Ήρθε στην Ελλάδα το νέο Skoda Scala –Αναλυτικά οι εκδόσεις και τιμές 

Ανέβασε πολλά σκαλιά την μάρκα 

Skoda Scala Ελλάδα τιμές εκδόσεις

Η Skoda ως μάρκα  είχε πάντα στραμμένη την προσοχή της στους οικογενειάρχες απουσιάζοντας  μοντέλα για όλα τα βαλάντια. Έλειπε όμως από την γκάμα της ένα μοντέλο τύπου Golf .To Rapid ήταν μια πρόταση  αξιόλογη μεν αλλά όχι αυτή που θα έκανε την διαφορά σε σχέση με τους ανταγωνιστές .Η νέα  πρόταση ακούει στο όνομα Scala το οποίο όχι απλά κάνει δυναμική εμφάνιση αλλά ανεβαίνει πολλά …σκαλιά στην αγορά με τον πλούσιο εξοπλισμό άνεσης και ασφάλειας.  Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να το δούμε από κοντά επί Ελληνικού εδάφους και να ξεκαθαρίσουμε κατά πόσο μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι σε εξωτερικούς αλλά και… εσωτερικούς αντιπάλους της μαμάς  VW.Εξωτερικά  διαθέτει την κορμοστασιά του Golf . 


Ουσιαστικά είναι το  πρώτο Skoda που «πατάει»  στην πλατφόρμα MQB A0 του VW Group  ενώ όσον αφορά τον σχεδιασμό διαθέτει εντυπωσιακές γραμμές ,επιθετικά φωτιστικά σώματα μπροστά αλλά και πίσω ενώ για πρώτη φορά ακόμη εμφανίζεται το λογότυπο έχει ολογράφως το όνομα της  Skoda. Το όλο σύνολο είναι δυναμικό με  πολύ καλό αεροδυναμικό συντελεστή (στο 0,29). Με δυσκολία πιστεύεις ότι μια εταιρεία που στο παρελθόν ακολουθούσε τρίτη τα αδέλφια της VW  θα έφτασε στο σημείο να παίζει στήθος με στήθος στην προτίμηση των  υποψηφίων αγοραστών. Με διαστάσεις 4.362 x 1.793 x 1.471 mm σε προϊδεάζει για τους εσωτερικούς χώρους οι οποίοι προσφέρουν « άπλα» στους επιβάτες  ειδικά στους πίσω.

Για τις αποσκευές σας έχετε διαθέσιμα 467 λίτρα που ανεβαίνουν στα 1410 λίτρα με την αναδίπλωση των καθισμάτων. Δεν λείπουν οι θήκες για τα μικροαντικείμενα ενώ  ακολουθείται η συνταγή «Simply Clever» . Μιλάμε για έξυπνες λύσεις όπως είναι η θήκη για την ομπρέλα  στην πόρτα του οδηγού και η ξύστρα όπου χρησιμοποιείται για να μετράς το βάθος του ελαστικού αλλά και για να βγάζεις τον πάγο. Αυτή βρίσκεται στο πορτάκι του ρεζερβουάρ. 


Ο επιβάτες με την πρώτη ματιά αντιλαμβάνονται την σημασία που έχει δώσει η Skoda στην ποιότητα  κατασκευής  καθώς το ταμπλό είναι κατασκευασμένο από μαλακά αφρώδη υλικά. Ο σχεδιασμός του ακολουθεί τις γραμμές της μάσκας ενώ στα hi tech στοιχεία είναι ο εξτρά ψηφιακός πίνακας οργάνων  Virtual Cockpit των 10,25 ιντσών  και η οθόνη αφής 6,5, 8 ή 9,2 ιντσών όπου προβάλλοντα λειτουργίες  συνδεσιμότητας . Υπάρχει η δυνατότητα  ελέγχου μέσω φωνητικών εντολών φωνητικές εντολές είναι στοιχεία που εντυπωσιάζουν, υπάρχουν όλες οι επιλογές συνδεσιμότητας και θύρες USB-C. 


Το σημαντικό είναι ότι την σχεδίαση του εσωτερικού επιμελήθηκε ένας Έλληνας ο κύριος Δημήτρης Δαρκούδης.όσον αφορά στον αναλογικό πίνακα ανάμεσα στα όργανα  υπάρχει οθόνη 3,5 ιντσών..

Όσον αφορά  τους κινητήρες  στην αρχή θα υπάρχει η έκδοση με το μοτέρ 1,0 TSI με τους 116 ίππους. Αυτή την έκδοση δοκιμάσαμε και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε με τον τρόπο που μεταφέρει την δύναμη στον δρόμο με το χειροκίνητο 6άρι κιβώτιο ή το ημιαυτόματο 7άρι DSG .Στον ανοιχτό δρόμο είδαμε ότι η βελόνα του ταχύμετρου αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα ενώ τα 0-100 έρχονται σε λιγότερα από 10 δευτερόλεπτα. (Κατανάλωση: 5,0 λίτρα/ 100 χλμ. CO2:113 γραμμάρια/ χλμ. και τέλη κυκλοφορίας  στα 111 ευρώ.)Ακόμη διατίθεται η έκδοση 1.5 TSI με τους 150 ίππους και η έκδοση με τον  diesel  1.6 TDI με τους 115 ίππους με το DSG.Για όσους επιζητούν  μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου θα είναι διαθέσιμοι σε λίγο καιρό ο 1.0 TSI με τα 95 άλογα, αλλά και ο 1.0 G-TEC με φυσικό αέριο που αποδίδει 90 ίππους..


