Παραλύουν οι ΗΠΑ: Αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους λόγω μη χρηματοδότησης

Δεν πέρασε το νομοσχέδιο στη Γερουσία για πρώτη φορά από το 2013

Σε αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους οδήγησε η αποτυχία ψήφισης στη Γερουσία των ΗΠΑ νομοσχεδίου για την προσωρινή χρηματοδότηση του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, που διαθέτουν 51 έδρες (σε σύνολο 100), δεν κατάφεραν να πείσουν τους Δημοκρατικούς για να συγκεντρώσουν τις τουλάχιστον 60 ψήφους που χρειάζονται για να περάσει νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 16 Φεβρουαρίου.

Η μη συμφωνία των Δημοκρατών οφείλεται στην ακύρωση του προγράμματος DACA του Μπαράκ Ομπάμα, την οποία προωθεί η προεδρία Τραμπ. Το πρόγραμμα αυτό επιτρέπει στους παράτυπους μετανάστες, οι οποίοι ήταν ανήλικοι όταν έφτασαν στις ΗΠΑ, να παραμείνουν στη χώρα, να σπουδάσουν και να εργαστούν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση

Το γεγονός αυτό οδηγεί στην παράλυσή του ομοσπονδιακού κράτους για πρώτη φορά από το 2013, αφού είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο και επί προεδρίας Ομπάμα. Τότε η αναστολή της λειτουργίας κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 16 ημέρες, με το κόστος στην οικονομία να εκτιμάται στα 4 με 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τι είναι η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους
Όταν το Κογκρέσο αποτυγχάνει να υπερψηφίσει τη χρηματοδότηση για κυβερνητικές λειτουργίες και υπηρεσίες, επέρχεται η – λεγόμενη - αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους καθώς δεν έχουν εγκριθεί οι απαιτούμενοι πόροι. Δηλαδή, ξεμένει από χρήματα το ταμείο. Κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας, λειτουργούν πλήρως μόνο όσες ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι απολύτως απαραίτητες, όπως το FBI, και εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών. Στις ΗΠΑ έχει συμβεί 12 φορές από το 1981. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια αναστολή ήταν επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον, καθώς διήρκησε 21 μέρες (Δεκέμβριος 1995-Ιανουάριος 1996).

«Σήμερα το βράδυ (οι Δημοκρατικοί στη Γερουσία) έβαλαν την πολιτική πάνω από την εθνική μας ασφάλεια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Δε θα διαπραγματευτούμε για το καθεστώς των παράνομων μεταναστών για όσο διάστημα οι Δημοκρατικοί με τις ανεύθυνες απαιτήσεις τους κρατούν ομήρους τους νομοταγείς πολίτες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι θα ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, «όταν οι Δημοκρατικοί αρχίσουν να πληρώνουν τις ένοπλες δυνάμεις μας και τα μέλη των ομάδων άμεσης επέμβασης».

«Η αναστολή λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους ήταν 100% αποφευκτέα. Τώρα είναι αναπόφευκτο να συμβεί» είπε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας (Ρεπουμπλικάνου) της Γερουσίας, Μιτς Μακ Κόνελ.

«Ίσως κάποιοι εκ των Δημοκρατών συναδέλφων μας νιώθουν υπερήφανοι για τον εαυτό τους, Αλλά τι πέτυχαν με αυτό; Η απάντηση είναι απλή: Την αναστολή της ίδιας τους της κυβέρνησης» πρόσθεσε ο ρεπουμπλικανός πολιτικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα γίνει προσπάθεια να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως τις 8 Φεβρουαρίου. 

«Θα ονομάζεται Τραμπ-παράλυση διότι κανείς, κανείς δεν αξίζει τόσο όσο ο πρόεδρος Τραμπ να θεωρείται υπεύθυνος για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», απάντησε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Οι Δημοκρατικοί έχουν δηλώσει ότι δε θα δεχθούν να ψηφίσουν ένα συμβιβαστικό νομοσχέδιο αν σε αυτό δεν προβλέπεται η παράταση του προγράμματος DACA που αφορά τους μετανάστες που έφτασαν στις ΗΠΑ όταν ήταν ανήλικοι και οι οποίοι, βάσει του προγράμματος αυτού, μπορούν να εργάζονται και να σπουδάζουν χωρίς να κινδυνεύουν με απέλαση.

Τι σημαίνει η παραλυση του ομοσπονδιακού κράτους

Το ξημέρωμα της Δευτέρας θα ξημερώσει και τις πρώτες επιπτώσεις της αναστολής λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους.

Εκατοντάδες ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες, ενώ περίπου 1,5 εκατομμύριο στρατιωτικοί θα συνεχίσουν χωρίς να πληρώνονται.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται «μη απολύτως αναγκαίοι» θα παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2013, όταν είχαν τεθεί σε «τεχνική αργία» 850.000 άνθρωποι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top