Αλαλούμ με τις φρεγάτες – «Αδειάζει» Κουβέλη ο Καμμένος

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε πως δεν υπάρχει κάποια συμφωνία

Απαντήσεις για το αλαλούμ γύρω από το θέμα της ενοικίασης των δύο γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM, έδωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Πάνος Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «άδειασε» τον αναπληρωτή υπουργό, Φώτη Κουβέλη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία. 

Όπως είπε, σε συνομιλία Μακρόν – Τσίπρα εξετάστηκε η πιθανότητα κατασκευής φρεγατών στην Ελλάδα σε συνέργεια με τη Γαλλία.

«Εξετάστηκε η πιθανότητα ποσό από τα χρήματα που οφείλουν οι ευρωπαικές χώρες από τη διαφορά των ομολόγων 8 δισ. που πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να υπάρξει συνέργεια για κατασκευή φρεγατών στην Ελλάδα. Αυτή ήταν και η μόνη συνομιλία που έγινε για τις φρεγάτες» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο κ. Κουβέλης μόλις χθες επιμείνει στα περί συμφωνίας με τη Γαλλία για τις φρεγάτες, περιγράφοντας μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα για την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ωστόσο, η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είχε διαψεύσει κάτι τέτοιο.

«Ο Κουβέλης είπε τη θέλησή του, επειδή έχει την αρμοδιότητα της αμυντικής βιομηχανίας, έχει τις αγωνίες του, αλλά δεν υπάρχει κάτι» είπε ο κ. Καμμένος, προσπαθώντας να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις από τον σάλο που προκάλεσε το αλαλούμ για το θέμα.

Τι είπε για τα F-16

Εμπλοκή προκύπτει, εξάλλου, με το θέμα της αναβάθμισης των F-16 από τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο κ. Καμμένος, οι Αμερικανοί ζητούν την προκαταβολή του ποσού (περίπου 1,2 δισ. ευρώ), κάτι που είναι πρακτικά δύσκολο.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε μπροστά τόσα χρήματα που μας ζητούν οι αμερικανοί τα πρώτα 3 χρόνια. Κανένας δεν μπορεί να εκπονήσει εμπροσθοβαρές πρόγραμμα με την χώρα να έχει συγκεκριμένες δημοσιονομικές δεσμεύσεις μέχρι το 2021. Ζητάμε να δίνουμε λιγότερα», είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως εξήγησε, θα μιλήσει με τον αμερικανό ομόλογό του σήμερα για να δει αν μπορεί να βρεθεί λύση, μέχρι τις 30 Απριλίου.

Τι είπε για τους 2 στρατιωτικούς και την Τουρκία

«Είναι όμηροι και επιβεβαιώθηκα από όσα είπε ο Ερντογάν για ανταλλαγή. Εάν θέλει ειρήνη όπως λέει, ας τους απελευθερώσει άμεσα» είπε ο κ. Κάμμενος για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη.

Ο ίδιος, κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top