Η ΜΥΣΤΙΚΗ συμφωνία Μέρκελ, Ρούτε και Νταβούτογλου για το προσφυγικό

Τι δεν αποκάλυψαν ποτέ στους εταίρους τους

Η ΜΥΣΤΙΚΗ συμφωνία Μέρκελ, Ρούτε και Νταβούτογλου για το

Μπορεί πλέον η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μαρκ Ρούτε να τα έχουν σπάσει με τον Ερντογάν και την Άγκυρα, όμως λίγους μήνες πριν, όταν η προσφυγική κρίση ήταν στην κορύφωσή της, πίσω από κλειστές πόρτες και με άκρα μυστικότητα, η Γερμανίδα καγκελάριος, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και ο τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας Α. Νταβούτογλου έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για το προσφυγικό.

Όπως αποκαλύπτει βιβλίο του δημοσιογράφου της εφημερίδας Die Welt, Ρόμπιν Αλεξάντερ, Μέρκελ και Ρούτε συμφώνησαν να υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και μόνο απευθείας από την Τουρκία κάθε χρόνο, χωρίς να έχουν πληροφορήσει γι’ αυτό τους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ.

Λίγες ώρες πριν υπογραφεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, το βράδυ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Μαΐου του 2016, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Ολλανδός πρωθυπουργός συνάντησαν τον Α. Νταβούτογλου υπό άκρα μυστικότητα.

Ο Αλεξάντερ, στο βιβλίο «Driven by Events: Merkel’s Refugee Policy» που ρίχνει φως στο παρασκήνιο της τριμερούς αυτής συνάντησης και κυκλοφόρησε μόλις τώρα, αποκαλύπτει ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η Μέρκελ και ο Ρούτε συμφώνησαν σε όλες τις βασικές προϋποθέσεις της συμφωνίας ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα, οι οποίες παρουσιάστηκαν αργότερα στη Σύνοδο, ως μια «αυθόρμητη πρωτοβουλία της Τουρκίας».

Σύμφωνα με τον Γερμανό δημοσιογράφο, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να παίρνει η Ευρώπη 150.000 – 250.000 Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία κάθε χρόνο. Αυτό όμως δεν μπήκε ποτέ στο επίσημο κείμενο της συμφωνίας και παραμένει μια… «συμφωνία κυριών» ανάμεσα στη Μέρκελ, τον Ρούτε και την Άγκυρα.

Μάλιστα όχι μόνο δεν συμπεριλήφθηκε στο κείμενο της επίσημης συμφωνίας, αλλά δεν αποκαλύφθηκε και ποτέ στους υπόλοιπους ηγέτες της ΕΕ, αλλά ούτε και στους Γερμανούς πολίτες, σύμφωνα με το δημοσιογράφο, ο οποίος και επικαλείται αξιωματούχους που εμπλέκονταν στις διαπραγματεύσεις των τριών.

Αυτός είναι και ο λόγος σύμφωνα με τον Αλεξάντερμ που η Μέρκελ επέμενε να επιβληθούν υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την υποδοχή προσφύγων σε όλα τα μέλη της ΕΕ, αφού αν οι υπόλοιπες χώρες αρνούνταν να πάρουν Σύρους πρόσφυγες από την Τουρκία, τότε η Γερμανία και η Ολλανδία θα έπρεπε να τους υποδεχθούν όλους.

Επίσης Μέρκελ και Ρούτε, σύμφωνα πάντα με το βιβλίο έδωσαν στην Άγκυρα το δικαίωμα να αποφασίζει ποιους πρόσφυγες θα στέλνει στην Ευρώπη, με το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών να αναλαμβάνει της ετοιμασία των λιστών αυτών, τις οποίες στη συνέχεια θα έλεγχε αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Ο δημοσιογράφος υποστηρίζει τέλος ότι «άνθρωποι με πτυχία και έμπειροι επαγγελματίες δεν μπήκαν ποτέ σε αυτή τη λίστα. Ακόμη και οι υγιείς σπάνιζαν ανάμεσα σε αυτούς που εστάλησαν στην Ευρώπη. Οι Τούρκοι επέτρεψαν μόνο στους σοβαρά τραυματίες να μετεγκατασταθούν».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top