Αποθέωση του προέδρου της Καταλονίας έξω από εκλογικό τμήμα - "Παράλογη η βία που χρησιμοποιήθηκε"

Η φωτιά που καίει στα εκλογικά τμήματα μεταφέρεται και στο γήπεδο του ποδοσφαίρου

Ο 54χρονος πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν αποθεώνεται έξω από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψήφισε για την ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

Την ίδια ώρα σε άλλα εκλογικά τμήματα οι αστυνομικοί απωθούν βίαια τους συγκεντρωμένους πολίτες. Ο ηγέτης της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας επιτίθεται στην Ισπανία. "Είναι φανερό ότι η αδικαιολόγητη, παράλογη, ανεύθυνη βια που χρησιμοποιήθηκε από το Ισπανικό κράτος όχι μόνο δεν εμποδίζει την επιθυμία των Καταλονών να μπορέσουν να ψηφίσουν ειρηνικά, αλλά σήμερα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρο στα μάτια αυτών που ακόμα έχουν αμφιβολίες και στα μάτια του κόσμου ποιο είναι το διακύβευμα ημερών σαν αυτή και σήμερα υπήρξαν επαίσχυντα περιστατικά τα οποία θα μείνουν στη μνήμη μας για πάντα".

Ο πρώην δημοσιογράφος υπήρξε δήμαρχος μιας μικρής πόλης 100.000 κατοίκων. Βρέθηκε επικεφαλής της Καταλονίας το 2016 την τελευταία στιγμή συμπτωματικά και από την πίσω πόρτα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος. Τα κόμματα τον επέλεξαν μετά από 11ωρη διαπραγμάτευση για την αντικατάσταση του προηγούμενου επικεφαλής. Από την αρχή ο Κάρλες Πουτζεμόντ  έδειξε τις διαθέσεις του να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα.

Ο ηγέτης των Kαταλανών τώρα κινδυνεύει να συλληφθεί και να φυλακιστεί από την Ισπανική κυβέρνηση με κατηγορίες ότι σπαταλάει δημόσιο χρήμα σε ένα δημοψήφισμα που έχει απαγορευτεί από τα δικαστήρια και ότι παρακεινεί το λαό σε δημόσια ανυπακοή. Ο ίδιος σχολιάζοντας τις εικόνες των άγριων ξυλοδαρμών από την ισπανική αστυνομία στέλνει τη δική του απάντηση.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο είναι το μήνυμα σας στην Ισπανική κυβέρνηση;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ντροπή σας.

Η φωτιά που καίει στα εκλογικά τμήματα μεταφέρεται και στο γήπεδο του ποδοσφαίρου στον αγώνα ανάμεσα στη Μπαρτσελόνα και τη Λας Πάλμας. Ήδη κορυφαίοι παίκτες της Μπαρτσελόνα έχουν πάρει θέση υπέρ του δημοψηφίσματος.

Η Λας Πάλμας αποφάσισε να ρίξει λάδι στη φωτιά φορώντας φανέλα με τη σημαία της Ισπανίας και την ημερομηνία του δημοψηφίσματος αντιμετωπίζοντας τη Μπαρτσελόνα στην έδρα της. Αρχικά οι Καταλανοί ζήτησαν να μη γίνει ο αγώνας αλλά η ισπανική λίγκα απείλησε την ομάδα με αποκλεισμό.

Τελικά ο αγώνας ξεκίνησε χωρίς να επιτραπεί στους χιλιάδες οπαδούς της Μπαρτσελόνα να μπουν στο γήπεδο. Η Μπαρτσελόνα πριν από λίγες μέρες τάχθηκε ως ομάδα υπερ του δημοψηφίσματος καταδικάζοντας κάθε πράξη που εμποδίζει την ελευθερία της έκφρασης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top