Παιχνίδι εντυπώσεων από τον Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος

Ο Σουλτάνος άλλοτε δείχνει τα δόντια του και άλλοτε την ευαίσθητη πλευρά του

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι εκδηλώσεις για την επέτειο ενός έτους από την απόπειρα πραξικοπήματος. Ο Ερντογάν καθημερινά κάνει ομιλίες, άλλοτε συγκινείται και άλλοτε προσπαθεί να δικαιολογήσει το πογκρόμ των αντιφρονούντων στη χώρα του.

Όπως θα δείτε και στο video, το μικρό αγόρι αγκαλιάζει τον πρόεδρο της Τουρκίας. Τον κρατά για πολύ ώρα από τα γόνατα κι εκείνος ανταποδίδει την αγκαλιά, από το βήμα όπου ανέβηκε για να μιλήσει στις οικογένειες οι οποίες επλήγησαν στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου.

Το παιδί ανήκει σε μια από αυτές. Αυτό είναι το ευαίσθητο προφίλ που δείχνει στους υποστηρικτές του οι οποίοι τον αποθεώνουν σε κάθε του βήμα.

Η επέτειος της απόπειρας πραξικοπήματος είναι μια καλή ευκαιρία για τον Ερντογάν να συνεχίσει τις καθημερινές δημόσιες εμφανίσεις και ομιλίες. Σε συνέδριο για την 15η Ιουλίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα:

«Ενώ ο αριθμος των πολιτών μας που σκοτώθηκαν εκείνο το βράδυ είναι 250 ο αριθμός των πραξικοπηματιών που σκοτώθηκαν ήταν μόνο 35. Ιδού, πρέπει να προβληματιστούμε γι’ αυτούς τους αριθμούς. Αν η Τουρκία δεν ήταν ένα κράτος δικαίου αυτή τη στιγμή δεκάδες χιλιάδες δεν θα ήταν στις φυλακές αλλά στο χώμα».

Την απόπειρα ακολούθησαν χιλιάδες διώξεις αντιφρονούντων. Ο Ερντογάν απέλυσε ακόμα και τον πιλότο του αεροπλάνου ο οποίος τον μετέφερε το βράδυ του πραξικοπήματος από το Νταλαμάν στην Κωνσταντινούπολη. Τον χαρακτήρισαν γκιουλενιστη. Όμως ο τούρκος πρόεδρος έχει τη δικαιολογία στο τσεπάκι:

«Όταν ενώθηκε η ανατολική με την δυτική Γερμανία απολύθηκαν σχεδόν 500 χιλιάδες Γερμανοί δημόσιοι υπάλληλοι. Αυτό δεν το ρωτούν. Αυτό που ρωτούν είναι ότι τόσοι άνθρωποι απολύθηκαν από τις δουλειές τους και πως θα καλύψουν τις ανάγκες τους από δω και πέρα. Ας πάνε στον ιδιωτικό τομέα να εργαστούν. Τί μας νοιάζει εμάς; Θα τους σκεφτούμε τώρα και αυτούς; Ας δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα; Θα τους ταΐζει το κράτος αυτούς;»

Ορισμένοι πολίτες πάντως αναδείχθηκαν σε ήρωες. Όπως ο Μετίν Ντογκάν, καθηγητής μαθηματικών, ο οποίος έριξε το σώμα του μπροστά στο τανκ για να εμποδίσει τους πραξικοπηματίες.

«Σκέφτηκα ότι αν ο κόσμος έβλεπε κάποιον να πέφτει πάνω στον τανκ απευθείας στην τηλεόραση, θα έβγαινε στους δρόμους χωρίς να σκεφτεί τίποτε άλλο».

Την ίδια ώρα ο Ερντογάν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τερματιστεί άμεσα η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top