Στον δρόμο το Scala στις λίγες ώρες που το δοκιμάσαμε , είδαμε ότι είναι ένα προβλέψιμο αυτοκίνητο με το σύστημα διεύθυνσης να είναι μεν ελαφρύ αλλά να διαθέτει καλή αίσθηση και πληροφόρηση. Η καλή ηχομόνωση και το στήσιμο του με  γόνατα Mak Pherson εμπρός και ημιάκαμπτο άξονα πίσω δίνει λογικές  κλίσεις στις στροφές , προσφέρει άνεση στους επιβάτες και πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Μπορεί να μην είναι ακριβώς Golf αλλά δεν έχει και την τιμή του Golf. Επιπλέον υπάρχουν στον βασικό εξοπλισμό συστήματα όπως Front Assist  με αυτόματο φρενάρισμα City Emergency Brake , σύστημα αναγνώρισης πεζών Pedestrian Protection και Lane Assist  . To Skoda Scala διατίθεται και στην έκδοση Sport με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ,  με ανάρτηση χαμηλωμένη κατά 15 χιλιοστά ανάρτηση και με διαφορετικά προγράμματα οδήγησης Normal, Sport, Eco και Individual ο έλεγχος των οποίων γίνεται μέσω του Driving Mode.


Αν και πρόκειται για την εισαγωγική έκδοση του μοντέλου, η ACTIVE έχει πλουσιότατο εξοπλισμό. Ενδεικτικά, ανάμεσα σε άλλα, αξίζει να αναφερθούν τα εξής στοιχεία:
• Αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί εμπρός & κεφαλής τύπου κουρτίνας
• Μπροστινό σύστημα προειδοποίησης κινδύνου "FRONT ASSIST" με “City Emergency Brake” (αυτόματη πέδηση) και “Pedestrian Protection” (σύστημα αναγνώρισης πεζών)
• Σύστημα διατήρησης λωρίδας "LANE ASSIST"
• Σύστημα αυτόματης ειδοποίησης ατυχήματος e-call & υπηρεσίες πρόληψης
• LED φώτα ημέρας & πορείας, LED φλας ενσωματωμένα στους εξωτερικούς καθρέπτες και πίσω φώτα LED
• Κεντρικό κλείδωμα θυρών με τηλεχειρισμό
• Ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός
• Ηλεκτρικά ρυθμιζόμενοι και θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέπτες
• Air conditioning με φίλτρο γύρης • Cruise Control με περιοριστή ταχύτητας
• Ηχοσύστημα Πολυμέσων "SWING" με οθόνη αφής 6,5" HD + σύνδεση μέσω BLUETOOTH
• Χρωμιωμένο πλαίσιο μάσκας.

Το ŠKODA SCALA προσφέρεται και στις πιο πλούσια εξοπλισμένες εκδόσεις AMBITION και STYLE. Χαρακτηριστικά, η AMBITION διαθέτει εκτός άλλων, επιπλέον της ACTIVE, τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με χειριστήρια ηχοσυστήματος & ανοικτής συνομιλίας τηλεφώνου, ζάντες αλουμινίου 16” και προβολείς ομίχλης ενώ στην κορυφαία από επίπεδο εξοπλισμού έκδοση STYLE, περιλαμβάνονται επιπλέον των προηγουμένων πίσω φώτα “Top LED” με δυναμικά φλας, το πακέτο "Image" το οποίο περιλαμβάνει το επιμηκυμένο πίσω τζάμι με αεροτομή και μαύρους εξωτερικούς καθρέπτες, ζάντες αλουμινίου 17”, sport δερμάτινο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με χειριστήρια ηχοσυστήματος & ανοικτής συνομιλίας τηλεφώνου, κεντρικό κλείδωμα θυρών με σύστημα κλειδώματος/ξεκλειδώματος και εκκίνησης χωρίς το κλειδί (ΚESSY), "CLIMATRONIC" - ηλεκτρονικά ελεγχόμενος 2-ζωνικός κλιματισμός με αισθητήρα υγρασίας, αισθητήρα βροχής & λειτουργίας φώτων, σκούρα πίσω τζάμια (SUNSET) και πολλά άλλα.


Οι εκδόσεις και οι τιμές του Skoda Scala στην Ελλάδα είναι :

ΕΚΔΟΣΗ                                        ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ
SCALA ACTIVE 1.0 TSI 95PS                        € 14.880
SCALA AMBITION 1.0 TSI 95PS                    € 16.380
SCALA STYLE 1.0 TSI 95PS                          € 17.380
SCALA AMBITION 1.0 TSI 116PS                  € 17.380
SCALA STYLE 1.0 TSI 116PS                        € 18.780
SCALA ACTIVE 1.0 TSI 116PS DSG              € 17.470
SCALA AMBITION 1.0 TSI 116PS DSG          € 19.480
SCALA STYLE 1.0 TSI 116PS DSG                € 20.480
SCALA AMBITION 1.5 TSI 150PS DSG          € 20.480
SCALA STYLE 1.5 TSI 150PS DSG                € 21.480
SCALA AMBITION 1.6 TDI 116PS DSG          € 21.480
SCALA STYLE 1.6 TDI 116PS DSG                € 21.970

Βαγγέλης Γκούμας

Οι φωτογραφίες είναι του Γιώργου Καραγιωργάκη
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top