Συνεχίζει τα… τσαλίμια η «Υπατία»-Κλειστά σχολεία και απαγορευτικό απόπλου

Νέα επιδείνωση του καιρού από το Σάββατο

Πρόσκαιρη βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα το βράδυ με εξασθένηση των φαινομένων σε όλη τη χώρα, όμως από το Σάββατο αναμένεται νέα επιδείνωση με βροχές και χιόνια ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. 

Σήμερα αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. 

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας. 

Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά ορεινά, στα βόρεια ορεινά και ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Μακεδονίας με χαμηλό υψόμετρο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα εξασθενήσουν από το απόγευμα. 

Σε ισχύ απαγορευτικό απόπλου

Η κακοκαιρία «Υπατία» έχει προκαλέσει προβλήματα και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκαλούν οι θυελλώδεις άνεμοι που συνοδεύουν την… "Υπατία". Απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ.

Οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που σαρώνουν τα πελάγη και φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ, ή πρόσκαιρα στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και τα 10, προκαλούν προβλήματα στα λιμάνια. Σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης (10.01.2019) απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου.

Λόγω του απαγορευτικού δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται μόνο από τα συμβατικά και όχι από τα «δελφίνια».

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη Ζάκυνθος, Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Καβάλα-Πρίνου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις η τροποποιήσεις δρομολογίων.

Πολλά προβλήματα στη Δυτική Μακεδονία

Αρκετά είναι τα σχολεία της χώρας που θα μείνουν και σήμερα Πέμπτη κλειστά, ενώ σε κάποιες περιοχές δε θα λειτουργήσουν ούτε τα δικαστήρια. 

Οι δήμαρχοι όλων των δήμων της Δυτικής Μακεδονίας με αποφάσεις τους ανέστειλαν τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Εξαιτίας της πυκνής χιονόπτωσης η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισε την αναστολή της εκπαιδευτικής και διοικητικής λειτουργίας του ιδρύματος την Πέμπτη.

Επίσης ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας Στέργιος Γκανάτσος, έπειτα από συνεννόηση και με τους προέδρους των τμημάτων, σε Καστοριά, Πτολεμαΐδα, Γρεβενά και με τον κοσμήτορα της σχολής της Φλώρινας, αποφάσισε τη αναστολή λειτουργίας συνολικά του ιδρύματος, για την Πέμπτη.

Κλείνουν και δικαστήρια

Με πράξη του υπουργού Δικαιοσύνης ανεστάλησαν για την Πέμπτη τόσο οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων όσο και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Δυτικής Μακεδονίας.

Με αντίστοιχη απόφαση αναστέλλονται και οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων και οι εργασίες των δικαστικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Εφετείου Θεσσαλονίκης, για την πρόληψη τυχόν προβλημάτων που θα δημιουργούσε η δυσκολία πρόσβασης των διαδίκων.

Από την απόφαση εξαιρείται η εκδίκαση υποθέσεων κακουργημάτων, με κατηγορούμενο προσωρινά κρατούμενο που έχει μεταχθεί.

Κλειστά σχολεία στην Αττική

Εξαιτίας της κακοκαιρίας κλειστά θα μείνουν αρκετά σχολεία στην Αττική.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της περιφέρειας, θα ισχύσουν τα εξής:

Π.Ε. Ανατολικής Αττικής:
1. Δήμος Μαραθώνα - Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία. Δεν υπάρχει ενημέρωση για Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς σταθμούς
2. Δήμο Ωρωπού
α) ΑΥΛΩΝΑΣ: Τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά. Ο Παιδικός Σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ.
β) ΑΦΙΔΝΕΣ: Όλα τα σχολεία, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Αντωνόπουλου- Εκπαιδευτική Αναγέννηση», μετά από τη βεβαίωση του ιδιοκτήτη που κατατέθηκε στο πρωτόκολλο του Δήμου, θα λειτουργήσουν κανονικά.
γ) ΚΑΛΑΜΟΣ & ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ: Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά.
δ) ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ & ΠΟΛΥΔΕΝΔΡΙ: Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά.
ε) ΜΑΛΑΚΑΣΑ: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Ο Παιδικός Σταθμός στο Μήλεσι, θα λειτουργήσει κανονικά, στις 9.00 π.μ.
στ) ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ: Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Το ΕΠΑΛ Μαρκοπούλου θα λειτουργήσει κανονικά.
ζ) ΝΕΑ ΠΑΛΑΤΙΑ & ΣΚΑΛΑ ΩΡΩΠΟΥ: Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας Ωρωπού & Νέων Παλατίων θα παραμείνει κλειστό, λόγω κτιριακού τεχνικού προβλήματος.

Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών:
1. Δήμος Κηφισιάς - Έναρξη λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και των Παιδικών Σταθμών στις 10.00 π.μ.

Κλειστά τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη

Στον νομό Θεσσαλονίκης ανεστάλη η λειτουργία όλων των σχολείων με απόφαση που εξέδωσε η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου.

Λάρισα

Κλειστές θα παραμείνουν την Πέμπτη όλες οι σχολικές μονάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Λάρισα.

Η χιονόπτωση και ο παγετός οδήγησαν τους δήμους Λάρισας, Ελασσόνας, Φαρσάλων, Αγιάς, Τεμπών και Κιλελέρ στην απόφαση να μην λειτουργήσουν όλες τις σχολικές μονάδες. Αντίθετα, θα λειτουργήσουν κανονικά οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Λαρισαίων.

Ιωάννινα

Κλειστά θα μείνουν σχολεία και στην Ήπειρο την Πέμπτη. Συγκεκριμένα, δεν θα λειτουργήσουν στους Δήμους Δωδώνης, Πωγωνίου, Ζαγορίου, Μετσόβου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Βορείων Τζουμέρκων, Γεωργίου Καραϊσκάκη και Ιωαννιτών, όπου δεν θα λειτουργήσουν και οι παιδικοί σταθμοί.

Φθιώτιδα, Εύβοια, Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία του Δήμου Δομοκού και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες Δομοκού, Ξυνιάδος και Θεσσαλιώτιδας.

  • Στον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, θα λειτουργήσει μόνο το λύκειο Αμφίκλειας για προγραμματισμένη εκδήλωση στις 10:30 π.μ. στο Παπακώστειο Πολιτιστικό Κέντρο Αμφίκλειας. Η μεταφορά των μαθητών δεν θα πραγματοποιηθεί.
  • Στον Δήμο Μακρακώμης οι Σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.
  • Όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί του
  • Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, θα παραμείνουν κλειστά.
  • Κλειστά θα είναι επίσης όλα τα σχολεία στο Δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων και Κύμης - Αλιβερίου.
  • Στο Δήμο Ερέτριας κλειστές θα παραμείνουν οι Σχολικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • Στο Δήμο Καρύστου δε θα ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία, Αμυγδαλιάς και Κομίτου.
  • Στον δήμο Διστόμου, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί Διστόμου, Αράχωβας και το νηπιαγωγείο Στειρίου, θα ανοίξουν στις 10 το πρωί.
  • Στο Δήμο Τανάγρας, όλα τα σχολεία και την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019 θα παραμείνουν κλειστά.
  • Στο Δήμο Λεβαδέων, τα δημοτικά Σχολεία Αγίας Τριάδας και Κυριακίου θα ανοίξουν μετά τις 9:30, ενώ το νηπιαγωγείο στο Κυριάκι θα παραμείνει κλειστό.
  • Στο Δήμο Δελφών κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία της Δημοτικής Ενότητας Γραβιάς και από τη Δημοτική Ενότητα Παρνασσού, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό Πολυδρόσου, καθώς και το νηπιαγωγείο Επταλόφου.
  • Στις 9:00' το πρωί θα ανοίξουν τα σχολεία στους Δήμους Αγράφων και Καρπενησίου.

Ηλεία

Στην Ηλεία, κλειστά θα παραμείνουν, εξαιτίας ολικού παγετού, όλα τα σχολεία των δημοτικών ενοτήτων Λασιώνος και Λαμπείας, καθώς και της τοπικής κοινότητας Κούμανι, στην Αρχαία Ολυμπία.

Επίσης, δε θα λειτουργήσουν την Πέμπτη το νηπιαγωγείο, το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο της τοπικής κοινότητας Γουμέρου, λόγω βλάβης του συστήματος θέρμανσης.

Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις μετακινήσεις και σε αρκετές περιοχές είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία

  • Στη Θεσσαλονίκη έχει διακοπεί η κυκλοφορία στις επαρχιακές οδούς Ωραιοκάστρου-Μελισσοχωρίου, Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, Προχώματος-Αγιονερίου και Ξηροχωρίου-Νέας Φιλαδέλφειας.
  • Σε ισχύ είναι από το απόγευμα απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας και στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, ενώ αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για τα φορτηγά στην Εγνατία Οδό, από Κλειδί έως Γαληψό.
  • Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στις επαρχιακές οδούς, Μαυροθάλασσας - Αηδονοχωρίου και Θερμών - Λαγκαδίου, καθώς και στην παλαιά εθνική οδό Σερρών-Θεσσαλονίκης από την τοπική κοινότητα Καλοκάστρου έως τα όρια με τον νομό Θεσσαλονίκης.
  • Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται σε όλο το οδικό δίκτυο της Ημαθίας, Πέλλας και Σερρών και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Κιλκίς.
  • Σε ό,τι αφορά τη Χαλκιδική, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού (μέσω Ταξιάρχη και Πολυγύρου), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου και σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου του Αγίου Όρους

Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών ισχύουν οι εξής έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων βάρους άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω οδικά σημεία: 

  • στην Εγνατία Οδό από τον κόμβο Βέροιας έως τον κόμβο Πολυμύλου, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού Λαγκαδά - Σερρών - Προμαχώνα, από το 516 χιλιόμετρο έως το 548 χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Ευζώνων (Π.Α.Θ.Ε.), 
  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Φλώρινας, 
  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέου Πετριτσίου, 
  • σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και στην επαρχιακή οδό Κιλκίς - Πολυκάστρου από το ύψος του Χωρυγίου έως την πόλη του Κιλκίς. 

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3,5 τόνων στα παρακάτω οδικά σημεία: 

  • στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ιερισσού, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πολυγύρου (μέσω Παλαιοκάστρου) και σε τμήμα του επαρχιακού οδικού δικτύου της Χαλκιδικής. στην επαρχιακή οδό Νεοχωρίου - Βαρβάρας - Ολυμπιάδας.

Στη Δυτική Μακεδονία

Εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης που επικρατεί σ΄ όλη την δυτική Μακεδονία η Περιφερειακή διεύθυνση Αστυνομίας αποφάσισε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό, από τον κόμβο της Παναγιάς, στο 120.8ο χιλιόμετρο (Α/Κ Παναγιάς) έως το 153ο χιλ. (Δυτικός Α/Κ Γρεβενών) και από το 1ο χλμ. έως 40ο χλμ. της Εθνικής Οδού

Γρεβενών – Τρικάλων 

Επίσης, την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας, όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα λοιπά οχήματα και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στον Κάθετο Άξονα της Εγνατίας Οδού Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής, από την χ/θ 49,600 (Α/Κ Κορομηλιάς) έως την χ/θ 70,900 (Ι/Κ Κρυσταλλοπηγής).

Αποφάσισε ακόμη την απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, από το 18ο έως 28ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Καστοριάς - Φλώρινας (μέσω Βιτσίου).

Η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το Εθνικό και Επαρχιακό οδικό δίκτυο των ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς Φλώρινας και Κοζάνης διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Στην Ήπειρο:

Σε ανακοίνωση της Αστυνομίας Ηπείρου, συνιστάται σε όλους τους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω παγετού και χιονιού.

Ειδικότερα:

  • στην Εγνατία Οδό , από τον Κόμβο Ιωαννίνων έως την Παναγιά.
  • στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς και στην Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Κοζάνης
  • στα επαρχιακά ορεινά οδικά δίκτυα του Ζαγορίου, Βορείων Τζουμέρκων, Μετσόβου, Κόνιτσας, Ζίτσας, Πυρσόγιαννης και Πωγωνίου
  • στην παλαιά Εθνική Οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, όταν και όπου απαιτείται.
  • στο οδικό δίκτυο του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, όπου αυτό απαιτείται
  • στην επαρχιακή οδό Βουργαρελίου - Κυψέλης
  • στην εθνική οδό 'Αρτας - Καρδίτσας , από Καλεντίνη έως Πηγές.
  • στην επαρχιακή οδό Διάσελλου - Σκουληκαριάς, έως το Βελεντζικό.
  • στην επαρχιακή οδό 'Αρτας - Δαφνωτής
  • στην επαρχιακή οδό Αγνάντων - Μελισσουργών
  • στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου - Μεσούντας
  • στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου - Τετρακώμου
  • στην επαρχιακή οδό Αθαμανίου - Θεοδώριανων
  • από το 67ο έως το 76ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού 'Αρτας - Τρικάλων
  • στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου, από στρατόπεδο Φιλιππιάδας έως την σήραγγα Κλεισούρας
  • στην παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας Ιωαννίνων,από 50ο έως 65ο χιλιόμετρο, όπου απαιτείται

Επίσης, ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω των 3,5 τόνων:

  • στην Εγνατία οδό από κόμβο Ιωαννίνων έως κόμβο Παναγιάς
  • στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Αντιρρίου, από στρατόπεδο Φιλιππιάδας έως σήραγγα Κλεισούρας.
  • στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς και Ιωαννίνων - Κοζάνης
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top