ΔΕΟΣ και ιστορικές στιγμές: Το αναστηλωμένο κουβούκλιο του Πανάγιου Τάφου παραδόθηκε ξανά στους πιστούς

Επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να προσκυνήσουν την ταφική πλάκα

Το γύρο του κόσμου έκανε σήμερα, Τετάρτη, η λαμπρή τελετή  παράδοσης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, 25 μέρες πριν από το Πάσχα.

Στο ναό του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, ακούγεται ο κατανυκτικός ψαλμός της αναστάσιμης προσευχής. Δέος και συγκίνηση πλημμυρίζουν την ψυχή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον πλανήτη. 

Ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος δήλωσε ότι «μένομεν έκθαμβοι προ του μυστηρίου της Αναστάσεως και της μαρτυρίας της Αναστάσεως, δηλαδή του άρτι αποκατασταθέντος και αναστηλωθέντος ιερού κουβουκλίου του κενού Παναγίου Τάφου».

Από εδώ και στο εξής, επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα μπορούν να δουν, να αγγίξουν και να προσκυνήσουν την ταφική πλάκα, πάνω στην οποία εκτιμάται ότι εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού, μετά τη μαρτυρική Σταύρωσή Του. Ήταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο όταν 500 ετών επτασφράγιστα μυστικά του Παναγίου Τάφου ήρθαν στο φως: Μετά την αποκάλυψη της Αγίας κλίνης, οι ερευνητές ανακάλυψαν και μια δεύτερη γκρίζα μαρμάρινη πλάκα, στην οποία ήταν χαραγμένος ένας σταυρός, που πιστεύεται ότι σκαλίστηκε τον 12ο αιώνα από τους Σταυροφόρους. Η χρονολόγησή της αποτελεί για τους επιστήμονες τρανή απόδειξη πως ο Πανάγιος Τάφος είναι όντως ο αυθεντικός τόπος ταφής του Χριστού.

Το έργο της  αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου, μετά από 200 χρόνια διαφωνίας των δογμάτων που διαχειρίζονται τον ιερό Χώρο, πραγματοποιήθηκε από διεπιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υπό την διεύθυνση της Αντωνίας Μοροπούλου. Σήμερα, Τετάρτη, παραδόθηκε σε μια μορφή τελείως διαφορετική από αυτή που το παρέλαβε

Η αποκατάσταση του Ιερού Κουβουκλίου περιέλαβε και δύο νέα στοιχεία: Τη διάνοιξη παραθύρου, ώστε οι προσκυνητές να βλέπουν το βράχο πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε ο ναός της Αναστάσεως και την τοποθέτηση χριστιανικού σταυρού στην κορυφή του Κουβουκλίου.

Πριν ξεκινήσει η τελετή ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, όπου αντάλλαξε δώρα με τον Πατριάρχη Θεόφιλο. Ωστόσο, η σημερινή μέρα ήταν και μια ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να ξανασυναντήσει την Αντωνία Μοροπούλου, που ήταν καθηγήτρια του, όταν σπούδαζε στο ΕΜΠ.  

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top