Ντοκουμέντο STAR: «Κύματα» προσφύγων από νέα περάσματα στον Έβρο

Η αύξηση των ροών το 2018 εκτινάχθηκε κατά 285%

Ρεκόρ μεταναστευτικών εισροών καταγράφει ο  ποταμός Έβρος.  Στο βίντεο ντοκουμέντο βλέπετε πώς οι αδίστακτοι δουλέμποροι αναζητούν νέα περάσματα για να προωθούν κατά δεκάδες τους πρόσφυγες, οδηγώντας τους πολλές φορές στον υγρό τάφο.

Μια βάρκα γεμάτη πρόσφυγες  διασχίζει τον ποταμό Έβρο. Στο βίντεο ντοκουμέντο που εξασφάλισε ο Βαγγέλης  Γκούμας για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, δεκάδες μετανάστες έχουν περάσει την ελληνική πλευρά ανενόχλητοι.

Στη συνέχεια, ο διακινητής επιστρέφει με γρήγορες κινήσεις στην Τουρκία, τραβώντας το σχοινί που έχει δέσει στην απέναντι πλευρά. 

Όπως  λένε οι  συνοριακοί φύλακες, οι μεταναστευτικές ροές είναι σαν να προσπαθείς να κρατήσεις το νερό με το σουρωτήρι. Μέσα σε ένα μήνα 596 άτομα πέρασαν το ποτάμι, ενώ η αύξηση των ροών το 2018 εκτινάχθηκε κατά 285%.

«Οι ροές είναι από κάθε σημείο και το εύρος του ποταμού είναι τόσο μεγάλο και λόγω της έλλειψης δυνάμεων που έχουμε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι μπορούν να μπαίνουν από οποιοδήποτε σημείο του  Έβρου» εξηγεί ο Παναγιώτης Χαρελάς, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλακών.

Ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, είδε σήμερα τον Τούρκο πρέσβη ενόψει της μεθαυριανής  συνάντησης  με τον Τούρκο ομόλογό του. Ακάρ και Αποστολάκης θα έχουν το πρώτο τετ α τετ στις Βρυξέλλες και στην αντζέντα των συνομιλιών  θα υπάρχει και το μεταναστευτικό. 

«Οι δουλέμποροι πράγματι προσπαθούν να βρουν τις κατάλληλες διόδους. Το ποτάμι του Έβρου είναι χαρακτηριστικό. Διότι ανάλογα με τα φουσκώματά του μπορεί να δημιουργήσει διόδους ή  να κλείσει άλλες διόδους» σημειώνει ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής διεθνών σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Με το μήκος του Έβρου να φτάνει τα 160 χιλιόμετρα οι δουλέμποροι ψάχνουν κάθε φορά να βρουν  σημεία χωρίς φύλαξη. Στο  Πραγγί και τους Πετράδες  του Διδυμοτείχου υπάρχει κινητικότητα τον τελευταίο καιρό,  όπως επίσης στη Μάνδρα Σουφλίου. Κατεβαίνοντας προς την Αλεξανδρούπολη,  αυξημένες εισροές έχουμε στο Τυχερό, τις  Φέρες  και στο Δέλτα του Έβρου.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top