Πέθανε ο Κώστας Πολίτης που οδήγησε στον θρίαμβο του ’87

Αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας

Πρώτη Δημοσίευση: 08:28

 

Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας σε ηλικία 76 ετών ο Κώστας Πολίτης, ο προπονητής που το 1987 οδήγησε την Εθνική Ελλάδος στην κατάκτηση του Eurobasket.

Ο αρχιτέκτονας του μεγάλου θριάμβου, που καθοδήγησε τον Γκάλη, τον Γιαννάκη, τον Φασούλα και τα άλλα παιδιά για να πάρουν τη μεγάλη νίκη στον τελικό από την εθνική ομάδα της τότε Σοβιετικής Ένωσης δεν είναι πια στη ζωή.

Τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και έδινε μια ακόμα μεγάλη μάχη, την οποία όμως δεν κατάφερε να κερδίσει.

Ο Κώστας Πολίτης γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου 1942 στην Καισαριανή. Αφού πέρασε από ακαδημίες μικρών, βρήκε τη θέση του στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο θα κατακτήσει το πρωτάθλημα τη σεζόν 1966-1967.

Αγωνίστηκε με την Εθνική Ελλάδος στο Ευρωμπάσκετ του 1961, του 1965 και του 1967, ενώ στο ενεργητικό του ως παίκτης είχε και ένα Προολυμπιακό Τουρνουά (1964), ένα Βαλκανικό Πρωτάθλημα (1964), αλλά και παιχνίδια στους Μεσογειακούς Αγώνες (1967).

Πρόωρο τέλος στην μπασκετική του καριέρα σε ηλικία μόλις 25 ετών φέρεται να βάζει η Χούντα των Συνταγματαρχών το 1967, καθώς ήταν αριστερών φρονημάτων.

Το 1982 αναλαμβάνει ομοσπονδιακός τεχνικός στην Εθνική Ομάδα Ανδρών και το 1986 η «Επίσημη Αγαπημένη» όλων των Ελλήνων κατάφερε να προκριθεί στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, κατακτώντας τη 10η θέση μεταξύ 24 ομάδων.

Και έρχεται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1987, όπου η Εθνική Ελλάδος έγραψε ιστορία.

Ο Πολίτης και οι παίκτες του έχοντας απέναντί τους μεγαθήρια όπως τη θρυλική Σοβιετική Ένωση των Βολκόφ και Τσατσένκο, τη Γιουγκοσλαβία του Ντράζεν Πέτροβιτς, την Ισπανία του Σαν Επιφάνιο, την Ιταλία του Ρίβα κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και να σηκώσει το βαρύ τρόπαιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top