Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας

Οι εντυπώσεις από το ταξίδι στο νησί όπου κυριαρχούν τα ηλεκτρικά οχήματα

Η VW και η Αστυπάλαια το «Έξυπνο, Αειφόρο Νησί»

Ταξιδέψαμε στην Αστυπάλαια στο «Έξυπνο, Αειφόρο Νησί» ως προσκεκλημένοι της Kosmocar, επίσημου εισαγωγέα του VW Group στην Ελλάδα και είχαμε μια μοναδική ευκαρία να δούμε πως θα μετακινούμαστε μετά από καμιά 10αριά χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Οι κινήσεις μετάβασης στην ηλεκτρική κινητικότητα και την κοινή χρήση οχημάτων, βρίσκονται στο τελικό στάδιο. Μιλάμε για την δημόσια υποδομή χρέωσης ,τις ειδικές επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και τις ηλεκτρικές πλέον μετακινήσεις της αστυνομίας και του αεροδρομίου. 

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Μιλάμε ακόμη για την εφαρμογή astyMOVE που κατεβάσαμε  στο κινητό μας τηλεφωνο μέσω της οποίας είχαμε την ευκαρία να χρησιμοποιήσουμε όλες τις νέες υπηρεσίες ηλεκτρικής κινητικότητας στο νησί.Όταν φτάνεις  στο νησί μέσω της εφαρμογής astyMOVE στο κινητό σου τηλέφωνο επιλέγεις την astyGO  η οποία σου δίνει την δυνατότητα  κοινής χρήσης ηλεκτρικών αυτοκινήτων της VW ενοικιάζοντας τα.

Έχεις επιπλέον την δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις και τα ηλεκτρικά σκούτερ SEAT MÓ eScooter 125 αλλά και τα ηλεκτρικά ποδήλατα της Ducati. H χρήση βέβαια είναι ανάλογα με τον χρόνο που χρησιμοποιείς το κάθε όχημα και την εποχή με ανώτερη δυνατότητα ενοικίασης 5 διαφορετικών οχημάτων. 

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Και πάμε στο...«ζουμί» που ήταν το test drive με τον φίλο μου Πάρι Παντίκα οδηγώντας το εντυπωσιακό VW ID3. Για να το «απελευθερώσεις» χρησιμοιείς την εφαρμογή astyGo μέσω του κινητού σου τηλεφώνο μόνο στα 15  parking zones με δωρεάν φορτιση. Υπάρχουν στην διάθεση σου  10 θεσεις φόρτισης, διπλές ενώ η χρέωση είναι με την ώρα και έως 24  ωρες ενοικίαση. Σε περίπτωση βλάβης του αυτοκινήτου δεν υπάρχει χρέωση ενώ υπάρχει τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για την εξυπηρέτηση σου.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Τα πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της VW κινούμενοι αθόρυβα και οικολογικά στην Χωρα και στο Λιβάδι έγιναν εμφανέστατα αμέσως και θα αναφερθούμε σε αυτά όταν τα πάρουμε στα χέρια μας για περισσότερο χρονικό διάστημα στην Αθήνα. Ακόμη υπάρχουν 2 σημεία ρarking zones για ηλεκτρικά ποδήλατα σκούτερς το ένα στο λιμάνι και το το άλλο στην Χώρα. Έτσι δεν έλειψαν και παιχνιδιάρικες διαδρομές με τα ηλεκτρικά ποδήλατα e-bikes της Ducati και τα ηλεκτρικά σκούτερ  SEAT MÓ eScooter 125.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Αυτά αφορούν βέβαια την μετακίνηση αλλά η ουσία είναι αλλού.Ο όμιλος της VW μέσω της αντιπροσωπείας Kosmocar σε συνεργασία πάντοτε με την ελληνική πολιτεία κατάφερε αυτό που στην αρχή φάνταζε πολύ δύσκολο. Να μετατρέψει την Αστυπάλαια σε «πράσινο» νησί δίνοντας την ευκαιρία αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων με εξαιρετικά ευνοικούς όρους.Έτσι οι νέες παραγγελίες αφορούν μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα με  50 παραγγελίες από ιδιώτες. Σημειώστε ότι  μέχρι σήμερα κυκλοφορούν 84 ηλεκτρικά αυτοκίνητα.    


Ο όμιλος VW μετατρέπει την Αστυπάλαια σε«Έξυπνο, Αειφόρο Νησί» νησί προσφέροντας εκτός από την προηγμένη πασπαρτού εφαρμογή που σας αναφέραμε, τα ηλεκτρικά οχήματα του ομίλου  VW, που εκτός από τα επιβατικά της αφορούν και τα ηλεκτρικά ποδήλατα Ducati και τα ηλεκτρικά  σκούτερ  SEAT MÓ, σε προνομιακές τιμές.  

