Ποιοί θέλουν μια θέση στην Καγκελαρία; Οι αντίπαλοι των Γερμανικών εκλογών - Ποιός προηγείται

Θα νικήσει η «Χριστιανοδημοκρατική Ένωση» της Μerkel ή θα τα καταφέρουν οι Σοσιαλδημοκράτες του Schulz;

Ποιός προηγείται στις Γερμανικές εκλογές

Δυο εβδομάδες έμειναν πριν την 24η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που ο γερμανικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος της Γερμανίας.

Και μπορεί το προηγούμενο διάστημα οι δημοσκοπήσεις να ήθελαν τον Martin Schulz να βρίσκεται σε απόσταση… αναπνοής από την Angela Merkel, ωστόσο φαίνεται πως η Γερμανίδα Καγκελάριος όχι μόνο θα διατηρήσει την θέση της, αλλά θα το κάνει και με μεγάλη διαφορά.

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΑ;

Η Angela Merkel, αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) που ανήκει στην κεντροδεξιά

 

ΤΙ ΘΕΛΕΙ: Να συνεχίσει μια πιο δίκαιη και φιλελεύθερη πολιτική με τους πρόσφυγες. Είναι μεγάλη οπαδός της παγκόσμιας οικονομίας. Θέλει να μειώσει τους φόρους για τους Γερμανούς πολίτες (ειδικά για τις νέες οικογένειες), να χαμηλώσει τα ποσοστά ανεργίας κάτι που δεν θα της πάρει και πολύ καθώς η ανεργία στη γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ιστορικό… χαμηλό. Επίσης θέλει να προσλάβει χιλιάδες νέους αστυνομικούς τόσο σε κρατικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ο Martin Schulz, ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού όμματος (SPD), που ανήκει στην κεντροαριστερά

 

ΤΙ ΘΕΛΕΙ: Στα 61 του, ο ηγέτης της Κοινωνικοδημοκρατικής παράταξης (στην οποία εξελέγη πρόσφατα), θέλει να αυξήσει τους φόρους για τους πλούσιους και να ανακουφίσει τη μεσαία τάξη. Επιθυμεί η Γερμανία να χρησιμοποιήσει μέρος από το πλεονασματικό προϋπολογισμό της για να επενδύσει σε έργα υποδομής και να βοηθήσει στην προώθηση της Ε.Ε. Eπίσης θέλει η Αμερική να αποσύρει τα πυρηνικά της από τη Γερμανία. Τέλος, παρόλο που το πιθανότερο είναι μετά τη νίκη της Merkel να συνεργαστούν, ο Schulz δεν θέλει να περάσει άλλη τετραετία στη σκιά της Καγκελάριου.

Η Αριστερά (Die Linke/The Left) με ηγέτες τους Dietmar Bartsch, Sahra Wagenknecht που ανήκει στην αριστερά

 

TI ΘΕΛΕΙ: Πρόκειται για μια πιο ριζοσπαστική παράταξη που σχηματίστηκε το 2007 και έχει μεγάλη ισχύ στην Ανατολική Γερμανία. Δεν έχει υπάρξει ποτέ μέλος μιας μεγάλης κυβέρνησης συνεργασίας σε εθνικό επίπεδο και αποτελεί προς το παρόν την μεγαλύτερη αντιπολιτευτική παράταξη.

Οι «Πράσινοι» (Alliance 90/The Greens) με ηγέτες τους Cem Özdemir, Katrin Göring-Eckardt που ανήκει στην κεντροαριστερά

 

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ: Η ονομασία ‘Συμμαχία 90’ οφείλεται στο ότι 3 μη κομμουνιστικά κόμματα που δημιουργήθηκαν στηνΑνατολική Γερμανία αμέσως μετά την πτώση του Τείχους, ενώθηκαν το 1990. Κεντρικό ρόλο στις θέσεις του κόμματος έχει η προστασία του περιβάλοντος και η άρνηση της πυρηνικής ενέργειας. Ιδιαίτερα μετά τη καταστροφή του Τσέρνομπιλ οι Πράσινοι σκλήρυναν τον αγώνα τους και σε αυτούς κυρίως οφείλεται η απόφαση της Γερμανίας για κλείσιμο όλων των πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2030, καθώς και όλες οι φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές της Γερμανίας.Επίσης στόχος του κόμματος είναι να κυκλοφορούν στην Γερμανία τουλάχιστον 2 εκατ. ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέχρι το τέλος του 2020.

