Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας! Το Βερολίνο έβγαλε ταξιδιωτική οδηγία κατά της Άγκυρας

Σκληρή απάντηση στους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι γερμανικές εταιρείες στηρίζουν την τρομοκρατία

Στα άκρα οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις της Γερμανίας με την Τουρκία μετά από τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόιντερ, αλλά και τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι 68 γερμανικές επιχειρήσεις, ανάμεσά τους η Daimler και η BASF στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις μέσα στην Τουρκία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ διέκοψε εκτάκτως τις διακοπές του, επέστρεψε στο Βερολίνο και ανακοίνωσε σκληρή ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας, αποδεικνύοντας ότι το γυαλί έχει σπάσει ανάμεσα στις δύο χώρες.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε τους Γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο πρόσφατες συλλήψεις προσώπων εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη Γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Δημοσίευμα της Die Zeit ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές ονομάτισαν δεκάδες γερμανικές εταιρείες ως υποστηρικτές του Γκιουλέν. Μάλιστα στη λίστα των εταιρειών αυτών βρίσκεται η πασίγνωστη αυτοκινητοβιομηχανία Daimler και ο κολοσσός BASF.

Μάλιστα όπως αναφέρει η εφημερίδα η Άγκυρα παρέδωσε στη Γερμανία μια λίστα με συνολικά 68 εταιρείες και άτομα στη Γερμανία που υποτίθεται έχουν δεσμούς με τον Γκιουλέν.

Στις αρχές του μήνα δε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει στην ίδια εφημερίδα ότι αξιωματούχοι του έστειλαν στη Γερμανία 4.500 φακέλους φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν και απαίτησαν της έκδοσή τους στην Τουρκία.

Γερμανοί αξιωματούχοι θεωρούν τη λίστα της Άγκυρας παράλογη και γελοία και η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας έχει ζητήσει επιπλέον πληροφορίες από τους Τούρκους συναδέλφους της, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι τώρα απάντηση.

Από την πλευρά της η Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Star στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ με τις δηλώσεις του ξεπέρασε τα όριά του, παρεμβαίνοντας στο έργο της τουρκικής δικαιοσύνης.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται επίσης ότι η σύλληψη του Στέντνερ έγινε με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου και χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων.

Από την πλευρά του ο Γερμανός ΥΠΕΞ Σιγκμάρ Γκαμπριέλ σχολίασε ότι η σύλληψη ήταν καλά προσχεδιασμένη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top