Με νέο format στη διοργάνωση του Champions League απαντά η UEFA!

Ποιες ομάδες θα πάρουν τα 4 έξτρα εισιτήρια;

UEFA

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των δώδεκα «ανταρτών» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου για δημιουργία της European Super League, η εκτελεστική επιτροπή της UEFA έδωσε την έγκριση στο πλάνο αναδιαμόρφωσης του Champions League με 36 ομάδες από το 2024 και μετά!

Το νέο σχέδιο πέρασε με ομοφωνία, αφού δεν συμμετείχαν στη συνεδρίαση τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που σχετίζονται με την ίδρυση της European Super League. Αντιθέτως, ο πρόεδρος της Παρί, Νασέρ αλ Κελαϊφί, ο οποίος αποτελεί μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA και δέχεται σκληρό πρεσάρισμα από τους «δώδεκα», ψήφισε υπερ.

UEFA: «Καμπάνα» στον Ερυθρό Αστέρα, για ρατσιστική επίθεση στον Ζλάταν

 

Οι ομάδες θα αυξηθούν από 32 σε 36

Στο νέο Champions League δεν θα υπάρχουν οχτώ όμιλοι των τεσσάρων ομάδων με έξι ματς για κάθε γκρουπ, αλλά ένας όμιλος στον οποίο οι ομάδες θα δίνουν δέκα αγώνες για να προκριθούν στα νοκ άουτ.

Ο αριθμός των ομάδων θα αυξηθεί από τις 32 στις 36 και ο αριθμός των εγγυημένων παιχνιδιών κάθε ομάδας θα αυξηθεί από έξι που είναι τώρα σε δέκα. Δεν θα έχουμε ομίλους, αλλά πρωτάθλημα 36 ομάδων, στο οποίο όμως δεν θα παίζουν όλοι με όλους (αφού σε αυτή την περίπτωση κάθε ομάδα θα έδινε 35 εγγυημένους αγώνες!) αλλά κάθε ομάδα θα παίζει δέκα ματς. Κάθε σύλλογος θα ορίζεται από αριθμό δυναμικότητας από το ένα έως και το 36 και από εκεί θα προκύπτουν οι αντίπαλοί του.

Παράδειγμα: Μία ομάδα από το γκρουπ δυναμικότητας θα παίξει δύο ματς με άλλες δύο ομάδες του πρώτου γκρουπ δυναμικότητας, τρεις από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας, τρεις από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και δύο από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας (2+3+3+2=10 αντίπαλοι, 10 ματς).

Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες οκτώ θέσεις θα προκριθούν απευθείας στους «16». Οι υπόλοιπες 16 ομάδες (κάτω από τις πρώτες οκτώ, από την 9η έως και την 24η θέση) θα παίξουν σε playoffs μεταξύ τους. Από εκεί θα προκύψουν οι άλλες οκτώ για τη νοκ-άουτ φάση των 16.

Ποιες ομάδες θα πάρουν τα τέσσερα έξτρα εισιτήρια

Οι 32 ομάδες είναι γνωστές αφού προκύπτουν με τον υπάρχοντα τρόπο. Για τις άλλες τέσσερις που χρειάζονται για να γίνουν 36 οι συμμετέχουσες ομάδες, η πρόταση της UEFA είναι να δώσει μία από αυτές τις τέσσερις θέσεις στην ομάδα που θα τερματίζει τέταρτη στο πέμπτο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με βάση τη δυναμικότητα.

Για παράδειγμα πέμπτο πρωτάθλημα τώρα είναι το γαλλικό και βγάζει τρεις ομάδες στο Champions League. Αν περάσει η πρόταση της UEFA θα βγάζει από το 2024 τέσσερις. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τέσσερις πρώτοι των πέντε μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων (τώρα είναι το αγγλικό, το ισπανικό, το γερμανικό, το ιταλικό και το γαλλικό) θα έχουν ουσιαστικά «κλεισμένη» θέση στη διοργάνωση.

Για τις άλλες τρεις θέσεις η πρόταση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας είναι να δίδονται με βάση την ιστορική επίδοση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις τις προηγούμενες πέντε χρονιές.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών το θεωρεί άδικο και προβάλλει αντίσταση, καθώς διαταράσσεται η σύνδεση που υπάρχει μεταξύ εγχώριων και διεθνών διοργανώσεων. Θέλει αυτές οι τρεις έξτρα θέσεις να πηγαίνουν στους πρωταθλητές των χωρών που τώρα πρέπει να περάσουν προκριματικούς γύρους για να βρεθούν στους ομίλους. Αυτό συμφέρει χώρες όπως η Ελλάδα για τον εκάστοτε πρωταθλητή περνά τα τελευταία χρόνια από την προκριματική διαδικασία.

Διαβάστε όλες τις αθλητικές ειδήσεις και δείτε τα τελευταία αθλητικά highlights 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top