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Κερδισμένες οι εταιρείες ενοικιάσεων που αγόρασαν 30 VW e-Up στην απίστευτη τιμή των 7000 ευρώ η οποία βέβαια συμπεριλαμβάνει και το ποσό των 3000 ευρώ για κάθε παλιό αυτοκίνητο που απέσυραν.Οι τυχεροί μόνιμοι κάτοικοι απολαμβάνουν  μέσω του προγράμματος e-Astypalea, την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με όφελος που αγγίζει το 40%  της αξίας του αυτοκινήτου.  

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Tην αρχή πάντως έκαναν τα περιπολικά της ελληνικής αστυνομίας ,του λιμενικού σώματος , τα αυτοκίνητα του δήμου Αστυπάλαιας  των υπηρεσιών αεροδρομίου του νησιού, ταξί  ενώ στα ηλεκτρικά οχήματα εντάσσεται ται ένα ασθενοφόρο VW  e-Crafter. Μάλιστα ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αστυπάλαιας υπαστυνόμος Α Βασιλης Κόλιος είχε την ευγενή καλοσύνη να μας «παραχωρήσει» για λίγα λεπτά το ηλεκτρικό περιπολικό του νησιού όπως βλέπετε με τον εκλεκτό συνάδελφο και φίλο Πάρι Ποντίκα.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Σημειώστε ότι υπάρχουν  20 δημόσια σημεία φόρτισης εκτός των ιδιωτικών φιρτιστών στα ξενοδοχεία, γραφείων και στα σπίτια των κατοίκων.Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι είχαμε και μια ενημέρωση από στελέχη της ΔΕΗ για τις δυνατότητες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον υποσταθμό της ο οποίος λειτουργεί με μηχανές diesel.Στόχος είναι το 2024, την παροχή 3,5 MW πράσινης ενέργειας από ένα υβριδικό σύστημα με πάνελ και μπαταρίες για την κάλυψη του 100% της φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων και πάνω από το 50% της συνολικής ενέργειας όλου του νησιού. Στο...μακρινό 2030 το σύστημα αυτό να καλύπτει πάνω από το 80% της απαιτούμενης ενέργειας. 
Το 25% των κατοίκων χρησιμοποιούν τακτικά την υπηρεσία ASTYBUS ridesharing.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας

Μέσα στον τελευταίο χρόνο τη νέα υπηρεσία χρησιμοποίησε το 25% των κατοίκων με πάνω από  200.000 χιλιόμετρα. Σημαντικά νούμερα για ένα νησί με το μέγεθος της Αστυπάλαιας.  Η υπηρεσία ridesharing ASTYBUS που συμπλήρωσε ή ουσιαστικά «αντικατέστησε» την λεωφορειακή γραμμή η οποία βέβαια λειτουγεί..

Οι εγκαταστάσεις είναι στην μέση του νησιού και ο στόλος αποτελείται από 5 VW ID. Buzz  με 15 οδηγούς  το καλοκαιρι. Το ωράριο λειτουργίας είναι από τις 7 το πρωι μεχρι 2 τα ξημερωματα  και υπάρχουν 27 στασεις. Με 10 ευρω αγοράζεις μια  ημερήσια κάρτα με 6 διαδρομες ενώ οι κάτοικοι με 50 ευρώ ουσιαστικά αγοράζουν 50 διαδρομες τον μήνα.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Η ανάλυση ων αποτελεσμάτων του σχεδίου Αστυπάλαια «Έξυπνο, Αειφόρο Νησί» αλλά και για τα μελλοντικά σχέδια έγινε από τον κύριο  Mike Stephan, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του σχεδίου.  Η πρύτανης του πανεπιστημίου Αιγαίου  Χρυσή Βιτσιλάκη, έδωσε μια άλλη πλυερά του προγράμματος παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας της διετίας 2021 -2022. Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα η αύξηση των ανθρώπων που δεν γνώριζαν το πρόγραμμα Αστυπάλαια έπεσε στο 16% το 2022 από το 56% του 2021 με τοι κλίμα να είναι  θετικότερο όσον αφορά την επιτυχία του όλου εγχειρήματος.

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Στην συζήτηση μετείχε και ο δήμαρχος του νησιού κύριος Νίκος Κομινέας  ο οποίος μίλησε για τα κέρδη από την «πράσινη» κινητικότητα του νησιού και τις [προσπάθειες που έκανε και κάνει ό ίδιος για την ανάπτυξη του με οικολογικά κριτήρια. Άλλωσε μέσω της VW το νησί αποτελεί πλέον πόλο έλξης σε όλο τον κόσμο που θέλει να γνωρίσει από κοντά τις ομορφιές του αλλά και το πρόγραμμα της εταιρείας.  

Αποστολή: H VW κέρδισε το στοίχημα της «πράσινης» Αστυπάλαιας
Τα πράγμα εξελίσσονται ίσως και καλύτερα από ότι περίμεναν και οι ιθύνοντες του όλου project με τους κατοίκους να ευνοούνται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο λόγω των οικολογικών μετακινήσεων και των επενδύσεων που έγιναν και θα γίνουν αλλά και γιατί έχουν την ευκαρία να αποκτήσουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα του ομίλου VW σε τιμές που ζηλεύουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top