Oι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) με ηγέτη τον Christian Lindner

 

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ: Αν και έχουν συμμετάσχει πάνω από μια φορά σε κυβέρνηση συνεργασίας (πολύ περισσότερο από κάθε άλλη παράταξη) το 2013 απέτυχαν για πρώτη φορά να μπουν στη Βουλή. Αντλούν την υποστήριξή τους από τις πανεπιστημιουπόλεις της Δυτικής Γερμανίας.

Η άκρα δεξιά παράταξη Αlternative For Germany (AfD) με ηγέτες τους Alice Weidel and Alexander Gauland.

 

ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ: Πρόκειται για εθνικιστές και ευρωσκεπιστικές, που ήταν υπέρ του Brexit και του Trump. Στην ατζέντα τους βρίσκεται η μάχη κατά του Ισλάμ και της μετανάστευσης.

ΠΟΙΟΣ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ;

Όπως εξήγησε στο star.gr ο Peter Matuschek, επικεφαλής Πολιτικής Ανάλυσης στο Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων «Forsa» της Γερμανίας, το πιο πιθανό είναι να δούμε την Angela Merkel για τέταρτη συνεχόμενη φορά να αναλαμβάνει την Καγκελαρία.

Τα ποσοστά μέχρι στιγμής δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αμφιβολίας, καθώς η Merkel και το «CDU» (Χριστιανοδημοκρατική Ένωση)  προηγούνται με 38%, ενώ το «SPD» του Schultz συγκεντρώνει μόλις το 23%, δηλαδή 15 μονάδες διαφορά που είναι απίθανο να «καλυφθούν».

Mάλιστα η Merkel σε ένα συντριπτικό ποσοστό (47%), θεωρείται απο τον γερμανικό λαό ως η καταλληλότερη Καγκελάριος, συγκριτικά με τον Schulz που συγκεντρώνει μόλις 21%.

Πρόκειται για μια διαφορά που όπως τονίζει ο Peter Matuschek «έχει παγιωθεί σχεδόν από τον περασμένο Ιούνιο. Το προφίλ της Μέρκελ συγκεντρώνει την μεγαλύτερη προτίμηση καθώς θεωρείται μεταξύ άλλων πως είναι συμπαθής, μπορεί να κυβερνήσει την χώρα και διαθέτει την ικανότητα να χειριστεί σοβαρά ζητήματα για τη Γερμανία. Δεν περιμένω αυτό να αλλάξει έως την ημέρα των εκλογών».

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει όμως, είναι «ποια κυβέρνηση συμμαχίας θα σχηματιστεί μετά τις γερμανικές εκλογές και προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η πιο πιθανή στη γερμανική βουλή».

Σημαντικό ρόλο σε αυτό, θα παίξουν οι μικρότερες παρατάξεις όπως μας εξηγεί ο Peter Matuschek:

«Υπάρχει μια πιθανότητα ότι οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Martin Schulz -θα εξαρτηθεί από το τελικό τους αποτέλεσμα- ίσως αποφασίσουν να μην συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας και να μπουν στην κυβέρνηση αλλά θα προσπαθήσουν να σχηματίσουν την αντιπολίτευση. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις μικρότερες παρατάξεις».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΘΑ ΜΠΕΙ ΚΑΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ

Εκτός από τη διαφαινόμενη νίκη της Merkel, και το ακροδεξιό κόμμα AfD είναι από τα μέχρι στιγμής δεδομένα αρκετά σαφές ότι θα μπει στη Γερμανική βουλή:

«Το AfD θα καταφέρει σίγουρα να μπει στη Γερμανική Βουλή καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 8-9%. Αυτή τη φορά είναι ξεκάθαρο» τονίζει ο Peter Matuschek.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη

Φώτο: Αssociated Press

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top