Σε διαβούλευση νομοσχέδιο για ζώα συντροφιάς και αδέσποτα: Αρμόδιοι οι δήμοι, τέλη ζωοφιλίας και πρόστιμα

Αυστηροποιούνται οι νόμοι - Νέα ενημέρωση: 20:34

Όλο το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περνάει στους δήμους. Αυτό ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης, οι οποίοι είπαν ότι το σχέδιο νόμου τίθεται σε διαβούλευση. Ωστόσο οι εθελοντικές οργανώσεις για την προστασία των αδέσποτων ζώων αντιδρούν.

Το νέο σχέδιο νόμου έχει βασικό στόχο του τον  περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων και παράλληλα τη επιβολή κυρώσεων σε όσους προχωρούν στην εγκατάλειψη, των  ζώων συντροφιάς.

Δημιουργείται ειδικό «Ταμείο Ζωοφιλίας», στο οποίο θα πηγαίνουν και τα έσοδα από τα πρόστιμα ενώ θα επιβάλλεται ειδικό τέλος αγοραστή. Ταυτόχρονα  για τις περιπτώσεις κακοποίησησης ζώων, θα επιβάλλονται κλιμακωτά πρόστιμα.

Οι αλλαγές ωστόσο δεν αφορούν μόνο ιδιοκτήτες ζώων αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως εθελοντές και κτηνιάτρους.

Κάθε δήμος θα είναι υπεύθυνος για την  εφαρμογή  του νόμου κυρίως στο ζήτημα των υιοθεσιών αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς όλες οι διαδικασίες θα διενεργούνται πλέον από τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Ακόμα, θεσπίζεται η υποχρέωση ενημέρωσης των πολιτών για τα προς υιοθεσία αδέσποτα ζώα μέσω της ιστοσελίδας του δήμου, ενώ δίνεται κίνητρο για υιοθεσία αδέσποτων ζώων με απαλλαγή από όλα τα τέλη. Επιπλέον, με το νέο νομοσχέδιο θα είναι υποχρεωτικό το τέλος καταγραφής των ζώων συντροφιάς, το οποίο ορίζεται στα 6 ευρώ.

Τέλη ζωοφιλίας και πρόστιμα

 

  • 1.000 ευρώ για εγκατάλειψη του ζώου

 

  • 30 ευρώ για παράλειψη καθαρισμού του περιβάλλοντος

 

  • 15.000 για κακοποίηση

 

  • 500 ευρώ για εγκατάλειψη τραυματισμένου ζώου σε τροχαίο

 

Η  απώλεια των ζώων θα πρέπει να δηλώνεται εντός δύο ημερών, ενώ οι κτηνίατροι θα πρέπει υποχρεωτικά να εφαρμόζουν το σύστημα σήμανσης και καταγραφής σκύλων και γάτων, καθώς και των ιδιοκτητών τους.

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top