Brexit: Ηνωμένο Bασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μακριά από συμφωνία

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Brexit: Ηνωμένο Bασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μακριά

Πολύ μακριά από μια συμφωνία που θα επέτρεπε την εκκίνηση των συζητήσεων για την μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση, βρίσκονται οι δύο πλευρές μετά και την ολοκλήρωση του 3ου γύρω των σχετικών διαπραγματεύσεων.

Τις δύο πλευρές χωρίζει το ζήτημα των οικονομικών υποχρεώσεων του ΗΒ μετά το brexit, όπου η βρετανική κυβέρνηση έχει υπαναχωρήσει από ότι είχε υποσχεθεί τον Ιούλιο, τα δικαιώματα των πολιτών, αλλά και το ζήτημα των αμοιβαίων αναγνωρίσεων - ζήτημα των δηλαδή των προδιαγραφών (standards) για την αμοιβαία πρόσβαση στις δύο ξεχωριστές πλέον αγορές.

Ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Μισέλ Μπαρνιέ να ευχαριστεί τις δύο ομάδες για τον κόπο τους.

«Τη Δευτέρα σας είπα ότι ανησυχώ», είπε ο Μ.Μπαρνιέ συμπληρώνοντας ότι «στις 29 Μαρτίου 2019 τα μεσάνυχτα η Βρετανία θα αποχωρήσει, κάθε μέρα μας φέρνει πιο κοντά σε εκείνη τη χρονική στιγμή και το ερώτημα είναι ένα: θα έχουμε ως τότε οργανώσει μια τακτική έξοδο, ή θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία - με όλες τις επιπλοκές που σας έχω εξηγήσει».

«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι με συμφωνία - για το καλό της Ευρωπαϊκής Ηπείρου», είπε ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ, σε κοινή διάσκεψη με τον Ντέβιντ Ντέιβις, Επικεφαλής διαπραγματευτή του ΗΒ.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ απαρίθμησε στον Τύπο τα θετικά τη διαδικασίας εξηγώντας ότι σε σχέση με το ζήτημα της Β. Ιρλανδίας, «έχουμε σημαντική πρόοδο για τον κοινό ταξιδιωτικό χώρο  και ξέρουμε τι μένει να διευκρινίσουμε - στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Μ.Παρασκευής».

«Σε γενικές γραμμές όμως είμαστε πολύ μακριά από το να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε σημαντική πρόοδο, ώστε να προτείνω στο Συμβούλιο των 27 να συζητήσει την μελλοντική σχέση ΕΕ- ΗΒ», ξεκαθάρισε.

Ο ίδιος μάλιστα κατέστησε σαφές ότι πρόκειται για μια  διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενο, όμως η Κομισιόν έχει σαφέστατη διαπραγματευτική εντολή από τους 27 από τη Σύνοδο Κορυφής και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

«Το ΕΚ με μεγάλη πλειοψηφία ξέρει τι θέλει - μην υποτιμάται το ρόλο του ΕΚ», προέτρεψε τους Βρετανούς.

Σημείωσε δε ότι η διαπραγματευτική εντολή των 27 βάζει τη σειρά στα θέματα που θα συζητηθούν και  περιέχει όρους για μεταβατική περίοδο.

«Όποιος ψάχνει να βρει διαφορά ανάμεσα σε αυτό που κάνουμε και την εντολή μας δεν πρόκειται να τη βρει», είπε.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ακόμα ότι η Κομισιόν σκοπεύει να προφυλάξει την ενότητα της κοινής αγοράς και προειδοποίησε ότι η δυνατότητα της ΕΕ να εποπτεύει να ρυθμίζει και να επιβάλει το νόμο, δεν θα υπονομευθεί από το brexit. Σημείωσε δε ότι το ΗΒ θέλει αυτόματη αναγνώριση των δικών του προδιαγραφών (π.χ. προϊόντων) και πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί: «δεν μπορείς να είσαι έξω και να θέλεις να σχηματοποιείς ακόμα την εσωτερική μας έννομη τάξη».

Σε σχέση με τα δικαιώματα των πολιτών, επέκρινε το ΗΒ για τα γράμματα απέλασης που έστειλε σε 100 Ευρωπαίους πολίτες μέσα στο καλοκαίρι, από λάθος, και τόνισε ότι πρέπει να χτιστεί περισσότερη εμπιστοσύνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΗΒ μετά την αποχώρηση, υπενθύμισε ότι το ΗΒ είχε δεσμευθεί τον Ιούλιο να αναγνωρίσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι τρίτων στο πλαίσιο της ΕΕ (πχ μέσω της αναπτυξιακής βοήθειας για την Αφρική) και μετά την αποχώρηση, αλλά τώρα φαίνεται πως υπαναχωρεί.

«Δεν μπορούν οι 27 να επιμερισθούν υποχρεώσεις που ανέλαβε η ΕΕ ως ΕΕ των 28», ξεκαθάρισε.

«Mετά από αυτήν την εβδομάδα φαίνεται πως οι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους μετά την αποχώρηση», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Ντέιβις υποσχέθηκε να παρουσιάσει έγγραφο της κυβέρνησής του για το πως βλέπει την μελλοντική εταιρική σχέση με την ΕΕ, και ζήτησε φαντασία και ευελιξία για να λυθούν τα προβλήματα.

«Συζητήσαμε για δικαιώματα των πολιτών - Ιρλανδία - οικονομικές υποχρεώσεις , και ζητήματα που άπτονται της αποχώρησης», είπε.

«Τα έγγραφα των θέσεων του ΗΒ περιέχουν μια ρεαλιστική προσέγγιση, όχι όμως μοναδικές θέσεις, αλλά ιδέες για το πως να προσεγγίσουμε τα θέματα», εξήγησε. Σε σχέση με τις οικονομικές υποχρεώσεις, σημείωσε ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν υποχρέωση προς τους φορολογουμένους του ΗΒ να ελέγξουν «γραμμή – γραμμή» τις θέσεις της ΕΕ και επανέφερε το ζήτημα της παράλληλης συζήτησης της μελλοντικής σχέσης με τα τρέχοντα θέματα - κάτι που οι 27 έχουν από την πρώτη μέρα απορρίψει.

 

 

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top