Οι ΗΠΑ αποχωρούν από την πυρηνική συμφωνία του Ιράν - Οι πρώτες αντιδράσεις

Καταστροφική χαρακτήρισε τη συμφωνία ο αμερικανός Πρόεδρος - Πρώτη δημοσίευση: 08-05-2018 19:49

Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τη συμφωνία για το Ιράν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία και την επαναφορά των κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε "καταστροφική" τη διεθνή συμφωνία με το Ιράν, λέγοντας ότι υποτίθεται ότι θα προστάτευε την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, όμως επέτρεψε στην Τεχεράνη να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Πρόσθεσε ότι διαθέτει "αποδείξεις" ότι το Ιράν ψεύδεται.

«Αν δεν κάνουμε κάτι, ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει», τόνισε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, για να συμπληρώσει: «Τους επόμενους μήνες θα υπογράψω νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν. Οποιοδήποτε έθνος βοηθά το Ιράν, θα υποστεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Δεν θα γίνουμε όμηροι, δεν θα επιτρέψουμε ένα καθεστώς που λέει «θάνατο στην Αμερική» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Όταν κάνω υποσχέσεις τις κρατάω».

Κανονίζει το ραντεβού με τον Κιμ Γιονγκ Ουν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είναι καθ' οδόν για τη Βόρεια Κορέα, ανακοίνωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει καθοριστεί η ημερομηνία και η τοποθεσία της συνάντησής του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι θα υπάρξει μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο Πομπέο αναμένεται ότι θα βρίσκεται στη Βόρεια Κορέα μέσα στην επόμενη μία ώρα.

Το είχε ανακοινώσει νωρίτερα στον Πρόεδρο Μακρόν 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε νωρίετερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι ένα πρόσωπο ενήμερο με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με την πηγή, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν εκ νέου όλες τις μονομερείς αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, που είχαν αρθεί με βάση τη συμφωνία και νέα επιπλέον οικονομικά τιμωρητικά μέτρα. 

Τι προβλέπει η συμφωνία του Ιράν για τα πυρηνικά

Η συμφωνία αυτή υπεγράφη τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη μεταξύ του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων: ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, έπειτα από χρόνια διαπραγματεύσεων.

Βάσει της συμφωνίας αυτής, η Τεχεράνη δέχθηκε να παγώσει το πυρηνικό της πρόγραμμα ως το 2025.

Το Ιράν κάνει λόγο για λάθος

 Πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Τραμπ, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωνε ότι ΗΠΑ θα διαπράξουν ένα «σφάλμα» αν αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν ο Τραμπ κάνει αυτό το λάθος και σκίσει την JCPOA (Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, ΚΟΣΔ) ως ένα διεθνές επίτευγμα, θα πρέπει έπειτα να δεχτεί τα δικαιώματα των Ιρανών κάτω από μια χειρότερη κατάσταση», τόνισε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA. Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες σε ποια δικαιώματα αναφερόταν.

Νετανιάχου:   «Θαρραλέα και σωστή» απόφαση εκ μέρους των ΗΠΑ   

Θαρραλέα και σωστή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου την απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθούν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Το Ισραήλ εκτιμά βαθιά την απόφαση αυτή, πρόσθεσε ο Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός χαρακτήρισε επίσης συνταγή για την καταστροφή τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί το 2015 με την Τεχεράνη.

Ο υπουργός Άμυνας Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του Τραμπ υποστηρίζοντας ότι θα γονατίσει το ιρανικό καθεστώς.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία λυπούνται για την αμερικανική απόφαση απόσυρσης από τη συμφωνία

«Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία εκφράζουν τη λύπη τους για την αμερικανική απόφαση περί απόσυρσης από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Ελιζέ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε λίγο νωρίτερα ότι η Γαλλία θα εργαστεί μαζί με το Λονδίνο και το Βερολίνο επί μιας ευρύτερης συμφωνίας που θα καλύπτει τις δραστηριότητες του Ιράν για τα πυρηνικά, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τις εξελίξεις σε περιφερειακό επίπεδο, αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα εργαστούμε συλλογικά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καλύπτοντας τις πυρηνικές δραστηριότητες, την μετά το 2025 περίοδο, το βαλλιστικό πρόγραμμα και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη Συρία, την Υεμένη και το Ιράκ»,  επισήμανε ο Μακρόν σε tweet που έστειλε λεπτά αφότου μίλησε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Γαλλίας επισήμανε ότι το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων κινδυνεύει.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top