Αναζωπυρώνεται ο "πόλεμος" Γερμανίας-Τουρκίας! "Δεν δεχόμαστε απειλές" λέει ο Τσαβούσογλου

Τι μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Τουρκία, Άννα Ανδρέου-Πρώτη ανάρτηση: 20-07-2017 19:44

Ξανά στα άκρα είναι οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, με αφορμή τη σύλληψη Γερμανού ακτιβιστή από τις τουρκικές αρχές, με την κατηγορία ότι στηρίζει και συμμετέχει ένοπλή τρομοκρατική οργάνωση.

Η γερμανίδα καγκελάριος Α.Μέρκελ οργισμένη καταδίκασε την σύλληψη του και τόνισε ότι θα κάνει τα πάντα σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του

Η γερμανική κυβέρνηση κάλεσε τον τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί επισήμως, ενώ η κρισιμότητα των στιγμών φαίνεται και από το γεγονός ότι ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζ.Γκάμπριελ διέκοψε τις καλοκαιρινές του διακοπές και επέστρεψε εκτάκτως στο Βερολίνο για κυβερνητικές διαβουλεύσεις.

Δείτε επίσης: Νέος διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας-Τουρκίας! Διέκοψε τις διακοπές του ο Γκάμπριελ

Τσαβούσογλου: Δεν δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς 

Σήμερα Πέμπτη, ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας και στενός συνεργάτης του ΕρντογάνΙμπραχίμ Καλίν, προειδοποίησε την Γερμανία «να μην κουνά το δάχτυλο στην Τουρκία», ενώ και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκαθάρισε πως η χώρα του δεν δέχεται απειλές και εκβιασμούς.

Σε δηλώσεις του για την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των δύο χωρών, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Γερμανία ζητά την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών που κατηγορούνται για στήριξη στην τρομοκρατία και για κατασκοπεία και μάλιστα δίνει διορία μέχρι αύριο για την απελευθέρωσή τους. «Λένε μέχρι αύριο το μεσημέρι θα τους αφήσετε ελεύθερους. Δηλαδή, αψηφούν την τουρκική δικαιοσύνη και με προσέγγιση πέραν της διπλωματικής ευγένειας, προβάλλουν απαιτήσεις», ανέφερε. 

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγορεί το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών την Γερμανία

Για δύο μέτρα και δύο σταθμά κατηγορεί το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Γερμανία με νέα ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού, Εξωτερικών Γκάμπριελ.

«Ο Υπουργός Γκάμπριελ χρησιμοποιεί απειλητικές εκφράσεις εναντίον της Τουρκίας, όπως σκληρές ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις, μη επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, μη ενθάρρυνση των επενδύσεων και επαναθεώρηση των ταμείων της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Οι σχέσεις μας δεν πρέπει να προχωρούν με εκβιασμούς και απειλές, αλλά με βάση τους διεθνείς αποδεκτά κανόνες και αξίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Γερμανία για δύο μέτρα και δύο σταθμά, αναφέροντας ότι «από τη μια η Γερμανία κλείνει τα μάτια στα μέλη των τρομοκρατικών οργανώσεων του ΡΚΚ και του FETO (Γκιουλενιστές) που κυκλοφορούν άνετα στα εδάφη της και από την άλλη υποβάλλει απαράδεκτα αιτήματα για απελευθέρωση των υπηκόων της που συνελήφθηκαν στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως θα συζητηθούν με τους Ευρωπαίους εταίρους οι «ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας», βάζοντας «πάγο» και στις διαπραγματεύσεις για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης. Ο ίδιος δήλωσε πως η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει περαιτέρω μέτρα, ενώ σημείωσε πως «δεν μπορούμε να αποφύγουμε την προσαρμογή των ταξιδιωτικών οδηγιών για τους Γερμανούς προς την Τουρκία».

Της ανταποκρίτριας του Star στην Τουρκία, Άννας Ανδρέου 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top