Βόμβα από Μπουτάρη! «Να αλλάξουμε κι εμείς το όνομα “Μακεδονία” από το αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ»;

Σάλος από τις δηλώσεις του δημάρχου Θεσσαλονίκης

Ζήτημα μετονομασίας του αεροδρομίου «Μακεδονία» και του σταθμού των ΚΤΕΛ έθεσε ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού επεισοδιακού δημοτικού συμβουλίου, σχολιάζοντας ότι οι τουρίστες που φτάνουν στην πόλη νομίζουν ότι βρίσκονται στα Σκόπια.

«Πρέπει να δούμε και εμείς τι θα γίνει με τα δικά μας. Θα κρατήσουμε το ''Μακεδονία'' στο αεροδρόμιο και τα ΚΤΕΛ; Κατεβαίνουν οι τουρίστες και νομίζουν κατεβαίνουν στα Σκόπια», είπε ο κ. Μπουτάρης και πρόσθεσε:

«Πηγαίνεις στα Σκόπια και κάθε 30 χιλιόμετρα έχει Alexander the Great. Σου γυρνάει το άντερο. Το πρόβλημα είναι πολλαπλό θα μας τυραννάει χρόνια, ακόμα και να υπάρξει συμφωνία. Χάσαμε και έχουμε υποστεί συστηματικές και συνεχόμενος ήττες. Ακόμα και το μακεδονικό χαλβά χάσαμε».

Τόνισε επίσης πόσο σημαντικό είναι να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα σχολικά βιβλία της ΠΓΔΜ, όπου υπάρχει αναφορά αλυτρωτισμού.

«Μας δίνεται μια ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα. Ποιος αμφιβάλλει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική; Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι' αυτό. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των γειτόνων είναι ότι θέλουν να αποκτήσουν μια ταυτότητα. Την ψάχνουν ως χώρα. Περιττεύει από εμάς ως δημοτικό συμβούλιο να μπλεκόμαστε σε θέματα που επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ζητώντας να αφήσουν οι Μακεδόνες στην άκρη το συναισθηματικό και το θυμικο και σημειώνοντας ότι η ιστορία δεν ξαναγράφεται.

Μιλώντας σήμερα μάλιστα στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο κ. Μπουτάρης πρότεινε το αεροδρόμιο να μετονομαστεί σε «Νίκος Γκάλης».

«Ποια “πάντα” δίνουμε αυτά που έχουν ήδη πάρει;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Τα Σκόπια θα μπορούσαν να είναι νομαρχία της Ελλάδας, θα γίνουν της Τουρκίας. Και τους ρίχνουμε στα νερά των Τούρκων. Είδατε τι έγινε χθες στην Τουρκία;».

«Το περίφημο όνομα έχει διχάσει τον κόσμο, μας έχει διαλύσει. Τι μάχη δίνουμε, ότι θα μας κλέψουν τη Θεσσαλονίκη; Ότι θα κατέβουν να την πάρουν; Δεν είναι ανθρωποφάγοι οι άνθρωποι επειδή υπήρχε ο περίφημος Γκρουέφσκι. Να μην ξύνουμε μόνιμα πληγές», κατέληξε. 

Καλαφάτης: «Είσαι αλλοπρόσαλλος και ακατάλληλος για δήμαρχος»

Έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευση στα λεγόμενα του Γ. Μπουτάρη, με τον επικεφαλής της, Σ. Καλαφάτη να λέει στο δημοτικό συμβούλιο:

«Με τον δήμαρχο μας χωρίζει άβυσσος και στο σκοπιανό. Ο κ. Μπουτάρης ερμηνεύει τα γεγονότα κατά το δοκούν και ισχυρίζεται ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε ψήφισμα γι’ αυτό το κορυφαίο θέμα που απασχολεί τη Θεσσαλονίκη και τη χώρα, όταν ως δημοτικό συμβούλιο έχουμε βγάλει ψηφίσματα για ζητήματα που δεν είχαν καμία σχέση με την πόλη».

Κατηγόρησε επίσης τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για "αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά" και τον χαρακτήρισε «ακατάλληλο» για το αξίωμα που κατέχει.

«Λόγω θεσμικού ρόλου και μόνο, δήμαρχε, δεν δικαιούσαι να αναφέρεσαι στα Σκόπια με το όνομα “Μακεδονία”, ούτε επίτηδες, ούτε κατά λάθος. Δεν δικαιούσαι να αποκαλείς ακροδεξιούς και γραφικούς εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες σου που εξέφρασαν το εθνικό τους συναίσθημα στα συλλαλητήρια. Μετά την αποχώρησή σου από το αξίωμα του δημάρχου, θα έχεις δικαίωμα να λες ό,τι θέλεις. Όσο εκπροσωπείς την πόλη όμως, οφείλεις να σέβεσαι τα όρια και να αντιλαμβάνεσαι το βεληνεκές του ρόλου και του λόγου σου», είπε. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top