Γερμανικές εκλογές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε και γιατί θα πρέπει να σας ενδιαφέρουν

Τι σημαίνουν για το μέλλον της Ευρώπης

Όσα πρέπει να ξέρετε για τις Γερμανικές εκλογές

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από το δημοψήφισμα στην Βρετανία (όπου αποφασίστηκε το Brexit και η Theresa May σχημάτισε κυβέρνηση μειοψηφίας), της Γαλλίας (με την μεγάλη νίκη Emmanuel Macron, τη συντριβή των Σοσιαλιστών και την αποχή ρεκόρ), αλλά και της Αμερικής (με τη σοκαριστική νίκη του Donald Trump).

Ακολουθούν οι Γερμανικές εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, αυτές που θα δείξουν κατά πόσο η Angela Merkel θα καταφέρει να κρατηθεί για τέταρτη συνεχόμενη φορά στην εξουσία, γράφοντας πολιτική ιστορία, καθώς αν καταφέρει να πάει μέχρι τέλους την θητεία της (16 χρόνια), θα φτάσει το ρεκόρ του Helmut Kohl που μέχρι σήμερα ήταν ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Και μπορεί για πολλούς οι Γερμανικές εκλογές να φαντάζουν αδιάφορες, στην πραγματικότητα όμως τους επηρεάζουν πολύ περισσότερο απ΄όσο νομίζουν. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, πως εκτός από την Αμερική, η Γερμανία θεωρείται μια από τις υπερδυνάμεις αυτού του πλανήτη, έχοντας φυσικά και την πρωτοκαθεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτά τα «εφόδια», το σίγουρο είναι πως οι Γερμανικές εκλογές θα αφήσουν το… σημάδι τους στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, και ειδικά στην Ε.Ε. Η επιρροή της Γερμανίας μάλιστα, αναμένεται να είναι ακόμα ισχυρότερη αφότου η Αγγλία βγει από την Ευρώπη το 2019.

Γιατί όμως να νοιαστεί κανείς για τα τεκταινόμενα στην Γερμανική Βουλή;

Αν ζει στην Ευρώπη:

Καταρχάς η Γερμανία εκτός από μεγάλη υπερδύναμη της Ευρώπης, έχει την μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί με την Γαλλία, θεωρείται ως ο διαμορφωτής της πολιτικής στην Ευρώπη, και φυσικά ο δυνατός παίκτης στις συζητήσεις για το Brexit. Αυτό σημαίνει ότι τόσο η Angela Merkel όσο και ο Martin Schulz αναμένεται να τηρήσουν ιδιαίτερα σκληρή στάση απέναντι στην Αγγλία κατά τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της από την Ένωση.

Αν ζει στην Αμερική:

Μπορεί παραδοσιακά Γερμανία και Αμερική να ήταν θερμές και πιστές σύμμαχοι, όμως η Angela Merkel δεν είναι φαν του Donald Trump και δεν το κρύβει κιόλας.Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται πως κινείται και ο βασικός της αντίπαλος, Martin Schulz, ο οποίος είναι εξίσου «διαχυτικός» στο θέμα Trump με την Merkel. Επομένως όποιος κι αν κερδίσει τις εκλογές από τους δυο, οι σχέσεις Γερμανίας και Αμερικής θα «βαδίζουν» σε τεντωμένο σχοινί.

Αν ζει σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή στην Αφρική:

Με το προσφυγικό σε έξαρση, την τρομοκρατία να παραμονεύει και την άκρα δεξιά να «τρέφεται» από τον φόβο των προσφύγων και ενός πιθανού τρομοκρατικού χτυπήματος, οι λαϊκίστικές παρατάξεις έκαναν δυναμική εμφάνιση τόσο στην Βρετανία όσο και στην Αμερική. H Γερμανία φυσικά δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Και μπορεί Merkel-Schulz να μην είναι λαϊκιστές, όμως έχουν να αντιμετωπίσουν την άκρα δεξιά της Γερμανίας (AfD) η οποία «φλερτάρει» με το να μπει στην Βουλή. Δεν ξέρει κανείς αν θα έχει την τύχη που είχε η άκρα δεξιά στις Γαλλικές και Ολλανδικές εκλογές (όπου έφαγε ένα ηχηρό χαστούκι), ωστόσο μπορεί κανείς να σκεφτεί τι θα συμβεί σε περίπτωση που δούμε το AfD στη Γερμανική Βουλή. Επομένως όσοι ζουν σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, θα πρέπει να προβληματίζονται για το τι είδους καλωσόρισμα θα λάβουν μελλοντικά στη Γερμανία.

 

 

 

 

Επιμέλεια: Βεργιώτη Χριστίνα

Πηγή φώτο: Αssociated Press

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top