Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης: «Απειλούνται τα μακεδονικά προϊόντα»

Το σήμα «Μακεδονία» πρέπει να κατοχυρώσουν 4.000 εταιρίες 

Σύγχυση επικρατεί στο εξωτερικό μεταξύ των προϊόντων της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας που φέρουν τον όρο “Μακεδονία”. Αρκετοί καταναλωτές δεν μπορούν να καταλάβουν τη χώρα προέλευσης, με τους Σκοπιανούς, όπως λένε να κάνουν προπαγάνδα. 

«Να κατοχυρώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα την επωνυμία των προϊόντων τους» καλεί τους επιχειρηματίες το βιοτεχνικό επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. 

Κρασιά, τσίπουρο, χαλβάς, τουρσιά, τυριά. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες προϊόντα που απειλούνται από τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι 'Έλληνες επιχειρηματίες πρέπει να κατοχυρώσουν μέσα στο επόμενο διάστημα το όνομα «Μακεδονία». 

Πώς θα διασφαλιστεί όμως ότι η FYROM δε θα σφετεριστεί τα δυναμικά brands της χώρας μας;

«Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει σύγχυση διότι η ονομασία προέλευσης είναι πιστοποιημένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δίνουμε την ονομασία προέλευσης στη γείτονα χώρα! Η μόνη καθοδήγηση είναι να κατοχυρώσουν την επωνυμία. Πρέπει να αλλάξουν ετικέτες, μακέτες, έξοδα... Μια μακρόσυρτη σειρά επωνυμίας ότι είναι από περιφέρεια της Ελλάδας και ου το καθεξής» εξηγεί ο Αναστάσιος Καπνοπώλης, πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σκοπιανός μου έκανε παρατήρηση για το μακεδονικό προϊόν μου

Οι Σκοπιανοί προωθούν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό με ...ζέση και όταν κάποιοι έρχονται αντιμέτωποι με προϊόντα από τη Μακεδονική γη ...θυμώνουν όπως λέει στην Ραλλιώ Λεπίδου, ο κύριος Οικονόμου. Συνεργάτες του έζησαν μια ανάλογη εμπειρία στον Καναδά. 

«Είδαν το “Μακεδονία” αυτοί και προφανώς συγχύστηκαν και είπαν στους συνεργάτες μου "αφαιρέστε το, δεν είναι Μακεδονία. Είναι ελληνικό προϊόν". Τους είπαμε: "εμείς δεν πρόκειται να αφαιρέσουμε τίποτα. Είμαστε Μακεδόνες. Και δεν μπορείς να είσαι Μακεδόνας αν δεν είσαι Έλληνας» περιγράφει ο Πολυνίκης Οικονόμου, έμπορος μελιού.   

Στην Αυστραλία κάνουν μεγάλη προπαγάνδα οι Σκοπιανοί 

Στην Αυστραλία αρκετοί καταναλωτές βρίσκονται σε...σύγχυση.  «Αναγράφονται στα προϊόντα τους ότι είναι κατασκευασμένα στη Μακεδονία και τα περισσότερα βέβαια έχουν και τον ήλιο της Βεργίνας οπότε υπάρχει εκεί πέρα μια σύγχυση ειδικότερα των Αυστραλών που δεν έχουν καμία κατάρτιση ιστορική και πιστεύουν ότι υπάρχει μια ξεχωριστή κρατική οντότητα που ονομάζεται Μακεδονία συν του ότι κάνουν μια μεγάλη προπαγάνδα οι Σκοπιανοί!» εξηγεί ο Παναγιώτης Ιασωνίδης, συντονιστής της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας. 

Το σήμα «Μακεδονία» πρέπει να κατοχυρώσουν 4.000 εταιρίες 

Ο τίτλος «Μακεδονία» χρησιμοποιείται στην επωνυμία 182 επιχειρήσεων όλων των κλάδων και από 39 επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, ενώ σε 4.000 ανέρχονται οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τον όρο για τα προϊόντα τους. Μόλις 24 ελληνικές επιχειρήσεις έχουν κατοχυρώσει τα «Μακεδονικά» προϊόντα τους σε ευρωπαϊκό και 2 σε διεθνές επίπεδο.

«Τα Μακεδονικά κρασιά με την ονομασία προέλευσης θα έχουν μεγάλη δυσκολία προκειμένου να κατοχυρώσουν αυτό, πέραν όλων των ζητημάτων και των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ως brand το όνομα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος εμπορίου και επιχειρηματικότητας Θράκης. 
Οσονούπω αναμένεται να αλλάξει και το γραφείο συνδέσμου των Σκοπίων στην Αθήνα. 

Στην οδό Παπαδιαμάντη στο Παλαιό Ψυχικό βρίσκεται το γραφείο συνδέσμου των Σκοπίων, εδώ θα λειτουργεί και η πρεσβεία της χώρας όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top