Πύρινη κόλαση πάνω από την Αττική: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας

Τεράστιο το μέτωπο της πυρκαγιάς: Δραματική η κατάσταση-Ποιά είναι η στρατηγική γραμμή άμυνας των Αρχών που δεν πρέπει να «σπάσει»/ Πρώτη ανάρτηση:14-08-2017 16:00

Τέλος δεν έχει ο πύρινος εφιάλτης, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει σε τρία σημεία (Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα), αποτελεί ένα μέτωπο πολλών χιλιομέτρων, ανθρωπίνως αδύνατο να αντιμετωπιστεί, καθώς οι φλόγες σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση, με τους πυροσβέστες να δίνουν ηρωική μάχη.

 

 

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

Για τον λόγο αυτό, Κάλαμος, Καπανδρίτι και Βαρνάβας έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη.

 

 

 

Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ: ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Να σημειώσουμε ότι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Μικροχώρι και το Μετόχι στην περιοχή του Καπανδριτίου, αποτελούν την «γραμμή άμυνας» προκειμένου να αποφευχθεί ο όλεθρος.

«Είναι πολύ κρίσιμη ώρα» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς από χτες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα και τους επιτελείς όλων των φορέων.

«Το Μικροχώρι και το Μετόχι είναι το στρατηγικό σημείο άμυνας, που ελπίζω να κρατήσει μέχρι το βράδυ».

Το μεγάλο βάρος των προσπαθειών του μηχανισμού, έχει πέσει εκεί, με στόχο να μην περάσει η πυρκαγιά τον λόφο προς το Καπανδρίτι, κάτι που απειλεί εδώ και ώρα, γιατί σε αυτή την περίπτωση, όπως λένε οι επικεφαλείς των επιχειρήσεων, η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη.

Η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς μέχρι το βράδυ θεωρείται καθοριστική, καθώς αύριο προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων.

Μέχρι στιγμής έχουν καεί τουλάχιστον 12.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΑΠΑΝΔΡΙΤΙ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Δελτανιώτη έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 15 σπίτια. Μια γυναίκα που αγνοούνταν  στο Καπανδρίτι βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία της. Επίσης χρειάστηκε να εκκενωθεί το μοναστήρι της αναλήψεως καθώς η φωτιές πλησίαζαν επικίνδυνα.

Οι κάτοικοι αλλά και οι αρχές απευθύνουν έκκληση για νερό και καλούν όσους δήμους μπορούν να στείλουν και άλλες υδροφόρες.  Στην περιοχή υπάρχουν αρκετές φάρμες και στάνες.

 

 

ΣΟΚΑΡΟΥΝ ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ-ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΚΑΜΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ

Στον Κάλαμο οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες. Από χθες το απόγευμα που ξεκίνησε η φωτιά έχουν καταστραφεί τουλάχιστον 20  εξοχικές και μόνιμες κατοικίες, ενώ οι περισσότεροι  πέρασαν τη νύχτα στην παραλία.

 

 

ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΒΑΡΝΑΒΑ

Αγώνα δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και προς την πλευρά του Βαρνάβα, καθώς και προς το Σέσι Γραμματικού, όπου όμως φαίνεται η κατάσταση είναι καλύτερη από το Καπανδρίτι.

Η μεγάλη θερμότητα που έχει αναπτυχθεί λόγω των ριπών αέρα που φουντώνουν την πυρκαγιά σε συνδυασμό με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις (καθώς εκτός από τα τρία βασικά μέτωπα, οι φλόγες έχουν ανοίξει σε πολύ μεγάλη περίμετρο και υπάρχουν συνεχείς και μεγάλες αναζωπυρώσεις στον Κάλαμο και το υπόλοιπο κομμάτι από το οποίο πέρασε η πυρκαγιά), δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την ήδη απελπιστική κατάσταση.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μέτωπα σε Κάλαμο Βαρνάβα και Καπανδρίτι αναζωπυρώνονται διαρκώς καθώς ο άνεμος αλλάζει συνεχώς διευθύνσεις πυροδοτώντας νέες εστίες φωτιάς. Ένα σύννεφο καπνού έχει σκεπάσει την Αττική, μεταφέροντας στάχτες και  αποκαΐδια ενώ στον δορυφορικό χάρτη ο καπνός  φαίνεται μέχρι την Κρήτη. Οι φόβοι νέων αναζωπυρώσεων μεγαλώνουν καθώς σε λίγη ώρα  τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα σταματήσουν τις ρίψεις και αύριο αναμένεται ενίσχυση των ανέμων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top