Πως κατάφεραν να κάνουν το Abarth 124 rally να…πετάει

Σκληρές δοκιμές για πάνω από 5000 χιλιόμετρα 

Abarth 124 rally

Το 124 rally αναβαθμίζεται από την ομάδα της Abarth, με βάση και την εμπειρία που αποκτήθηκε από τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές χρονιές. Περισσότερα από 5.000χλμ. δοκιμών ολοκληρώθηκαν με στόχο να βελτιωθεί η απόδοση, αλλά και η ευκολία χειρισμού και ρύθμισης του αγωνιστικού αυτοκινήτου.  Οι μηχανικοί της Abarth εστίασαν στα ηλεκτρονικά συστήματα του κινητήρα, τη μετάδοση και τις ρυθμίσεις της ανάρτησης. Σημείο κλειδί αποτέλεσε η συμμετοχή του δοκιμαστή και οδηγού αγώνων Alex Fiorio, ενώ η συμπλήρωση 5.000χλμ. δοκιμών σε ειδικές διαδρομές ενίσχυσε περαιτέρω το έργο της ομάδας. 

Τα βασικότερα στοιχεία στα οποία εστιάστηκαν οι εργασίες αναβάθμισης είναι:

Κύριος στόχος ήταν να βελτιωθεί ο τρόπος λειτουργίας του κινητήρα, δημιουργώντας μια πιο γραμμική απόδοση της ροπής. Πλέον μεγάλα ποσοστά της ροπής είναι διαθέσιμα σε όλο το φάσμα λειτουργίας, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο στην έξοδο από κλειστές στροφές χαμηλής ταχύτητας.

Οι μηχανικοί στο τμήμα της μετάδοσης εστίασαν στην λειτουργία του διαφορικού, το οποίο έχει πλέον νέες ρυθμίσεις όσον αφορά στον τρόπο και βαθμό εμπλοκής. Παράλληλα το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης προσφέρει τέσσερα προγράμματα λειτουργίας (High/Medium/Low Grip, Wet
Το κιβώτιο ταχυτήτων επίσης αναβαθμίστηκε ώστε να προσφέρει ακόμα ταχύτερες αλλαγές. Συγκεκριμένα ο ενεργοποιητής ρυθμίστηκε ώστε να επιτρέπει ταχύτερη σύμπλεξη των γραναζιών κατά την επιτάχυνση και ομαλότερες αλλαγές κατά την επιβράδυνση, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται φαινόμενα μπλοκαρίσματος των πίσω τροχών.

Το να έχει ο οδηγός καλή αίσθηση του αυτοκινήτου και παράλληλα την ευχέρεια να το ρυθμίσει με ευκολία είναι δύο πολύ σημαντικοί παράγοντες. Για αυτό το λόγο στην Abarth εργάστηκαν ώστε να βελτιώσουν την πρόσφυση στην άσφαλτο, ενώ παράλληλα προσφέρουν ένα διαφορετικό κιτ για τις χωμάτινες διαδρομές.

Η λειτουργία αντιβύθισης επίσης βελτιώθηκε. Πλέον το 124 rally προσφέρει ακόμα καλύτερη ισορροπία κατά την επιβράδυνση και πιο γραμμική απόδοση, δίνοντας σιγουριά στον οδηγό και μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος. Το σύστημα παρέχει το βέλτιστο βαθμό απόδοσης, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να το ρυθμίσει ώστε να ανταποκρίνεται στο δικό του προσωπικό στιλ οδήγησης.
Η ομάδα εξέλιξης εστίασε στις ρυθμίσεις του αυτοκινήτου για τους χωμάτινους αγώνες, δημιουργώντας ένα κιτ με όλα εκείνα τα εξαρτήματα που απαιτούν οι συγκεκριμένες επιφάνειες. Το κιτ περιλαμβάνει εκτός των άλλων αυξημένη διαδρομή των αναρτήσεων και αυξημένη απόσταση από το έδαφος κατά 40χλστ., καθώς και σύστημα πέδησης συμβατό με τροχούς 15 ιντσών, οι οποίοι έχουν μικρότερη μη αναρτώμενη μάζα και προσφέρουν βέλτιστη πρόσφυση στις χωμάτινες επιφάνειες.

Βαγγέλης Γκούμας
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top