Θεσσαλονίκη: Κλειστά σχολεία λόγω θεομηνίας – Χωρίς ρεύμα και νερό έμεινε η πόλη

Ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά την ισχυρή βροχόπτωση

Στο έλεος της θεομηνίας βρέθηκε την Πέμπτη η Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα «χτυπήθηκε» από καταιγίδα και χαλαζόπτωση πρωτοφανούς έντασης, με αποτέλεσμα δρόμοι να γίνουν «χείμαρροι», μαθητές και τουρίστες να εγκλωβιστούν στον «Λευκό Πύργο» και άνθρωποι να παρασυρθούν.

Υπόγεια και πάρκινγκ πλημμύρισαν, ενώ η Πυροσβεστική δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από πλημμυρισμένα ισόγεια και υπόγεια σπίτια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεομηνία στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή του απεγκλωβισμού μαθητών και τουριστών από τον Λευκό Πύργο

 

ΧΩΡΙΣ ΡΕΥΜΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μέρος της πόλης έμεινε χωρίς ρεύμα λόγω βλαβών στην ηλεκτροδότηση.

Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ, λόγω της κακοκαιρίας και της εισροής υδάτων σε υπόγειους υποσταθμούς, τέθηκαν εκτός λειτουργίας 12 κύριες υπόγειες γραμμές Μέσης Τάσης στο κέντρο της πόλης.

Μέχρι και αργά το απόγευμα, οι βασικές περιοχές που παρέμεναν εκτός τάσης ήταν από την πλατεία Βαρδαρίου και τις αρχές της Εγνατίας οδού έως το Λιμάνι, σε τμήματα πέριξ των οδών Βενιζέλου & Ίωνος Δραγούμη κάτωθεν της Εγνατίας οδού, σε τμήματα πέριξ της οδού Τσιμισκή στο ύψος της Εθνικής Αμύνης καθώς και σε τμήματα πέριξ της οδού Μοναστηρίου πλησίον της πλατείας Βαρδαρίου.

ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ

 

Εκτός από τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, η Θεσσαλονίκη αντιμετώπισε και πρόβλημα υδροδότησης τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και σε περιοχές στα ανατολικά, εξαιτίας της υψηλής θολότητας που παρουσίασε το νερό μετά την ισχυρή βροχόπτωση.

Ασφαλείς ενδείξεις για την ποιότητα του νερού από το αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου, όπου εντοπίζεται το πρόβλημα, θα υπάρχουν νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής, ώστε ακολούθως να αποκατασταθεί η ομαλή τροφοδοσία του κέντρου της πόλης από τη συγκεκριμένη πηγή.

Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ΕΥΑΘ μέχρι αύριο το απόγευμα δε θα έχει νερό το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου, προκειμένου να διασφαλιστεί με τους απαραίτητους υγιεινολογικούς ελέγχους ότι έχει την κατάλληλη ποιότητα και είναι απολύτως ασφαλές ώστε να δοθεί για κατανάλωση.

Σοβαρά προβλήματα θα συνεχίσουν παράλληλα να υπάρχουν και στις περιοχές που τροφοδοτούνται εν μέρει από τον Δενδροπόταμο, όπως Χαριλάου, Τούμπα, Πυλαία, Πανόραμα, Βασιλίσσης Όλγας και Καλαμαριά, παρότι έχει αυξηθεί η τροφοδοσία με νερό από τον Αλιάκμονα μέσω της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης.

Το πρόβλημα οφείλεται σε αυξημένη θολότητα που προκλήθηκε από τη μεσημεριανή νεροποντή -τα αίτια διερευνώνται- και οι πρώτες ενδείξεις από τους επιβεβλημένους από τη νομοθεσία ελέγχους θα φανούν μόνο αύριο το μεσημέρι (τουλάχιστον 21 ώρες μετά τη νεροποντή), οπότε και θα κριθεί αν το νερό είναι απολύτως ασφαλές για να δοθεί στην κατανάλωση.

Έχει ληφθεί μέριμνα για ευαίσθητες δομές όπως είναι τα νοσοκομεία, ενώ η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι σε επαφή και συνεννοήσεις με τον κεντρικό δήμο και επαγγελματικούς φορείς.

«Παρακαλούμε και ευχαριστούμε για την κατανόηση των καταναλωτών. Η ασφάλεια και η ποιότητα του πόσιμου νερού οφείλει να είναι αδιαπραγμάτευτη» δηλώνει η ΕΥΑΘ.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 

Μετά τη σφοδρή καταιγίδα που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, ορισμένα σχολεία της συμπρωτεύουσας θα βάλουν «λουκέτο» την Παρασκευή.

  • Στον Δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά θα μείνουν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία.
  • Επίσης, στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν θα λειτουργήσουν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτήριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου.
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΠ

 

Όπως ανακοίνωσε ο δήμος Θεσσαλονίκης, προβλήματα παρουσιάζονται στη λειτουργία των ΚΕΠ Αγγελάκης και Σιδηροδρομικού Σταθμού, τα οποία παρέμειναν κλειστά το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ για την αποκατάσταση της λειτουργίας τους θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση. Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στα υπόλοιπα ΚΕΠ του Δήμου για την εξυπηρέτησή τους.

Επίσης, προβλήματα αντιμετωπίζει και το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών Πλησιέστερων Συγγενών του Ληξιαρχείου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, εκτιμάται ότι την Παρασκευή η λειτουργία του θα έχει αποκατασταθεί.

Tέλος, ζημιές υπέστησαν το 1ο και το 2ο υπόγειο του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται το αρχειακό υλικό όλων των υπηρεσιών του Δήμου. Η καταγραφή των ζημιών θα ολοκληρωθεί μετά την άντληση των υδάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top