Έρευνα STAR: Κτίρια φέρετρα πάνω από τους πεζούς

Οδοιπορικό στην Αθήνα με τον Άκη Τσελέντη

Ανήσυχοι περπατούν οι Αθηναίοι αλλά και οι Θεσσαλονικείς σε κεντρικούς δρόμους μετά την ξαφνική κατάρρευση του κτιρίου στο Γκάζι. Το οδοιπορικό του Άρη Λάμπου με τον Άκη Τσελέντη για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR,  για τα ετοιμόρροπα κτίρια της πρωτεύουσας είναι αποκαλυπτικό.

«Είναι ένας κεντρικός δρόμος αυτός, βλέπετε εδώ είναι η Νηλέως και μάλιστα εδώ έχουμε κοντά σχολείο. Αυτοκίνητο. Κοιτάξτε εδώ αυτοκίνητο. Δε βλέπω να ζει για πολύ» περιγράφει ο Άκης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. 

Το κτίριο αυτό βρίσκεται στον κεντρικότερο δρόμο των Πετραλώνων. Καθημερινά γονείς με τα παιδιά τους περνούν από κάτω, αφού στα 200 μέτρα βρίσκεται  το 72ο δημοτικό.  

«Κοιτάχτε εδώ πέρα αυτή τη ρωγμή. Είναι έτοιμο όλο αυτό το πράγμα να πέσει. Και μην ξεχνάμε ότι αυτά τα κτίρια έχουν υποστεί τον σεισμό του ’82 και τον μεγάλο σεισμό του ‘99».

Τα συντρίμμια παραμένουν στο σημείο που έπεσε το ερείπιο της οδού Αρτεμισίας.  Οι κάτοικοι φοβούνται ότι το κτίριο διπλά από το κτίσμα που γκρεμίσθηκε είναι και αυτό έτοιμο να πέσει. Επικοινωνήσαμε με τον ιδιοκτήτη όμως, ο οποίος δε φαίνεται να φοβάται κάτι τέτοιο και μάλιστα κοστολογεί το ενοίκιο 400 ευρώ τον μήνα.

Στην οδό Κεραμεικού ένα άλλο κτίριο είχε πέσει πριν λίγες εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον νομό, υπεύθυνοι για τα ετοιμόρροπα κτίρια είναι οι ιδιοκτήτες.  Αν το κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο πρέπει οι πολίτες να κάνουν καταγγελία στον δήμο. Ο δήμος να κάνει εκτίμηση με τα συνεργεία των τεχνικών και στη συνέχεια να εγκριθεί η κατεδάφιση. Χρόνος και γραφειοκρατία δηλαδή, λες και ο σεισμός στέλνει προειδοποιητικές επιστολές.

«Τα κτίρια τα εγκαταλελειμμένα στην πόλη είναι πάνω απλό 1400. Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο στην κυβέρνηση, το οποίο δημιουργεί το νομικό πλαίσιο για να μπορούμε να παρέμβουμε στη διαχείριση των εγκαταλελειμμένων» εξηγεί ο Γιώργος Αποστολόπουλος αντιδήμαρχος αστικής υποδομής δήμου Αθηναίων.

Ο Οργανισμός αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας δεν είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της κατάστασης των ετοιμόρροπων κτισμάτων. Αντίθετα, ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός για την επισκευή η την ενίσχυση τους.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top