ΒΙΒΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στο Αμύνταιο! Άλλαξε ο χάρτης μετά την κατολίσθηση στο ορυχείο

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ε. Λέκκας εξηγεί τα αίτια της καταστροφής

Περίπου στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι ζημιές από την κατολίσθηση του ορυχείου της ΔΕΗ στο Αμύνταιο που είχε σαν αποτέλεσμα να αλλάξει εντελώς ο χάρτης της περιοχής.

Όπως είπε στην εκπομπή του Star, Live U, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας, οι παράγοντες που οδήγησαν στην κατολίσθηση είναι γεωλογικοί, τεκτονικοί, σεισμολογικοί, αλλά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ανθρώπινη παρέμβαση.

«Πρώτον έχουμε να κάνουμε με ένα ενεργό ρήγμα, το οποίο προϋπήρχε στην περιοχή και το οποίο με βάση κάποιες διαδικασίες ενεργοποιήθηκε. Επίσης οι πολύ έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό στην περιοχή επιβάρυναν την κατάσταση, όπως επίσης και η έντονη εκμετάλλευση του ορυχείου για την παραγωγή λιγνίτη. Τέλος και η έντονη άντληση των υδάτων στην περιοχή επίσπευσε το φαινόμενο», είπε ο κ. Λέκκας.

Τόνισε ακόμα ότι είναι αδύνατον να αποτραπούν τόσο μεγάλα φαινόμενα, επεσήμανε ωστόσο ότι υπήρχε μια τρομερή επιτήρηση της περιοχής και είχαν αναπτυχθεί διάφορες ερευνητικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να προβλέψουν οι ειδικοί τη μεγάλη κατολίσθηση.

«Γι’ αυτό το λόγο απομακρύνθηκαν και οι εργαζόμενοι από το ορυχείο, αλλά και τα βαριά μηχανήματα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ακριβά και το κόστος τους είναι τεράστιο», σημείωσε ο κ. Λέκκας. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top