Oδηγούμε τη συναρπαστική BMW X4 xDrive M40i

Βάζει φωτιά στην άσφαλτο

Oδηγούμε τη συναρπαστική BMW X4 xDrive M40i

Υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν τρέχουν στο δρόμο αλλά “βάζουν φωτιά” στην άσφαλτο. Την ίδια στιγμή καλύπτουν τις ανάγκες μιας οικογένειας που θέλει να κινείται και εκτός δρόμου αλλά ταυτόχρονα να είναι ελκυστικά στην εμφάνιση. Η BMW X4 xDrive M40i είναι ένα  Sport Activity Coupe όχι μόνο καλύπτει αυτές τις προδιαγραφές αλλά σου ανεβάζει την διάθεση καθώς είναι ένα συναρπαστικό όχημα ελευθέρου χρόνου με 360 άλογα ιπποδύναμη που ντροπιάζουν πολλά  super cars.

Αυτή την φορά θα πάμε κατευθείαν στο «ψητό» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά το τι μπορεί να κάνει στον δρόμο. Μπαίνεις στο εσωτερικό πατάς το κουμπί  εκκίνησης πατάς λίγο το γκάζι χωρίς να βάλεις  ταχύτητα και ακούς τον μελωδικό αγωνιστικό ήχο των  εξατμίσεων  να σου χαϊδεύει τα αυτιά και να σου εξιτάρει τις αισθήσεις. Βάζεις την θέση D στο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων  με τις 8 σχέσεις  και πατάς το γκάζι ελαφρά. Από τα πρώτα μέτρα νιώθεις την ώθηση που σου δίνουν τα 360 άλογα στις 5.800 σ.α.λ. που βάζει ο τρίλτρος κινητήρας. Βγήκαμε στην Εθνική οδό και  με την θέση Comfort απλά πατήσαμε βαθιά το γκάζι και… απογειωθήκαμε. Η ώθηση που δίνουν τα 360 άλογα είναι εκπληκτική .

Ο βαθύς μελωδικός ήχος από τις εξατμίσεις γίνεται μεγαλύτερος όχι ενοχλητικός και στις αλλαγές ακούς και τα «σκασίματα» όταν αφήσεις ελάχιστα το γκάζι. Οι ρυθμοί είναι καταιγιστικοί και  χωρίς να το καταλάβουμε είδαμε ξαφνικά την βελόνα του ταχύμετρου να ανεβαίνει με άνεση στα 250χλμ./ώρα. Επιλέγoυμε την θέση Sport. Το μοτέρ αγριεύει. Οι αλλαγές στο εξαιρετικό αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων  γίνονται πιο άμεσα. Επιλέγουμε να κάνουμε τις αλλαγές με τα αυτάκια πίσω από το τιμόνι Στο πάτημα του γκαζιού ακούς ένα «ωωω!!!» από τους συνεπιβάτες οι οποίοι «κολλούν» στα καθίσματα από την ώθηση που δίνει το  6κύλινδρο μηχανικό σύνολο Twin Power Turbo  με τα  465 Nm ροπή στο ρελαντί των 1.350 σ.α.λ.  Τα 0-100 χλμ./ώρα έρχονται σε 4,9 δευτερόλεπτα .Το γράμμα «Μ» απλά  επιβεβαιώνει την εκπληκτι8κή δουλειά που έχουν κάνει οι μηχανικοί .Την ίδια στιγμή οι σφιχτές αναρτήσεις και η προηγμένη τετρακίνηση κάνουν εξαιρετική δουλειά .

Μικρές κλίσεις  στις στροφές παρά το βάρος και τον όγκο ενώ είναι έντονο  μεγάλο το αίσθημα της ασφάλειας ακόμη και σε οριακούς ρυθμούς και κρατήματα κάρτ. Για να χάσεις τον έλεγχο πρέπει απλά να κάνεις όπως λέμε την λάθος εκτίμηση ή να υπερβείς τις οδηγικές ικανότητες. Αλλά και εκεί έρχονται τα υπερσύγχρονα συστήματα ασφάλειας να διορθώσουν την κατάσταση. Αν τώρα θελήσεις να παίξεις με την «μπέμπα» επιλέγεις το πρόγραμμα οδήγησης Sport+ για να απενεργοποιήσεις μερικώς τα ηλεκτρονικά συστήματα. Τα φρένα  υπεράνω κριτικής.

Και φυσικά όπως όλα τα …πολεμικά  αεροσκάφη υπάρχει διαθέσιμο το head up display όπου προβάλλονται οι ενδείξεις ταχύτητας και navigation στο μπροστινό παρμπρίζ. Όσον αφορά την ασφάλεια υπάρχει όλος ο κατάλογος με σύστημα προειδοποίησης και αποφυγής  σύγκρουσης, προειδοποίηση αλλαγής λωρίδας, εύκολο πάρκινγκ  και πολλά άλλα. Στο τέλος της  δοκιμής είδαμε μέση κατανάλωση 11 λίτρα τιμή που όσο και να σας φαίνεται «τσιμπημένη», δεν είναι γιατί το δεξί πεντάλ του γκαζιού «αγκομάχησε» από το βαθύ πάτημα.Όταν ηρεμήσαμε εμείς και η  BMW X4 xDrive M40i  και οδηγήσαμε σε χαλαρούς ρυθμούς στο πρόγραμμα οδήγησης Eco Pro η μέση τιμή της κατέβηκε στα 8 λίτρα ανά 100  χλμ./ώρα.

Σταματήσαμε και αρχίσαμε να περιεργαζόμαστε το εσωτερικό. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική με αφρώδη πλαστικά και άψογη συναρμολόγηση. O ;έλεγχος των συτημάτων και των ενδείξεων που προβάλλονται σε μιε έγχρωμη οθόνη στην μέση του ταμπλό ,  γίνεται μέσω του γνωστού περιστροφικού διακόπτη στην βάση της κονσόλας. Παντού κυριαρχούσε το δέρμα και τα φιλέτα αλουμινίου δίνοντας την αίσθηση πολυτέλειας που αναζητούν οι πελάτες της φίρμας. Οι χώροι για τους επιβάτες  είναι άνετοι( Μήκος (μέτρα)4.671,πλάτος (μέτρα) 1.901 και ύψος (μέτρα)  1.624 )ενώ το  πορτμπαγκάζ έχει  διαθέσιμα  500 λίτρα με διπλό πάτο και ηλεκτρικό άνοιγμα της πόρτας .

Εξωτερικά η BMW X4 xDrive M40i είναι ένα όχημα ελευθέρου χρόνου με coupe χαρακτηριστικά ειδικά στο πίσω μέρος με την χαμηλωμένη καμπυλωτή οροφή  . Σε τελική ανάλυση η BMW X4 xDrive M40i είναι από μόνη της μια κατηγορία με αγωνιστικά χαρακτηριστικά ,χώρους και πλούσιο εξοπλισμό άνεσης  και ασφάλειας. Επιπλέον έχει και το βαρύ κυριλάτο σήμα με τον μπλε έλικα που προσδίδει οικονομική επιφάνεια Προσόντα που  δικαιολογούν και την τιμή που ξεκινά από 84.738 ευρώ.

Βαγγέλης Γκούμας 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top