπτική είναι έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου για το κλίμα της Αθήνας, η οποία υποστηρίζει ότι η πρωτεύουσα χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της, κυρίως το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει η έρευνα, η θερμική δυσφορία «χτυπάει» κόκκινο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών και η κατάσταση αυτή διαρκώς θα επιδεινώνεται. 

Έτσι, αυξάνεται όλο και περισσότερο ο θερμικός κίνδυνος για το σώμα των Αθηναίων, οι οποίοι νιώθουν παράλληλα περισσότερη θερμική δυσφορία, ακόμα και τις νυχτερινές ώρες. 

Σύμφωνα με την έρευνα, η συχνότητα εμφάνισης έντονου θερμικού στρες είναι στην Αθήνα δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και μετά, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, τη σταδιακή αύξηση της διάρκειας της περιόδου (εποχής) της θερμικής δυσφορίας, που παρατηρείται κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Οι ημέρες έντονης δυσφορίας ξεκινούν νωρίτερα και επεκτείνονται αργότερα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα η χρονική περίοδος της θερμικής δυσφορίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες να είναι πλέον διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη στη δεκαετία του 1970.

Η χρονική περίοδος της θερμικής δυσφορίας κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες να είναι πλέον διπλάσια σε σχέση με την αντίστοιχη στη δεκαετία του 1970.

Οι ερευνητές, μελέτησαν την μεταβολή των επιπέδων θερμικού στρες στην Αθήνα κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Χρησιμοποιήθηκαν δύο βιοκλιματικοί δείκτες, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τη συνδυασμένη επίδραση της θερμοκρασίας και της υγρασίας στα επίπεδα θερμικής άνεσης ή δυσφορίας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Εκτός από τις παρατηρούμενες τάσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα πραγματοποίησε και μια προσομοίωση του μελλοντικού κλίματος στην Αθήνα που έδειξε ένα υπερδιπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης έντονης δυσφορίας κατά το τέλος του 21ου αιώνα (2071-2100), σε σχέση με την περίοδο αναφοράς (1971-2000). Όλα τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και από τους δύο βιοκλιματικούς δείκτες που χρησιμοποιήθηκαν.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top