Ο αδερφός του ήρωα σμηναγού Ηλιάκη θυμάται και ξεσπά στο star.gr

Τι λέει για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία

Ακούστε στο βίντεο τί είπε ο αδερφός του σμηναγού Ηλιάκη στο star.gr

 

Δώδεκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του ήρωα πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας, Κώστα Ηλιάκη. Ο Σμηναγός Ηλιάκης, πατέρας δύο παιδιών, πέθανε κατά τη διάρκεια θερμού επεισοδίου με τουρκικά μαχητικά πάνω από την Κάρπαθο.

Ο αδερφός του αδικοχαμένου πιλότου, Φίλιππος, μιλώντας στo star.gr επεσήμανε πως ο Κώστας δεν έχει ξεχαστεί αφού βρίσκεται μέσα τους.

«Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο θύμα σε αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο Ελλάδας-Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε όμως και στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως οι δύο Έλληνες κρατούνται σήμερα όμηροι για λίγα βήματα πάνω στο χιόνι, ενώ τότε ο Τούρκος πιλότος που χτύπησε τον Σμηναγό Ηλιάκη δεν ανακρίθηκε καν, αλλά παραδόθηκε στους Τούρκους για «δήθεν ανθρωπιστικούς λόγους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δώδεκα χρόνια από τον θάνατο του ήρωα Κώστα Ηλιάκη

 

Ανάρτηση του Φίλιππου Ηλιάκη στο Facebook.

Λίγα λόγια για το πώς πέθανε ο Σμηναγός Ηλιάκης

Επισήμως ο θάνατος του Σμηναγού Ηλιάκη αποδόθηκε σε «ατύχημα» που οφειλόταν σε «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, όταν συναντήθηκαν οι δύο σχηματισμοί στον αέρα άρχισε η καταδίωξή τους. Ξαφνικά ο Κώστας Ηλιάκης δέχθηκε επίθεση από το ένα τουρκικό μαχητικό.

Ο Τούρκος πιλότος, Χαλί Ιμπραήμ Οσκεμπίρ χτύπησε με το δεξί φτερό του αεροσκάφους του την καλύπτρα του αεροσκάφους του Ηλιάκη, οδηγώντας το σε κάθετη και ανεξέλεγκτη πτώση που είχε σαν αποτέλεσμα τη συντριβή του στη θάλασσα και τον θάνατο του Έλληνα κυβερνήτη.

Ο Τούρκος πιλότος έπεσε σε διεθνή χωρικά ύδατα, εντός του FIR Αθηνών, όμως τελικά τον περισυνέλεξαν Τούρκοι και επέστρεψε αμέσως στην πατρίδα του.

Το πόρισμα του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναγνώριζε ότι ο σμηναγός Ηλιάκης εκτέλεσε άψογα την αποστολή του . Χαρακτήριζε μάλιστα το περιστατικό ως «ατύχημα» λόγω ανθρώπινου λάθους του πιλότου.

 

Ρεπορτάζ: Μαρία Κυπραίου

email: mkipreou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top