Βίντεο: Η στολή της Ford σας δείχνει τις συνέπειες της αϋπνίας στην οδήγηση

Χειρότερα και από μεθυσμένος

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει εκνευρισμό,πρόωρη γήρανση του δέρματος αλλά και αδυναμία συγκέντρωσης. Η αϋπνία μπορεί, επίσης, να επηρεάσει σημαντικά την ικανότητα οδήγησης και να υπονομεύσει την οδική ασφάλεια, με την κόπωση να αποτελεί πρωταρχική αιτία για το 1 από τα 5 τροχαία ατυχήματα.Σύμφωνα με ειδικούς, εάν κάποιος είναι “στο πόδι” πάνω από 18 ώρες, οι ικανότητές του μπορεί να επηρεαστούν σε βαθμό εφάμιλλο με την υπέρβαση του νόμιμου ορίου συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα. Η Ford ανέθεσε τη δημιουργία ενός “Sleep Suit” που επιτρέπει σε όποιον το φορά να βιώνει την καταβολή δυνάμεων που προκαλεί η κόπωση.  


Επιπλέον τα ειδικά γυαλιά που προσομοιώνουν την πλήρη εξουθένωση, όπως η κατάσταση μικρο-ύπνου, μία ανεξέλεγκτη αντίδραση στην κόπωση,που μπορεί να σημαίνει οδήγηση “στα τυφλά” για 10 δευτερόλεπτα ή και περισσότερο, μερικές φορές μάλιστα και με τα μάτια ανοιχτά.
Συνδεδεμένα σε μία εφαρμογή smartphone, τα ειδικά γυαλιά μπορούν να ρυθμίζονται ώστε να προσομοιώνουν τον εγκέφαλο που “κατεβάζει ρολά”.

Σε αυτή την κατάσταση, ο οδηγός δεν βλέπει τίποτα μπροστά του, αρχικά για μισό δευτερόλεπτο, και εν συνεχεία για μεγαλύτερα διαστήματα, έως και 10 δευτερολέπτων. Τα γυαλιά φοριούνται σε συνδυασμό με ειδικά βάρη στο κεφάλι, το θώρακα, τα χέρια και τους αστραγάλους – συνολικά πάνω από 18 κιλά – ώστε ο χρήστης να βιώνει αδυναμία και εξουθένωση πίσω από το τιμόνι. Τα τροχαία ατυχήματα είναι η κύρια αιτία θανάτου νέων ανθρώπων, και το 2019, η Ford ενσωματώνει τη “στολή ύπνου” στο Ford Driving Skills for Life (Ford DSFL), το δωρεάν πρόγραμμα εκπαίδευσης νεαρών οδηγών ηλικίας 17 έως 24 ετών. 

Βαγγέλης Γκούμας

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top