Volvo EX30: Γιατί είναι το πιο οικολογικό μοντέλο

Με το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo

Volvo EX30: Γιατί είναι το πιο οικολογικό μοντέλο

Το Volvo EX30 διαθέτει το μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα από κάθε άλλο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo έως σήμερα1. Το συμπέρασμα προκύπτει από την εκτίμηση κύκλου ζωής του αυτοκινήτου (Life Cycle Assessment - LCA), διαθέσιμη εδώ, σύμφωνα με την οποία το EX30 έχει συνολικό αποτύπωμα άνθρακα 23 τόνων ανά 200.000 km - περίπου 60% χαμηλότερο σε σύγκριση με ένα XC40 με κινητήρα βενζίνης. 

Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον άνεμο για τη φόρτιση του EX30 μειώνει σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα σε σχέση με το παγκόσμιο ή το ευρωπαϊκό ενεργειακό μίγμα, κατά περίπου 42% και 22% αντίστοιχα. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στις υποδομές ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως, ώστε τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους για το κλίμα. 

Volvo EX30: Γιατί είναι το πιο οικολογικό μοντέλο

Η αναλογία ανακυκλωμένων υλικών στο EX30 είναι η υψηλότερη σε σύγκριση με κάθε άλλο αυτοκίνητο Volvo μέχρι σήμερα. Σχεδόν το ένα τέταρτο του αλουμινίου και το ένα πέμπτο του χάλυβα αποτελεί ανακυκλωμένο υλικό. Επιπλέον, περίπου το 17% όλων των πλαστικών του αυτοκινήτου, από εξαρτήματα του εσωτερικού έως τους προφυλακτήρες, κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο υλικό. Χάρη σε πρωτοβουλίες σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού και στην παραγωγή, ο αντίκτυπος του Volvo EX30 που εξοπλίζεται με μπαταρία LFP υπολογίζεται σε 14,8 τόνους μέχρι την ολοκλήρωση της παραγωγής του -

Volvo EX30: Γιατί είναι το πιο οικολογικό μοντέλο

Η παραγωγή του EX30 ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2023 και τα πρώτα αυτοκίνητα παραδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους στις ευρωπαϊκές αγορές στο τέλος του προηγούμενου έτους. Μέχρι σήμερα, το EX30 έχει κατακτήσει σημαντικά βραβεία, όπως τα: Small SUV/ Crossover of the Year, στα News UK Motor Awards, Carwow Car of the Year 2024 και Eco Warrior of the Year στα TopGear.com Awards 2023, καθώς και το Car of the Year της εφημερίδας Sun. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top