Πέθανε η πρώην σύζυγος του Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι

Σε ηλικία 81 ετών

Σε ηλικία 81 ετών πέθανε η πρώην σύζυγος του Νοτιοαφρικανού ηγέτη, Νέλσον Μαντέλα, Γουίνι. 

«Έφυγε ειρηνικά, ύστερα από μακρά μάχη με ασθένεια» αναφέρει σε ανακοίνωση η οικογένεια της.

Η Γουίνι Μαντέλα νοσηλευόταν σε νοσοκομείο του Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ έφυγε εξαιτίας των επιπλοκών μιας «μακροχρόνιας ασθένειας», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της.



Η ζωή της Νομζάμο Γουίνιφρεντ Ζανίουε Μαντικιζέλα συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του πρώην μαύρου προέδρου της Νότιας Αφρικής, του οποίου υπήρξε σύζυγος επί 38 χρόνια - τα 27 από αυτά εκείνος τα πέρασε στη φυλακή.

Η ζωή της

Η Γουίνι Μαντέλα γεννήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 1936. Απέκτησε πανεπιστημιακό πτυχίο κοινωνικού λειτουργού, σπάνιο για μαύρη γυναίκα εκείνης της εποχής. Το 1958 παντρεύτηκε τον Νέλσον Μαντέλα, όταν ήταν 21 ετών και εκείνος, ήδη διαζευγμένος μία φορά, γύρω στα 40. Πολύ γρήγορα και η ίδια ασχολήθκε με την πολιτική.

Μετά τη σύλληψη του Μαντέλα, τον Αύγουστο του 1962, η Γουίνι έμεινε μόνη με τις κόρες της και διατήρησε ζωντανό τον αγώνα του συζύγου της. Δέχτηκε πιέσεις και απειλές, φυλακίστηκε και η ίδια, τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό.  Το σπίτι της δέχτηκε δύο επιθέσεις με βόμβες,  όμως δε σταμάτησε την αντίσταση και εξελίχθηκε σε βασικό στέλεχος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC), της αιχμής του δόρατος κατά του Απαρτχάιντ. Το 1976 κάλεσε τους εξεγερμένους μαθητές του Σοβέτο "να αγωνιστούν μέχρι τέλους".

Το 1990 ο Νέλσον Μαντέλα αποφυλακίστηκε, μετά από 27 χρόνια στη φυλακή. Ένα χρόνο αργότερα η σύζυγός του κρίθηκε ένοχη για την απαγωγή ενός ακτιβιστή, του Στόμπι Σεϊπέι και καταδικάστηκε σε κάθειρξη έξι ετών – η ποινή στη συνέχεια μετατράπηκε σε απλό πρόστιμο. Η πτώση όμως ήταν αναπόφευκτη. Το 1992 η Γουίνι κατηγορήθηκε για διαφθορά και κακοδιαχείριση και καθαιρέθηκε από τα καθήκοντά της στο ANC. Παρ' όλ' αυτά, και μολονότι ήταν ήδη σε διάσταση από τον Μαντέλα, το 1994 εκείνος της ανέθεσε το υφυπουργείο Πολιτισμού, στην πρώτη κυβέρνηση μετά τον τερματισμό του Απαρχάιντ, θέση από την οποία απομακρύνθηκε τον επόμενο χρόνο.

Το 1996 η Γουίνι χώρισε επισήμως από τον Νέλσον Μαντέλα και το 1998 η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης την έκρινε "πολιτικά και ηθικά ένοχη" για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε η προσωπική φρουρά της.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top