ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα οι Άθεοι: «Κοστοβόρα και υποτιμητική η μεταφορά του Αγίου Φωτός»

Τι αναφέρουν στο star.gr και τι ζητούν από την Πολιτεία

 Άθεοι: «Κοστοβόρα κι υποτιμητική η μεταφορά Αγίου Φωτός

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα επέλεξε η Ένωση Αθέων Ελλάδας να προκαλέσει το κοινό χριστιανικό αίσθημα, βγάζοντας δελτίο Τύπο, στο οποίο υποστηρίζουν πως η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα το Μεγάλο Σάββατο λίγο πριν την Ανάσταση κοστίζει πολύ ακριβά στον Έλληνα φορολογούμενο, αλλά και είναι μια παράδοση… υποτιμητική ακόμα και για του πιστούς Έλληνες ορθόδοξους.

Το star.gr επικοινώνησε με τον κύριο Φώτη Φραγκόπουλο, ο οποίος είναι εκτελεστικό μέλος της Ένωσης Αθέων Ελλάδος για να μας στοιχειοθετήσει τους ισχυρισμούς αυτούς και να καταλάβουμε κι εμείς πόσο τελικά κοστίζει η μεταφορά του Αγίου Φωτός.

«Δεν ξέρω πώς κοστίζει, δεν έχω στοιχεία, πού να τα βρω τα στοιχεία», μας είπε ο κ. Φραγκόπουλος, σημειώνοντας ότι δυστυχώς η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή πέρσι για το θέμα δεν απαντήθηκε ποτέ από την κυβέρνηση.

Όπως είπε ο κ. Φραγκόπουλος οι βουλευτές δεν απηύθυναν την ερώτηση στο υπουργείο Οικονομικών που είναι και αρμόδιο να απαντήσει, κι έτσι υπάρχουν μόνο εικασίες και εκτιμήσεις χωρίς στοιχεία για το πόσο μπορεί να στοιχίζει η μεταφορά του Αγίου Φωτός.

«Θεωρούμε ότι είναι μια παράλογη δαπάνη, ακόμα και στις εποχές των παχέων αγελάδων. Είναι παράλογο να μεταφέρεις και να υποδέχεσαι σαν αρχηγό κράτους, ένα αντικείμενο, μια τουριστική ατραξιόν», συνέχισε ο Φ. Φραγκόπουλος και πρόσθεσε:

«Εκτός από το σκέλος το οικονομικό, η παράδοση της μεταφορά του Αγίου Φωτός είναι και υποτιμητική. Είναι δυνατόν το ελληνικό κράτος να αποδίδει τιμές αρχηγού κράτους σε ένα αντικείμενο; Αυτό και από την πλευρά του πιστού Χριστιανού αν το δει κανείς είναι πάλι υποτιμητικό. Είναι δυνατόν κάτι που ο πιστός το θεωρεί θεϊκής προέλευσης να το βάζει στην ίδια βαθμίδα με κάποιο θνητό αρχηγό κράτους»;

Ο ίδιος επεσήμανε το δελτίου Τύπου επέλεξαν να το εκδώσουν στην παρούσα φάση και όχι σε έναν ουδέτερο χρόνο, καθώς τώρα είναι όπως είπε ο κ. Φραγκόπουλος επίκαιρο το θέμα.

«Το κάνουμε δύο εβδομάδες πριν για να προλάβουμε και να μπορέσουν τα κόμματα να έχουν ένα περιθώριο να πάρουν κάποια πρωτοβουλία και να σταματήσει η μεταφορά του Αγίου Φωτός. Τα κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν και να αποδείξουν έμπρακτα ότι ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και της χώρας, σαν χώρα μέλος της ΕΕ», είπε.

Σε ερώτησή μας δε αν θίγονται τα συμφέροντα των πολιτών από τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, ο κ. Φραγκόπουλος απάντησε ότι θίγονται από οικονομική άποψη, αλλά και τα συμφέροντα της χώρας διεθνώς, αφού φαίνεται η κυβέρνηση να δίνει βάρος σε τέτοια θρησκευτικά ζητήματα.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η Ένωση Αθέων Ελλάδος έχει απόλυτη πολιτική ουδετερότητα και τα μέλη της δεν υιοθετούν καμιά πολιτική ιδεολογία.

Όσο για το αν υπήρξαν ενδοιασμοί από πλευράς τους για την έκδοση του Δελτίου Τύπου που προκαλεί το κοινό ορθόδοξο αίσθημα των πιστών είπε:

«Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι κάτι υπερεκτιμημένο. Γιατί τότε να μην ασχοληθούμε και με την προσβολή της νοημοσύνης των υπολοίπων πολιτών. Το κράτος δεν πρέπει να παίρνει θέση σε θέματα τέτοια φιλοσοφικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων. Οφείλει να είναι ουδετερόθρησκο και η βασική μας διεκδίκηση είναι ο διαχωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος».

Είναι όμως ρεαλιστική αυτή η διεκδίκηση;

«Οι πολίτες είναι υπέρ του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας και οι πιστοί το ίδιο. Τα πολιτικά κόμματα όμως φαίνονται απρόθυμα να προχωρήσουν σε κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, να ενημερώσουν για το τι είναι ο διαχωρισμός και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις που θα ωφελούσαν όλους τους πολίτες», απάντησε ο κ. Φραγκόπουλος και σε ερώτηση για το αν οι συνθήκες είναι ώριμες για κάτι τέτοιο συνέχισε:

«Οι συνθήκες είναι υπερώριμες. Τα κόμματα δεν θέλουν να επικοινωνήσουν στους πολίτες τι είναι ο διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους. Δεν πρόκειται για διωγμό, απλά θα πάψει το κράτος να είναι πιστό, θα πάψει να θρησκεύεται. Οι πολίτες θα συνεχίσουν, δε θα τους το απαγορεύσει κανείς να πηγαίνουν στην εκκλησία».

Τέλος ρωτήσαμε τον κ. Φραγκόπουλο αν η μεταφορά του Αγίου Φωτός είναι το μείζον θέμα αυτή τη χρονική στιγμή που θα πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση και τους πολίτες.

«Το κύριο θέμα για εμάς δεν είναι τόσο το οικονομικό, αλλά το θέμα του εξευτελισμού της χώρας. Η ανεξιθρησκεία είναι συνταγματικό δικαίωμα, αλλά το κράτος με το να μεροληπτεί υπέρ μιας θρησκείας δείχνει ότι αδιαφορεί για τους πολίτες άλλων θρησκειών ή τους άθεους. Κάποτε πρέπει το θέμα να γίνει μείζον. Εμείς το αναδεικνύουμε εδώ και πολλά χρόνια», είπε.

Πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε απάντηση στο ερώτημα των αθέων για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός, τονίζοντας ότι δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα.

«Το 2015 η μεταφορά του Αγίου Φωτός στις μητροπόλεις της χώρας πραγματοποιήθηκε με πτήσεις ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας που ανέλαβε εξ ολοκλήρου το κόστος και ουδεμία επιβάρυνση προκλήθηκε για το Δημόσιο», σημειώνεται στο έγγραφο που διαβίβασε στη Βουλή το υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Μπαλαούρα.

Όσο για το αν βρίσκεται στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει το έθιμο αυτό, το ΥΠΕΞ απαντά:

«Η απόφαση για κατάργηση ή μη εθίμων του κράτους δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών».
 

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top