Ναδάλ: «Το τένις είναι ένα άθλημα ηττημένων»

O κορυφαίος τενίστας μοιράστηκε οδηγίες για την επιτυχία του

Ναδάλ: «Το τένις είναι ένα άθλημα ηττημένων»

Ο Ράφα Ναδάλ συμμετείχε τη Δευτέρα (19/9) στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-23 του Alfonso X Rafa Nadal Sports University, μια μοναδική πανεπιστημιακή πρόταση, η οποία συνδυάζει το πρότυπο του Ισπανού τενίστα, αναγνωρίσιμο για τις αξίες του στον αθλητισμό, και ακαδημαϊκή μεθοδολογία.

Αποσύρεται από το τένις ο Ρότζερ Φέντερερ

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Ναδάλ μοιράστηκε με πολλούς μαθητές οδηγίες για τη δουλειά και την επιτυχία του: «Για να πετύχουμε επαγγελματική επιτυχία, είναι απαραίτητη η καθημερινή προσπάθεια. Δεν καταλαβαίνω το νόημα του να φτάσω στην επιτυχία χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Αυτή η βασική αρχή είναι αυτό που προσπάθησα να κάνω σε όλη την αθλητική μου καριέρα: να σηκώνομαι κάθε πρωί με την αίσθηση της βελτίωσης και της μάθησης. Το κλειδί είναι να μην σταματήσεις να έχεις κίνητρο για να γίνεσαι καλύτερος».

Ο Ισπανός τενίστας και κάτοχος 22 Γκραν Σλαμ, τόνισε παράλληλα τη σημασία της ομαδικής προσπάθειας: «Για να μάθεις πρέπει να έχεις την υποστήριξη συναδέλφων, επαγγελματιών, να περιβάλλεις τον εαυτό σου με την καλύτερη δυνατή ομάδα. Εάν περιτριγυρίζεσαι από τους σωστούς ανθρώπους και έχεις την αποφασιστικότητα να θέλεις να προσπαθείς κάθε μέρα για να πετύχεις τους στόχους σου, οι στόχοι σου γίνονται ευκολότεροι».

Ο Ισπανός τενίστας, ο οποίος τώρα προπονείται με τον Κάλος Μόγια, τόνισε επίσης τη σημασία της σωματικής φροντίδας και της φυσικοθεραπείας: «Για τους επαγγελματίες αθλητές, το να έχεις μια καλή ιατρική ομάδα πίσω σου είναι το παν. Στο τέλος, ζούμε καθημερινά με τραυματισμούς, με το να πιέζουμε το σώμα μας στα άκρα και χωρίς να έχουμε τους κατάλληλους ανθρώπους δίπλα για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση, την πρόληψη ή την προετοιμασία, είναι αδύνατο να προχωρήσεις. Ο φυσιοθεραπευτής είναι η σκιά μου τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ο άνθρωπος που έχει περάσει τις περισσότερες ώρες μαζί μου, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου».

Για τη διαχείριση της επιτυχίας και των δυσκολιών, ο Ναδάλ διαβεβαίωσε ότι «πρέπει να αντιμετωπίζεις τις επιτυχίες και τις ήττες φυσικά. Είναι εύκολο να το πεις, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Το τένις είναι ένα άθλημα ηττημένων, χάνουμε κάθε εβδομάδα. Σε εβδομάδα που αγωνιζόμαστε μόνο ο ένας καταλήγει να κερδίσει το τουρνουά, όλοι οι υπόλοιποι χάνουν. Αυτό γίνεται φυσικά, η ήττα και η επιτυχία είναι μέρος της καθημερινότητας γενικότερα. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτές τις δύο καταστάσεις είναι κάτι προσωπικό».

Για αυτόν τον λόγο, ο Ναδάλ τόνισε ότι «για μένα η ήττα δεν είναι ποτέ τόσο δραματική και η νίκη δεν είναι ποτέ τόσο απίστευτη. Πρέπει να διατηρείς μια σταθερή ψυχική κατάσταση. Όλα έχουν τον λόγο τους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top